Un prim grup de șase piloți ucraineni ar fi trebuit să termine antrenamentele pe F-16, fabricat în SUA, înainte de vara anului 2023, au declarat oficiali militari ucraineni de rang înalt, citați de The Washington Post. WP menționează o serie de întârzieri ale partenerilor occidentali în implementarea unui program de instruire. Un program de instruire la care participă și România.
Dacă susținătorii Ucrainei văd F-16 ca pe un instrument cheie în apărarea pe termen lung a țării, Kievul cere cu disperare ca avioanele să ajungă în spațiul de luptă cât mai repede posibil.
După ce, în urmă de mai bine de un an, președintele american Joe Biden a respins apelurile ucrainene, în luna mai a acestui an s-a arătat dispus să sprijine ideea pregătirii piloților ucraineni și transferul avioanelor din Ucraina din alte țări.
Până acum, pare a fi vorba de un tipar de comportament din partea SUA, principalul susținător al Ucrainei: inițial îi refuză în mod repetat orice cerere, pentru ca apoi să-i dea satisfacție.
Danemarca și Țările de Jos (Olanda n.r.) s-au oferit voluntar să conducă antrenamentele piloților ucrainieni pentru F1-16, dându-le speranțe oficialilor de la Kiev că-și vor putea apăra spațiul aerian începând din luna septembrie a acestui an.
Detaliile care fac diferența. Engleză și tehnologie
În cazul antrenamentelor pe F-16 situația este, însă, ceva mai complicată.
După ce începutul antrenamentului a fost respins de mai multe ori, Ucraina va trebui să aștepte încă un an fără piloți antrenați.
Avioanele F-16 ar fi un avantaj militar semnificativ pe fondul contraofensivei pe care o desfășoară de ceva vreme și ar ajuta la protejarea mai bună a civililor împotriva Rusiei, care atacă regulat cu rachete și drone iraniene infrastructura civilă și zonele locuite de civili din Ucraina.
Administrația Biden a promis sprijin continuu pentru inițiativa condusă de Europa. La mijlocul lunii iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a spus că Statele Unite își vor oferi sprijinul „de îndată ce europenii vor fi pregătiți”.
Neliniștilor oficialilor ucraineni trădează tensiunile dintre Kiev și susținătorii săi cu privire la cea mai bună modalitate de a poziționa Ucraina împotriva forțelor rusești invadatoare, mult mai mari și mai bine înarmate.
De asemenea, evidențiază diferendele dintre acești susținători.
În timp ce aliații europeni fac eforturi pentru a oferi Ucrainei capacități maxime pentru apărarea sa, administrația Biden, de departe cel mai mare donator de echipamente militare, cântărește cu prudență pașii următori.
Comandantul șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujni, a criticat așteptările partenerilor occidentali care speră ca forțele ucrainene să desfășoare o contraofensivă pe scară largă fără a avea și puterea aeriană necesară.
Or, fără avioane de luptă precum F-16, spun oficialii ucraineni, bătălia de pe cerul Ucrainei nu poate fi dusă.
Soldații ucraineni de pe linia frontului au spus că elicopterele rusești care zboară la joasă înălțime au reușit să atace forțele terestre tocmai pentru că Ucraina nu poate să le amenințe într-o confruntare directă.
Doar șase piloți, adică proximativ o jumătate de escadrilă, vor trece prin prima rundă de antrenament, potrivit a doi oficiali ucraineni, care au vorbit cu publicația americană sub protecția anonimatului.
Alți doi piloți au fost identificați ca rezerve.
Deși piloții ucraineni vorbesc deja fluent engleza, ei sunt obligați să urmeze patru luni cursuri de engleză în Marea Britanie pentru a învăța terminologia asociată cu avioanele. Instrucția va fi făcută împreună cu personalul de la sol care ar putea să nu stăpânească la fel de bine limba engleză.
Danemarca s-a oferit să antreneze echipaje, mai degrabă, decât piloți, ceea ce ar putea duce antrenamentul pentru luptă la o durată de șase luni, până în ianuarie, spun oficialii ucraineni.
Abia la șase luni după aceste antrenamente s-ar putea pune problema pregătirii următorului grup de aceeași dimensiune, undeva pe la sfârșitul anului viitor.
Ambii oficiali ucraineni, chiar dacă au comentat sub protecția anonimatului, au fost reținuți în a fi prea critici față de binefăcătorii lor americani și europeni, de teamă să nu pară nerecunoscători.
Alți 20 de piloți ucraineni sunt pregătiți pentru antrenamentul în limba engleză, au declarat oficialii americani, adăugând că cei mai buni piloți ai Ucrainei sunt de așteptat să rămână în Ucraina, unde fac curse cu avioane dezvoltate de sovietici și trag cu rachete SCALP franceze și rachete Storm Shadow britanice.
Generalul de brigadă Serghei Holubțov, șeful forțelor aeriene ucrainene, a declarat pentru The Washington Post că, între ieșirile lor, piloții ucraineni au urmat cursuri de engleză online în ultimul an.
„Va fi oferită instruire specializată suplimentară personalului de zbor și de la sol cu privire la terminologia necesară pentru instruirea F-16”, a spus Holubțov. „Nu a fost posibil să se antreneze piloți și alt personal din Ucraina în această terminologie din cauza lipsei de experiență în lucrul cu o astfel de terminologie.”
El a spus că, deoarece piloții selectați au deja un nivel ridicat de limba engleză de bază, învățarea terminologiei suplimentare „nu va dura mult timp”.
Ucrainenii preferă avioanele F-16 celor britanice
Holubțov a mai spus că avioanele F-16 vin cu un radar puternic, care ar permite Ucrainei să identifice mai multe ținte și să contracareze mai bine avioanele, rachetele și dronele inamice decât flota actuală, care include MiG-29 și Su-27 din era sovietică.
Ucraina ar putea, de asemenea, să desfășoare rachete antinavă Harpoon furnizate de Regatul Unit de pe F-16, o capacitate pe care Kievul nu o are în prezent, pentru a viza marina Rusiei, care lansează în mod regulat rachete din Marea Neagră, spune Holubțov.
Avioanele sovietice existente din Ucraina au, de asemenea, focoase semiactive, ceea ce înseamnă că trebuie să continue să zboare direct către ținta lor până când racheta lovește. Asta face ca misiunea să fie foarte periculoasă pentru pilot, a spus el.
Chiar dacă Kievul cere asistență imediată pentru creșterea puterii aeriene a Ucrainei, oficialii din Statele Unite au articulat o viziune foarte diferită privitoare la F-16.
Ei descriu aeronava ca pe un instrument care, nu doar că va modifica raportul de forțe pe câmpul de luptă, în contextul contraofensivei ucrainene, dar va transforma Ucraina într-o forță regională bine înarmată care va putea descuraja în mod eficient Rusia.
„F-16 reprezintă angajamentul nostru pe termen lung față de Ucraina și reprezintă o capacitate care nu va fi relevantă pentru contraofensiva actuală”, a spus generalul de brigadă Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.
El a amintit că ajutorul dat de SUA până acum Ucrainei, de când a fost invadată pe scară largă de Rusia, pe 24 februarie 2022, depășește 40 de miliarde de dolari, inclusiv rachete, echipamente de deminare și apărare antiaeriană. El a spus că Statele Unite își vor sprijini aliații în încercarea de a începe antrenamentul F-16 cât mai repede posibil.
„Recunoaștem pe deplin lupta grea în care este angajată Ucraina în timp ce își apără țara, motiv pentru care continuăm să oferim în mod activ asistență de securitate vitală pe câmpul de luptă”, a spus Ryder.
Avionul F-16 cu un singur motor, care a fost lansat în anii '70 și a fost actualizat în mod repetat, este un avion de vânătoare apreciat de partenerii americani din întreaga lume.
Aproximativ 3.000 dintre aeronave, care pot zbura la 1.500 mph, sunt în funcțiune la nivel global, conform producătorului Lockheed Martin.
„Acum s-ar putea să le dăm ceea ce au nevoie cam prea târziu”
Ucraina le-a cerut aliaților avioane de luptă încă din primele zile ale invaziei rusești, dar abia în această primăvară au apărut semne că cererile îi vor fi ascultate.
„Le-am oferit întotdeauna ceea ce au avut nevoie la timp”, a spus Michael Clarke, profesor invitat la departamentul de studii de război de la King's College din Londra. „Acum s-ar putea să le dăm ceea ce au nevoie cam prea târziu.”
Schimbarea de poziție a lui Biden din mai – după luni de zile în care oficialii americani au insistat că avioanele nu sunt necesare în această etapă a luptei – a avut loc pe fondul presiunii intensificate din partea oficialilor ucraineni și europeni și a parlamentarilor americani.
La un summit al liderilor NATO din iulie, oficialii danezi și olandezi au anunțat că alte nouă țări - Marea Britanie, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România și Suedia - sunt pregătite să ajute Ucraina și că antrenamentele vor începe în august.
Un prim grup de șase piloți ucraineni ar fi trebuit să termine antrenamentele pe F-16, fabricat în SUA, înainte de vara anului 2023, au declarat oficiali militari ucraineni de rang înalt, citați de The Washington Post, care vorbește de o serie de întârzieri ale partenerilor occidentali în implementarea unui program de instruire în care și România este inclusă.
Publicația citată vorbește de o deconectare între susținătorii Ucrainei, care văd F-16 ca instrument cheie în apărarea pe termen lung a țării, și Kiev, care a cerut cu disperare ca avioanele să ajungă în spațiul de luptă cât mai repede posibil.
După ce, mai bine de un an, președintele american Joe Biden a respins apelurile ucrainene, în luna mai a acestui an s-a arătat brusc dispus să sprijine ideea pregătirii piloților ucraineni și transferul avioanelor din Ucraina din alte țări.
Danemarca și Țările de Jos s-au oferit voluntar să conducă antrenamentele, dându-le speranțe oficialilor de la Kiev că-și vor putea apăra spațiul aerian începând din luna septembrie a acestui an.
Până acum, s-a dovedit a fi un tipar de comportament din partea SUA, principalul susținător al Ucrainei: inițial îi refuză în mod repetat orice cerere, pentru ca apoi să-i dea satisfacție.
În cazul antrenamentelor pe F-16 situația este, însă, ceva mai complicată.
După ce începutul antrenamentului a fost respins de mai multe ori, Ucraina va trebui să aștepte încă un an fără piloți antrenați.
Avioanele F-16 ar fi un avantaj militar semnificativ pe fondul contraofensivei pe care o desfășoară de ceva vreme și ar ajuta la protejarea mai bună a civililor împotriva Rusiei, care atacă regulat cu rachete și drone iraniene infrastructura civilă și zonele locuite de civili din Ucraina.
Administrația Biden a promis sprijin continuu pentru inițiativa condusă de Europa. La mijlocul lunii iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a spus că Statele Unite își vor oferi sprijinul „de îndată ce europenii vor fi pregătiți”.
Neliniștile oficialilor ucraineni trădează tensiunile dintre Kiev și susținătorii săi cu privire la cea mai bună modalitate de a poziționa Ucraina împotriva forțelor rusești invadatoare, mult mai mari și mai bine înarmate.
De asemenea, evidențiază diferendele dintre acești susținători.
În timp ce aliații europeni fac eforturi pentru a oferi Ucrainei capacități maxime pentru apărarea sa, administrația Biden, de departe cel mai mare donator de echipamente militare, cântărește cu prudență pașii următori.
Comandantul șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a criticat așteptările partenerilor occidentali care speră ca forțele ucrainene să desfășoare o contraofensivă pe scară largă fără a avea și puterea aeriană necesară.
Or, fără avioane de luptă precum F-16, spun oficialii ucraineni, bătălia de pe cerul Ucrainei nu poate fi dusă.
Soldații ucraineni de pe linia frontului au spus că elicopterele rusești care zboară la joasă înălțime au reușit să atace forțele terestre tocmai pentru că Ucraina nu poate să le amenințe într-o confruntare directă.
Doar șase piloți, adică proximativ o jumătate de escadrilă, vor trece prin prima rundă de antrenament, potrivit a doi oficiali ucraineni, care au vorbit cu publicația americană sub protecția anonimatului.
Alți doi piloți au fost identificați ca rezerve.
Deși piloții ucraineni vorbesc deja fluent engleza, ei sunt obligați să urmeze patru luni cursuri de engleză în Marea Britanie pentru a învăța terminologia asociată cu avioanele. Instrucția va fi făcută împreună cu personalul de la sol care ar putea să nu stăpânească la fel de bine limba engleză.
Danemarca s-a oferit să antreneze echipaje, mai degrabă, decât piloți, ceea ce ar putea duce antrenamentul pentru luptă la o durată de șase luni, până în ianuarie, spun oficialii ucraineni.
Abia la șase luni după aceste antrenamente s-ar putea pune problema pregătirii următorului grup de aceeași dimensiune, undeva pe la sfârșitul anului viitor.
Ambii oficiali ucraineni, chiar dacă au comentat sub protecția anonimatului, au fost reținuți în a fi prea critici față de binefăcătorii lor americani și europeni, de teamă să nu pară nerecunoscători.
Alți 20 de piloți ucraineni sunt pregătiți pentru antrenamentul în limba engleză, au declarat oficialii americani, adăugând că cei mai buni piloți ai Ucrainei sunt de așteptat să rămână în Ucraina, unde fac curse cu avioane dezvoltate de sovietici și trag cu rachete SCALP franceze și rachete Storm Shadow britanice.
Generalul de brigadă Serghei Holubțov, șeful forțelor aeriene ucrainene, a declarat pentru The Washington Post că, între ieșirile lor, piloții ucraineni au urmat cursuri de engleză online în ultimul an.
„Va fi oferită instruire specializată suplimentară personalului de zbor și de la sol cu privire la terminologia necesară pentru instruirea F-16”, a spus Holubțov. „Nu a fost posibil să se antreneze piloți și alt personal din Ucraina în această terminologie din cauza lipsei de experiență în lucrul cu o astfel de terminologie.”
El a spus că, deoarece piloții selectați au deja un nivel ridicat de limba engleză de bază, învățarea terminologiei suplimentare „nu va dura mult timp”.
Holubțov a mai spus că avioanele F-16 vin cu un radar puternic, care ar permite Ucrainei să identifice mai multe ținte și să contracareze mai bine avioanele, rachetele și dronele inamice decât flota actuală, care include MiG-29 și Su-27 din era sovietică.
Ucraina ar putea, de asemenea, să desfășoare rachete antinavă Harpoon furnizate de Regatul Unit de pe F-16, o capacitate pe care Kievul nu o are în prezent, pentru a viza marina Rusiei, care lansează în mod regulat rachete din Marea Neagră, spune Holubțov.
Avioanele sovietice existente din Ucraina au, de asemenea, focoase semiactive, ceea ce înseamnă că trebuie să continue să zboare direct către ținta lor până când racheta lovește. Asta face ca misiunea să fie foarte periculoasă pentru pilot, a spus el.
Chiar dacă Kievul cere asistență imediată pentru creșterea puterii aeriene a Ucrainei, oficialii din Statele Unite au articulat o viziune foarte diferită privitoare la F-16.
Ucraina, forță regională bine înarmată
Ei descriu aeronava ca pe un instrument care, nu doar că va modifica raportul de forțe pe câmpul de luptă, în contextul contraofensivei ucrainene, dar va transforma Ucraina într-o forță regională bine înarmată care va putea descuraja în mod eficient Rusia.
„F-16 reprezintă angajamentul nostru pe termen lung față de Ucraina și reprezintă o capacitate care nu va fi relevantă pentru contraofensiva actuală”, a spus generalul de brigadă Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.
El a amintit că ajutorul dat de SUA până acum Ucrainei, de când a fost invadată pe scară largă de Rusia, pe 24 februarie 2022, depășește 40 de miliarde de dolari, inclusiv rachete, echipamente de deminare și apărare antiaeriană. El a spus că Statele Unite își vor sprijini aliații în încercarea de a începe antrenamentul F-16 cât mai repede posibil.
„Recunoaștem pe deplin lupta grea în care este angajată Ucraina în timp ce își apără țara, motiv pentru care continuăm să oferim în mod activ asistență de securitate vitală pe câmpul de luptă”, a spus Ryder.
Avionul F-16 cu un singur motor, care a fost lansat în anii '70 și a fost actualizat în mod repetat, este un avion de vânătoare apreciat de partenerii americani din întreaga lume.
Aproximativ 3.000 dintre aeronave, care pot zbura la 1.500 mph, sunt în funcțiune la nivel global, conform producătorului Lockheed Martin.
Ucraina le-a cerut aliaților avioane de luptă încă din primele zile ale invaziei rusești, dar abia în această primăvară au apărut semne că cererile îi vor fi ascultate.
„Le-am oferit întotdeauna ceea ce au avut nevoie la timp”, a spus Michael Clarke, profesor invitat la departamentul de studii de război de la King's College din Londra. „Acum s-ar putea să le dăm ceea ce au nevoie cam prea târziu.”
Schimbarea de poziție a lui Biden din mai – după luni de zile în care oficialii americani au insistat că avioanele nu sunt necesare în această etapă a luptei – a avut loc pe fondul presiunii intensificate din partea oficialilor ucraineni și europeni și a parlamentarilor americani.
La un summit al liderilor NATO din iulie, oficialii danezi și olandezi au anunțat că alte nouă țări - Marea Britanie, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România și Suedia - sunt pregătite să ajute Ucraina și că antrenamentele vor începe în august.
Ministerul danez al Apărării a refuzat să comenteze cât timp va dura programul sau să răspundă la întrebările despre posibilele întârzieri.
Guvernul olandez lucrează cu România la înființarea unui centru de formare în România, dar oficialii americani au spus că va fi o operațiune de durată.
Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării, Lt. Colonel Mark van de Beek, a declarat că detaliile sunt încă în curs de elaborare.
O provocare cheie, a spus Van de Beek, este deficitul de antrenori F-16 în Europa. Țările de Jos, de exemplu, se află în proces de tranziție la F-35, mai avansat, iar antrenamentele se fac pentru acest avion.
„Pentru a antrena un pilot de luptă, ai nevoie și de piloți de luptă”, a spus Van de Beek.
„Este scump și o capacitate pe care țările mai mici nici nu prea o mai au”, a spus el.
Van de Beek a subliniat că antrenarea unui pilot pentru lupta cu un F-16 implicat este o sarcină complexă care trebuie să continue pas cu pas. El a comparat procesul de învățare cu cel pentru conducere a unei mașini.
„Mai întâi trebuie să acționezi luminile și apoi pe cele intermitente”, iar apoi înveți „cum să o conduci într-o parcare”. Dar conducerea unei mașini într-o parcare - sau a unui F-16 în aer pentru antrenament - nu te echipează pentru luptă, a spus el. Pasul final va fi antrenamentul de luptă.”
Oficialii ucraineni se întreabă de ce Statele Unite, cu un grup mult mai mare de antrenori, nu desfășoară antrenamentul la Baza Forțelor Aeriene Luke din Arizona, unde peste 400 de piloți americani sunt antrenați pentru a pilota F-16 în fiecare an. Acest program durează șapte luni.
La începutul acestui an, ucrainenii au fost instruiți să opereze sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, la o bază a armatei din Oklahoma.
Numărul mic de piloți ucraineni care sunt antrenați la un moment dat se datorează faptului că nu sunt suficienți instructori disponibili pentru un grup mai mare, a spus un oficial ucrainean.
În schimb, oficialii americani spun că Ucraina a propus până acum doar opt piloți.
Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului ca să poată vorbi deschis pe acest subiect, a declarat că administrația Biden a primit recent o listă cu numele piloților.
„Ucraina are doar o mână de piloți care sunt gata să înceapă antrenamentele și aproximativ două duzini de alți [piloți] despre care ne-au spus că au nevoie de o pregătire suplimentară de limba engleză înainte ca piloții să poată merge mai departe”, a spus oficialul.
Acest număr mic de piloți a ridicat semne de întrebare la Washington cu privire la cât de pregătit este Kievul să lanseze un program atât de ambițios în mijlocul unei lupte pe viață și pe moarte.
Acceptă sau nu SUA antrenamente pe teritoriul său?
Deși administrația americană a spus că va acționa rapid pentru a aproba transferul avioanelor de la țările partenere în Ucraina imediat ce aceste acorduri vor fi gata, așa cum cere legislația, SUA nu au spus nici acum dacă acest antrenament pentru F-16 se va face pe teritoriul SUA.
Oficialul american a subliniat că națiunile europene – spre deosebire de multe dintre celelalte inițiative care privesc sprijinul occidental pentru Ucraina – preiau conducerea în ceea ce privește antrenamentul F-16. „Am spus clar că suntem dispuși să luăm în considerare o serie de opțiuni de susținut”, a spus oficialul.
Marea Britanie, care nu zboară cu F-16, intenționează să ofere pregătire la sol și pregătire elementară de zbor pentru piloții ucraineni, punând bazele pregătirii mai specializate conduse de guvernele olandez și danez. Un oficial britanic a spus că guvernul britanic s-a oferit să antreneze piloți ucraineni pe Typhoon, un avion de luptă bimotor pilotat de Royal Air Force, dar Kievul a optat pentru F-16.
La fel ca Statele Unite, guvernul britanic vede F-16 ca parte a unui efort pe termen mai lung de dezvoltare a puterii militare a Ucrainei.
Deși pregătirea de luptă pentru piloții cei mai experimentați ai Ucrainei este de așteptat să dureze șase luni, aliații occidentali au propus o pistă separată pentru începători, care ar necesita mai mult de doi ani de pregătire, inclusiv lecții de engleză.