Linkuri accesibilitate

Israelul bombardează Fâșia Gaza. Coridor pentru civili intermediat de SUA. Guvern de urgență cu Opoziția


Clădiri distruse de loviturile aeriene israeliene în tabăra de refugiați palestinieni Jabalia din orașul Gaza, 11 octombrie 2023. Israelul a declarat război grupării Hamas la 8 octombrie, în urma unui atac șocant pe uscat, în aer și pe mare al islamiștilor din Gaza.
Clădiri distruse de loviturile aeriene israeliene în tabăra de refugiați palestinieni Jabalia din orașul Gaza, 11 octombrie 2023. Israelul a declarat război grupării Hamas la 8 octombrie, în urma unui atac șocant pe uscat, în aer și pe mare al islamiștilor din Gaza.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat „atrocitățile brutale” comise de Hamas și a promis mai mult sprijin pentru Israel. Forțele israeliene au continuat bombardamentele împotriva Hamas din Fâșia Gaza. Numărul oamenilor uciși în războiul care a început de cinci zile a depășit 2.200.

Războiul din Israel - informații pe scurt (11 octombrie)

• Cel puțin 1.200 de israelieni au fost uciși de Hamas, iar alți 2.700 au fost răniți în incursiunea Hamas care a început sâmbătă dimineață.
• Israelul a declarat război grupării Hamas, considerată teroristă de SUA și UE, și a vizat sute de ținte în atacurile aeriene din cele cinci zile. Bilanțul autorităților palestiniene indică peste 1.000 morți și 5.100 răniți în Gaza.
• Bombardamentele Israelului au continuat și au distrus cartiere întregi, chiar dacă militanții Hamas au luat aproximativ 150 de ostatici în Gaza.
• Statele Unite au condamnat atacurile Hamas și au început să trimită sprijin militar pentru Israel.

SUA au discutat despre intermedierea unui coridor de ajutor pentru civilii din Gaza, în timp ce forțele aeriene israeliene continuau să atace teritoriul, scrie The Guardian.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat marți că se poartă discuții privind trecerea în siguranță a civililor din Gaza în Israel și Egipt.

„Au loc consultări. Dar detaliile se discută între agențiile operaționale și nu vreau să împărtășesc prea mult despre asta public în acest moment”, a spus el.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urmează să sosească joi în Israel pentru a discuta despre sprijin, după ce 14 americani au fost uciși și câțiva luați ostatici.

Au existat cereri din partea grupurilor umanitare și a oficialilor UE pentru crearea de coridoare care să permită ajutorul în Gaza și avertismente că spitalele copleșite de răniți rămân fără provizii.

Autorităţile americane „cooperează activ” cu Israelul şi Egiptul pentru a permite unor civili să părăsească Fâşia Gaza, a confirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby. „Civilii nu sunt de vină pentru ceea ce a făcut Hamas”, a spus Kirby.

Statele Unite sunt pregătite, „dacă este necesar”, să desfăşoare în regiune un al doilea portavion cu obiectivul de a descuraja, a anunţat el. Kirby a spus că de mult era prevăzut ca încă un portavion american să se îndrepte spre Marea Medietrană, înainte de atacurile Hamas asupra Israelului.

Portavionul se poate alătura USS Gerald Ford, cea mai mare navă de război din lume care se află deja în regiune.

Statele Unite sunt „în mod clar îngrijorate” și de tirurile mişcării şiite islamiste libaneze Hezbollah, proiraniană, către nordul Israelului, a mai spus Kirby.

Șeful autorității energetice palestiniene a declarat miercuri dimineață la radioul local că singura centrală electrică din Gaza mai avea combustibil doar pentru încă 12 ore. Fâșia Gaza este o zonă dens populată care găzduiește peste 2,3 milioane de oameni, cu infrastructura deja slăbită după o blocadă de 16 ani impusă de Israel și o închidere a graniței de sud a Gazei cu Egiptul.

Punctul de trecere a frontierei Rafah în Egipt a rămas închis, după loviturile aeriene din zonă de marți. Egiptul închide în mod obișnuit punctul de trecere, singura cale de ieșire pentru milioane de civili.

Cairo a refuzat până acum să redeschidă granița pentru a permite trecerea în siguranță pentru civili, în ciuda faptului că a trimis o linie de camioane de ajutor la graniță înainte de atacurile aeriene.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că au avut loc 11 atacuri asupra spațiilor de asistență medicală din Gaza în primele 36 de ore de conflict.

„Este nevoie urgentă de un coridor umanitar pentru trimiterea nestingherită și salvatoare a pacienților și deplasarea personalului umanitar și a materialelor esențiale de sănătate”, a spus OMS.

Guvern de unitate în Israel

Fostul ministru al apărării israelian Benny Gantz, membru cheie al opoziției, a fost de acord să se alăture unui guvern de urgență.

Beniamin Netanyahu încearcă să extindă guvernul pentru a include politicieni din opoziție.

Ideea unui guvern național de urgență ar fi unificarea într-o țară afecatată de fracturi politice interne profunde care au vulnerabilizat-o în fața atacului Hamas.

Presa isreliană scrie că părți din opoziție se vor alătura premierului Netanyahu, într-un „guvern de unitate” de urgență.

Gaza rămâne fără electricitate

Singura centrală electrică din Gaza ar urma să-și înceteze activitatea în perioada imediat următoare, după ce autoritățile palestiniene au anunțat că vor rămâne fără combustibil pentru a o alimenta în aproximativ 12 ore, informează BBC.

Palestinienii din Gaza se bazează de mult timp pe generatoare pentru a-și alimenta casele, birourile și spitalele, dar nu mai au cum să importe combustibil după ce Israelul a impus „un asediu total”.

De asemenea, Israelul a întrerupt alimentarea cu energie electrică în Gaza de luni, simultan cu livrările de alimente, combustibil și apă.

Aproximativ 80% dintre locuitorii din Gaza se bazau pe ajutorul umanitar chiar și înainte de începerea ultimului război.

Miercuri, agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat că aproape o jumătate de milion de persoane nu și-au putut primi rațiile de hrană începând de sâmbătă.

Un tânăr palestinian stă în fața unei clădiri arse în urma unor lovituri aeriene israeliene în cartierul al-Rimal din orașul Gaza, 10 octombrie 2023.
Un tânăr palestinian stă în fața unei clădiri arse în urma unor lovituri aeriene israeliene în cartierul al-Rimal din orașul Gaza, 10 octombrie 2023.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că proviziile pe care le-a prepoziționat pentru șapte spitale s-au epuizat deja, pe fondul valului de răniți, iar Organizația Medici fără Frontiere a declarat că echipamentele chirurgicale, antibioticele, combustibilul și alte provizii s-au epuizat în două spitale pe care le administrează în Gaza, transmite Associated Press.

„Am consumat stocuri de urgență pentru trei săptămâni în trei zile, în parte din cauza celor 50 de pacienți care au sosit deodată”, a declarat Matthias Kannes, șeful misiunii grupului umanitar din Gaza.

El a precizat că cel mai mare spital din teritoriu, Al-Shifa, mai are suficient combustibil doar pentru trei zile.

Atacuri cu rachete în Liban

Israelul atacă cel puțin două zone din Liban, miercuri la prânz, ca răspuns la o rachetă trasă de gruparea Hezbollah.

„Zona din jurul Dhayra este bombardată de artileria inamică, în timp ce zona din jurul Yarin este lovită de obuze cu fosfor”, a raportat Agenția Națională de Știri din Liban, potrivit BBC.

Atacul armatei israeliene vine la jumătate de oră după ce o rachetă a fost trasă din Liban spre un post militar israelian de la graniță.

Racheta antitanc a lovit în apropiere de satul Arab Al-Aramshe, a declarat armata.

Nu este prima dată când au izbucnit violențe la granița cu Libanul în ultimele zile.

Hezbollah - care este susținută de Iran, dar desemnată organizație teroristă de Israel și de o mare parte a Occidentului - a lansat mai multe rachete asupra Israelului de când Hamas și-a început asaltul.

300.000 de militari israelieni așteaptă „să execute misiunea”

Armata israeliană a difuzat miercuri raportul său zilnic cu privire la luptele începute în urmă cu cinci zile.

Purtătorul de cuvânt al Forțele de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus, a declarat că armata a reconstruit bariera din jurul Fâșiei Gaza și că a trimis „infanterie, soldați blindate, corpuri de artilerie”, plus 300.000 de rezerviști în apropiere de de granița cu teritoriul controlat de Hamas.

Militarii se află „aproape de Fâșia Gaza, pregătindu-se să execute misiunea care ne-a fost încredințată de guvernul israelian - și anume să ne asigurăm că, la sfârșitul acestui război, Hamas nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată amenința sau ucide civili israelieni”, a spus reprezentantul IDF, citat de BBC.

Conricus a menționat că luptele se vor intensifica, iar scenele din Gaza „vor fi mai greu de înțeles și de înfruntat” în zilele următoare.

Cel mai mare portavion din lume, în sprijinul Israelului

Președintele Joe Biden a discutat marți seară cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu pentru a-i detalia sprijinul american care a sosit sau va sosi în curând în Israel, după atacurile Hamas, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Sprijinul american include muniție, interceptoare Iron Dome, amplasarea în estul Mării Mediterane a celui mai mare portavion din lume și alte materiale de apărare.

„Președintele a subliniat necesitatea ca toate țările să condamne fără echivoc atrocitățile brutale comise de Hamas, care sunt asemănătoare cu atrocitățile comise de ISIS cu mulți ani în urmă”, mai spune Casa Albă.

În plus, Departamentul de Stat a anunțat că secretarul de stat Antony Blinken se va deplasa în zilele următoare în Israel pentru a transmite un mesaj de solidaritate și sprijin.

Joe Biden a declarat ulterior că cel puțin 14 cetățeni americani au fost uciși în atacul Hamas de sâmbătă și că cetățeni americani se numără printre cei ținuți ostatici în Gaza. Ar fi vorba despre aproximativ 150 de oameni, conform militanților Hamas.

„Nu există nicio justificare pentru terorism”, a completat președintele SUA. De asemenea, Biden a transmis un avertisment pentru Hezbollah și Iran, conform Associated Press și Reuters.

„Pentru orice țară, orice organizație, oricine se gândește să profite de situație, am un singur cuvânt: Nu (încercați asta)”, a spus președintele american.

AP menționează că Hamas i-a răspuns liderului american, afirmând că administrația sa ar trebui „să își revizuiască poziția părtinitoare” și„să se îndepărteze de politica de standarde duble” în ceea ce privește drepturile palestinienilor de a se apăra împotriva ocupației israeliene.

„Cel puțin 40 de copii uciși”

„Nu este un război. Nu este un câmp de luptă. Vedeți bebelușii, mamele, tații în dormitoarele lor, în camerele lor de protecție, și cum îi ucid teroriștii. Nu este un război... este un masacru”, le-a spus generalul Itai Veruv jurnaliștilor care au fost duși să vadă atrocitățile războiului în satul Kfar Aza, potrivit Times of Israel.

Oficialul israelian a vorbit despre „cel puțin 40 de copii uciși”, iar unii dintre ei erau decapitați.

Cadavrele celor uciși de Hamas în atacul surpriză din 7 octombrie, în urma unei infiltrări în masă, sunt fotografiate de jurnaliștii străini în kibbutzul Kfar Aza din sudul Israelului, 10 octombrie 2023.
Cadavrele celor uciși de Hamas în atacul surpriză din 7 octombrie, în urma unei infiltrări în masă, sunt fotografiate de jurnaliștii străini în kibbutzul Kfar Aza din sudul Israelului, 10 octombrie 2023.

De cealaltă parte, palestinienii din Gaza spun că bombardamentele israeliene au fost atât de intense încât au senzația că trăiesc propria lor „nakba”, cuvântul arab pentru o catastrofă care se referă la războiul din 1948 de creare a Israelului și care a dus la deposedarea lor în masă, scrie Reuters.

Israelul a atacat marți Fâșia Gaza cu cele mai violente lovituri aeriene din cei 75 de ani de conflict cu palestinienii.

„Este nebunie, literalmente niciun loc nu este sigur. Eu m-am evacuat de trei ori începând de ieri”, a declarat o tânără de 22 de ani.

„Ceea ce a fost în Gaza nu va mai fi”

Avioanele de luptă ale Israelului au bombardat cartier după cartier din Fâșia Gaza, ca represalii la atacul mortal din weekend al militanților Hamas.

Tactica armatei este să anunțe civilii să se evacueze din zonă, iar la scurt timp au loc bombardamentele.

Războiul, intrat miercuri în a cincea zi, a făcut cel puțin 2.100 de victime de ambele părți (1.200 de israelieni și 900 de palestinieni), și este de așteptat să se intensifice, după ce numărul rezerviștilor israelieni mobilizați a crescut la 360.000.

Există temeri și cu privire la extinderea conflictului într-unul regional, după ce noi schimburi de focuri au avut loc marți la granițele nordice ale Israelului cu militanții din Liban și Siria.

„Nu știm încă dacă aceste rachete au fost lansate de forțele armate siriene, de una dintre numeroasele miliții iraniene care există și sunt salutate de regimul sirian, de Hezbollah sau de orice altă facțiune”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forțelor Defensive Israeliene (IDF).

Este de așteptat ca Israelul să lanseze un atac terestru în fâșia de pământ lungă de 40 de kilometri, situată între Israel, Egipt și Marea Mediterană, unde locuiesc circa 2,3 milioane de oameni și care este condusă din 2007 de Hamas, o grupare desemnată teroristă de SUA și UE.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat marți că „Hamas a vrut o schimbare și va primi una. Ceea ce a fost în Gaza nu va mai fi”.

„Am început ofensiva din aer, mai târziu vom veni și de la sol. Controlăm zona din a doua zi și suntem în ofensivă, care doar se va intensifica”, a spus ministrul.

Israelul și-a retras trupele din Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupație, și a ținut-o sub blocadă de când Hamas a preluat puterea. Asediul anunțat luni vizează împiedicarea accesului la alimente și combustibil.

Zborurile cu Israelul, suspendate în toată lumea

Companiile aeriene internaționale au suspendat sute de zboruri către și dinspre Tel Aviv în urma atacului militanților Hamas asupra Israelului, transmite Reuters.

Companiile aeriene care au oprit temporar zborurile:

Africa

Royal Air Maroc a anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv sâmbătă și duminică.

America

American Airlines (AAL.O) a declarat marți că a suspendat temporar toate zborurile către și dinspre Tel Aviv până pe 4 decembrie.

Delta Air Lines (DAL.N) a declarat luni că va anula zborurile către și dinspre Tel Aviv până pe 31 octombrie. United Airlines (UAL.O) a suspendat duminică zborurile directe către Tel Aviv „până când condițiile le vor permite să se reia”.

Air Canada (AC.TO) a anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv până la noi ordine, spunând că va relua ruta „de îndată ce situația se va stabiliza”.

Asia

Hainan Airlines (600221.SS) , singura companie aeriană chineză care a zburat între China și Israel, a anulat zborurile care leagă Beijing și Shanghai la Tel Aviv între 12 octombrie și 31 octombrie.

A spus că zborurile între Shenzhen și Tel Aviv au rămas neschimbate.

Cathay Pacific (0293.HK) și-a anulat zborurile de marți și joi între Hong Kong și Tel Aviv și a declarat că va oferi noi actualizări cu privire la următorul său serviciu programat.

Korean Air (003490.KS) și-a anulat zborul de luni între Incheon și Tel Aviv și se așteaptă ca zborurile viitoare să fie neregulate.

Air Astana (IPO-AIRA.L) a anulat duminică un zbor de la Almaty la Tel Aviv.

Ulterior, a spus că mai multe zboruri pot fi anulate dacă situația se intensifică. Azerbaijan Airlines a anulat zborurile de la Baku la Tel Aviv și retur programate pentru marți.

Europa

Toate companiile aeriene deținute de compania germană Lufthansa (LHAG.DE), inclusiv Austrian Airlines, Swiss International Airlines și Brussels Airlines, au anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv până sâmbătă. Ryanair (RYA.I), cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, a anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv până miercuri.

Compania britanică easyJet (EZJ.L) a întrerupt zborurile cu Tel Aviv până vineri și a declarat că va ajusta ora zborurilor în următoarele zile. Air France KLM (AIRF.PA) a suspendat zborurile fără a furniza un interval de timp.

Prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat marți că lucrează cu compania aeriană pentru o posibilă reluare a zborurilor pentru a ajuta la repatrierea cetățenilor francezi din regiune. Unitatea Air France Transavia France a anulat zborurile până joi și a spus că nu se știe încă ce înseamnă acest lucru pentru zborurile din 13 octombrie.

Norwegian Air (NAS.OL) a anulat zborurile din Copenhaga și Stockholm către Tel Aviv și zboruri dus-întors până pe 19 decembrie. Finnair (FIA1S.HE) a suspendat zborurile către Tel Aviv până la sfârșitul sezonului nordic de iarnă pe 30 martie 2024.

Transportatorul finlandez nu folosește spațiul aerian israelian la zborurile sale în acest moment, a spus acesta. Hungarian Wizz Air (WIZZ.L) a declarat luni că zborurile sale către și dinspre Tel Aviv au fost anulate până la noi ordine.

TAP din Portugalia a suspendat zborurile către și dinspre Tel Aviv fără a furniza un interval de timp. A spus că pasagerii cu zboruri rezervate până la sfârșitul lunii octombrie le pot rerezerva gratuit sau pot solicita o rambursare.

Iberia și Vueling, deținute de IAG (ICAG.L), și -au anulat zborurile către Tel Aviv până duminică. British Airways, deținută și de IAG, a declarat că intenționează să opereze zboruri cu ore de plecare ajustate în zilele următoare și că clienții își pot schimba datele de călătorie gratuit.

Air Europa, o altă companie aeriană spaniolă, a anulat un zbor către Israel programat pentru marți și va evalua dacă va relua zborul de miercuri.

ITA din Italia a anulat zborurile către și dinspre Tel Aviv până pe 12 octombrie .

Aegean Airlines (AGNr.AT) a anulat toate zborurile către și dinspre Tel Aviv până joi.

Bulgaria Air a anulat un zbor dus-întors către Tel Aviv luni și marți și a declarat că un zbor către și dinspre Tel Aviv joi este programat să funcționeze conform planului.

Air Malta a anulat două călătorii dus-întors luni și miercuri, spunând că va ajusta continuu operațiunile după cum este necesar.

Icelandair (ICEAIR.IC) a declarat duminică că ultimele trei zboruri programate către Tel Aviv au fost anulate.

Virgin Atlantic a anulat o călătorie dus-întors la Tel Aviv marți și miercuri și a declarat că zborurile sale între Londra Heathrow și Tel Aviv se pot confrunta cu întârzieri sau anulări.

LOT din Polonia a declarat că zborurile din Tel Aviv pot fi întârziate sau anulate în zilele următoare.

Orientul Mijlociu

Emirates Airline a declarat miercuri că va reduce zborurile către și dinspre Tel Aviv la un serviciu zilnic între 13 și 31 octombrie.

Etihad Airways a reluat serviciile programate de pasageri și mărfuri între Abu Dhabi și Tel Aviv miercuri, după ce a anulat zborurile luni și marți.

Turkish Airlines (THYAO.IS) și Pegasus Airlines (PGSUS.IS) au oprit marți zborurile către Israel până la o nouă notificare.

Gulf Air a anulat toate zborurile către Tel Aviv până pe 14 octombrie.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG