Linkuri accesibilitate

Legile Bugetului 2024, adoptate. Premierul mulțumește colegilor de la PSD-PNL. Unii au provocat scandaluri în plen


Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL).
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL).

Parlamentul României a adoptat miercuri Legea bugetului de stat pentru anul 2024 cu 299 de voturi pentru și 82 împotrivă.

Tot miercuri, plenul reunit a adoptat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, cu 294 de voturi pentru şi 84 de voturi împotrivă. Proiectul prevede alocările și cheltuielile pentru șomaj și instituţiilor publice finanţate parţial din venituri proprii.

Majoritatea PSD-PNL a respins, în schimb, amendamentul USR privind eliminarea pensiilor pentru primari şi preşedinţii Consiliilor Județene și amendamentul privind bugetul Capitalei, depus de Forţa Dreptei, prin care se cerea revenirea la bugetul iniţial al Capitalei.

În schimb, deputatul PNL Florin Roman a anunțat că Parlamentul a adoptat articolul care blochează creşterea impozitelor şi taxelor în 2024.

„Mi-aș fi dorit să am acest discurs, aceste dezbateri, ca între colegi, ca între prieteni. Cred că aveam și eu foarte multe de spus în ceea ce privește iresponsabilitatea, în ceea ce privește decesul excesiv și multe altele. Dar, cu tot respectul instituției pe care o reprezentați, pentru că nu pot spune că am un respect după atitudinea de ieri din Parlament, sunt cuprins de spiritul sărbătorilor și o să mă abțin”, a spus Ciolacu, referindu-se la incidentele și scandalurile care au avut loc în Parlament în urmă cu o zi chiar în timpul discursului său de prezentare a legii.

El le-a mulțumit parlamentarilor de la UDMR, de la minorități și colegilor din coaliția PSD-PNL, deși unii dintre ei au fost protagoniști ai scandalurilor de cu o seară în urmă din Parlament, cot la cot cu parlamentarii de la AUR, iar parlamentarii USR au protestat tăcut.

„Este un buget pentru români, nu e un buget pentru politicieni. E un buget pe dezvoltare, acoperim investiile ca şi anul acesta sunt mai mari decât consumul”, a susținut Marcel Ciolacu, fără să aducă și argumente în sprijinul declarațiilor sale.

„Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor din coaliţie, în mod special preşedintelui Nicolae Ciucă”, a mai spus premierul referindu-se la predecesorul său la șefia guvernului și șef al partidului partener în coaliția de guvernare.

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”.

La votarea amendamentelor, preşedintele partidului AUR, George Simion, protagonist al mai multor scandaluri care au avut loc cu o seară în urmă în Parlament, a anunţat că parlamentarii său părăsesc sala plenului reunit şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40 de puncte procentuale pe care le-au promis.

În urmă cu o seară, doi parlamentari de la PSD și AUR, deputatul Dan Tanasă (AUR) și deputatul Daniel Ghiță (PSD), fost kickboxer la categoria grea au mers la banca parlamentarilor UDMR chiar în timpul discursului premierului (PSD) Marcel Ciolacu.

„Ne luați banul și ne furați teritoriul”, le-a strigat social-democratul Daniel Ghiță (PSD) parlamentarilor UDMR. Tot Ghiță a fost cel care apoi l-a tras de ureche pe un deputat USR pe holul Parlamentului.

Apoi, între parlamentarii AUR şi cei de la UDMR a izbucnit un scandal în sala de plen, în timp ce George Simion şi Diana Şoşoacă s-au jignit şi s-au ameninţat reciproc.

Președintele USR, Cătălin Drulă: Un buget construit pe minciună

Preşedintele USR Cătălin Drulă a spus după adoptarea legii că bugetul pentru anul 2024 este „construit pe minciună” şi a spus că pentru al doilea an consecutiv Guvernul construieşte un buget cu venituri supraestimate şi „o gaură de cel puţin 40 miliarde lei” şi un deficit bugetar de 130 miliarde de lei.

El a criticat refuzul guvernului Ciolacu de a face rectificări bugetare în ultimele luni ale anului, când pensiile și salariile au fost plătite din suplimentări succesive de la fondul de rezervă.

„Primul Guvern care nu face rectificare, pentru că nu vreţi să se vadă dimensiunea acestui dezastru. Sunteţi un guvern iresponsabil. De altfel, v-aţi dat Ordonanţă care spune exact asta: că dumneavoastră şi complicii dumneavoastră de la PNL, ministrul Finanţelor, Boloş, nu veţi semna declaraţia care spune că bugetul este conform cu principiul responsabilităţii bugetare. Vă este frică de răspundere”, a declarat Cătălin Drulă în plenul reunit.

Amendament UDMR admis: 10 milioane de lei pentru învățarea limbii și literaturii române

Peste 20.000 de amendamente au fost depuse le Legea bugetului de stat 2024, dar numai 962 au au fost admise, fiecărui parlamentar fiindu-i alocat un minut pentru susținerea propriului amendament.

În schimb, a fost adoptat un amendament UDMR, inițial respins, care prevede alocarea a 10 milioane lei la Educație pentru programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române.

În Harghita și Covasna, județe cu elevi majoritar de limbă maghiară, procentul celor nu trec examenul de bacalaureat din cauza examenului la limba română este mult mai mare decât în restul țării. De asemenea, notele sub 5 la proba de limba română de la Evaluarea Națională au fost de două ori mai numeroase decât media pe țară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG