„Preşedintele a insistat asupra necesităţii absolute de a-i proteja pe civili şi de a separa populaţia civilă de Hamas, în special prin coridoare care să le permită oamenilor să se deplaseze în deplină securitate în afara zonelor de luptă delimitate”, a spus Casa Albă într-un comunicat.
De asemenea, Joe Biden a spus, potrivit administrației de la Washington, că „trebuie autorizat un ajutor mult mai important” pentru civilii refugiați și prinși în mijlocul luptelor.
Cu toate că Statele Unite susţin pe deplin Israelul de la atacul lansat de Hamas la 7 octombrie, administraţia Biden este din ce în ce mai îngrijorată de consecinţele atacului israelian asupra civililor din Fâşia Gaza, bombardată şi asediată de câteva săptămâni.
La rândul lui, secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a vorbit despre decalajul dintre intenţiile declarate ale guvernului israelian de a proteja civilii din Gaza şi numărul victimelor, scrie Reuters.
„Rămâne imperativ ca Israelul să acorde o importanţă sporită protecţiei civile”, a declarat Antony Blinken după o întâlnire cu ministrul britanic de externe David Cameron, la Washington. „Rămâne un decalaj între intenţia de a proteja civilii şi rezultatele reale pe care le vedem pe teren”, a adăugat șeful diplomației americane.
Oficialii israelieni spun că și-au propus să distrugă gruparea Hamas şi că fac tot posibilul pentru a proteja civilii, transmiţând inclusiv avertismente cu privire la operaţiunile militare.
Situația umanitară și a civililor din Gaza face obiectul discuțiilor la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de vineri, 7 decembrie. Ședința are loc la cererea imperativă a Secretatului General ONU, Antonio Guterres, de a se supune la vot o propunere de încetare imediată a focului în Gaza.
Într-o scrisoare adresată miercuri Consiliului, Guterres a invocat, în premieră după zeci de ani, un articol din Carta ONU care prevede că Secretarul general poate aduce în atenția Consiliului orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale.
Antonio Guterres a transmis Consiliului de Securitate că, în condițiile bombardamentelor constante ale Forțelor de Apărare Israeliene, a civililor rămași fără adăpost și mijloace esențiale de supraviețuire, se așteaptă ca ordinea publică să se prăbușească complet”.
Secretatul General a solicitat Consiliului de Securitate să aprobe o „încetare a focului umanitară” pentru a preveni „o catastrofă cu implicații potențial ireversibile pentru palestinieni” și întregul Orient Mijlociu.
Israelul restricționează sever accesul alimentelor, apei, combustibilului și medicamentelor, iar 1,8 milioane de oameni (80% din populația Fâșiei Gaza) au fost forțați să plece de acasă pentru a scăpa de atacurile israeliene.
După ce Antonio Guterres a trimis scrisoarea sa Consiliului de Securitate, Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluție care va fi supus la vot vineri, a declarat delegația Ecuadorului, care prezidează consiliul în această lună.
Cea mai recentă versiune a acestui document, potrivit AFP, numește situația umanitară din Gaza „catastrofală” și „cere o încetare imediată umanitară a focului”.
Textul solicită protejarea civililor, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor pe care Hamas încă îi deține și accesul umanitar în Fâșia Gaza.
Dar rezultatul votului nu este greu de anticipat. Patru proiecte anterioare prezentate de la izbucnirea războiului au fost respinse de Consiliul de Securitate.
Consiliul a reușit în cele din urmă să vorbească despre război la jumătatea lunii noiembrie, când a aprobat o rezoluție care solicită „pauze și coridoare umanitare” în Gaza, nu o încetare a focului.
Statele Unite, cel mai puternic aliat al Israelului, care s-au opus la ONU ideii de încetării focul, au declarat că o nouă rezoluție a Consiliului în acest stadiu nu ar fi „utilă”.
Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, a declarat că „SUA și toți ceilalți membri ai Consiliului de Securitate al ONU au o obligație clară în temeiul dreptului internațional de a preveni atrocitățile”.
„Nu poate exista nicio justificare pentru continuarea blocării acțiunilor semnificative ale Consiliului de Securitate al ONU pentru a opri vărsarea masivă de sânge civil, prăbușirea completă a sistemului umanitar și ororile și mai grave rezultate din prăbușirea ordinii publice și strămutarea masivă", a adăugat ea.
Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat că „sperăm sincer că Consiliul de Securitate va adopta această rezoluție și va asculta poziția curajoasă, curajoasă și principială a Secretarului General”.
La rândul lor, oficialii israelieni critică inițiativa și se află în conflict direct cu secretarul General. Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a declarat miercuri că mandatul lui Guterres este „un pericol pentru pacea mondială”, după ce Guterres a invocat articolul rar folosit din Carta ONU.
Peste 17.170 de palestinieni au fost ucişi şi 46.000 au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, începând cu 7 octombrie. Atacul Hamas a ucis 1.200 de persoane, iar 240 de persoane au fost luate ostatice, potrivit bilanţului Israelului.