Linkuri accesibilitate

Autostrada spre nicăieri. Cum inaugurează România 1.000 km cu un tronson care începe și se termină brusc


Lotul de 13,5 kilometri dintre județele Sălaj și Bihor de pe autostrada Transilvania nu se leagă de niciun alt tronson de drum rapid.
Lotul de 13,5 kilometri dintre județele Sălaj și Bihor de pe autostrada Transilvania nu se leagă de niciun alt tronson de drum rapid.

Autoritățile se pregătesc să se laude cu inaugurarea primilor 1.000 de kilometri de drum de mare viteză. Ce nu spun e că vor tăia panglica pentru un segment de 13,5 kilometri care nu se leagă cu niciun alt drum rapid. Este vorba de un tronson din Autostrada Transilvania, începută acum 20 de ani.

Porțiunea de autostradă de doar 13,5 kilometri este între Suplacu de Barcău (Bihor) și Nușfalău (Sălaj) și este construită de compania turcă Nurol.


Lucrările de aproape 80 de milioane de euro fără TVA au început în 2021 și aveau termen de finalizare în februarie 2023, prelungit din cauza condițiilor meteo, spun oficialii de la Transporturi.

Abia la opt luni distanță, ministerul și Compania de Autostrăzi (CNAIR) pregătesc inaugurarea tronsonului cu care România va depăși 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri rapide pentru finalul acestei săptămâni.

„Luăm țipla de pe muzeul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău și atingem borna 1000. Când? Din informațiile noastre vineri, pe 22 septembrie, dar data poate fi mutată”, a transmis recent și Asociația Pro Infrastructura.

Tronsonul putea fi inaugurat încă din iulie, dar procedurile pentru realizarea sensului giratoriu de la intrarea dinspre Suplacu de Barcău au durat mai mult decât ar fi fost cazul, a semnalat în repetate rânduri asociația.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai CNAIR au susținut că au urmat toți pașii necesari încă de la semnarea contractului și că sunt în termen.

Loturile vecine, „în aer”

Numai că bucata care va duce România la borna de 1000 de kilometri nu e legată cu restul drumului rapid, care este încă în lucru și nici nu sunt speranțe să fie funcțional mai devreme de 2026.

Pe bucata de 26,5 km Suplacu de Barcău – Chiribiș au fost organizate nu mai puțin de patru licitații, dar și cea mai recentă, câștigată inițial de Erbașu, a fost contestată de două companii participante.


Este tronsonul unde Bechtel a amenajat un deja celebru viaduct, abandonat odată cu rezilierea contractului cu compania americană, în 2013.

Dacă licitația nu ar fi fost contestată din nou, compania avea la dispoziție doi ani pentru proiectare și lucrări; în condițiile actuale lucrările nu vor putea fi gata mai repede de 2026.

Pe cealaltă bucată „vecină” cu borna de 1.000 de kilometri, Nușfalău – Poarta Sălajului (41 de kilometri), lucrurile se anunță și mai complicate, în condițiile în care lucrările includ și cel mai lung tunel rutier din România, de aproape trei kilometri pe sub masivul Meseș.

Au fost depuse șapte oferte pentru proiectarea lucrărilor cu cea mai mare valoare din istoria proiecteor CNAIR: aproape 1,5 miliarde de euro.

Licitația a fost blocată temporar, din cauza clarificărilor solicitate de firmă având în vedere complexitatea lucrărilor.

Vor fi șase ani și jumătate pentru proiectare și execuție, astfel că termenul va fi împins spre 2030.

Doar un sfert din autostrada Transilvania, circulabilă. Cioturi inaugurate periodic

La 20 de ani de când România semna contractul cu Bechtel pentru realizarea Autostrăzii Transilvania – 2,2 miliarde de dolari pentru 415 kilometri – se circulă pe aproximativ un sfert din lungimea inițială.

O treime din traseul inițial, 150 km între Brașov – Târgu-Mureș, a dispărut din proiect, odată cu regândirea modului în care pot fi integrate viitoarele autostrăzi ale României în rețeaua europeană de transport.

Din autostrada Transilvania a rămas practic doar distanța Târgu-Mureș – Vama Borș, via Gilău (Cluj).

Cu excepția primului tronson inaugurat, Turda – Gilău (42 km), autostrada a fost inaugurată pe „cioturi”, de sub 20 km fiecare: 10 km între Turda – Câmpia-Turzii în 2009, Gilău – Nădășelu (9 km, în 2019, după ce un an porțiunea a stat neutilizată), Biharia – Borș (5 km) în 2020.

Între Gilău – Cluj și Târgu-Mureș au fost inaugurate între 2018 și 2021 bucăți între 3,6 și 18 km.

A rămas și așa o bucată lipsă, între Chețani și Cîmpia Turzii (18 km), care va fi inaugurată cel mai devreme la sfârșitul anului.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG