Secretarul de stat american Antony Blinken a ținut sâmbătă seară un scurt discurs pe pista aeroportului Chania de pe insula Creta din Grecia, înainte să se îmbarce spre Iordania.
„Trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu se extinde. Una dintre preocupările reale este graniţa dintre Israel şi Liban şi vrem să facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu va exista o escaladare”, a declarat Blinken.
Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului, un atac prezentat ca fiind primul său răspuns la uciderea, atribuită Israelului, a numărului doi al Hamas. Acesta a fost ucis într-un atac cu drone, pe 2 ianuarie, în apropiere de Beirut.
„Vrem să ne asigurăm că ţările care gândesc la fel ca noi îşi folosesc legăturile, influenţa, relaţiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicaţi pentru a ţine lucrurile sub control, pentru a ne asigura că conflictul nu se extinde”, a adăugat oficialul american.
El a menționat în special „rolul vital” pe care Turcia îl poate juca în acest sens. De altfel, Blinken a vizitat Turcia și a discutat cu liderii acestei țări înainte să înceapă acest al patrulea turneu în regiune.
Antony Blinken se află duminică în Iordania, unde urmează să aibă discuţii cu regele Abdullah al II-lea şi să viziteze un centru al Programului alimentar mondial din capitala iordaniană.
După Iordania, secretarul de stat al SUA se va deplasa în Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamas, la sfârşitul lunii noiembrie.
El îşi va încheia ziua la Abu Dhabi, înainte de a se deplasa luni în Arabia Saudită şi apoi în Israel, unde a spus că se aşteaptă să aibă conversaţii care „nu vor fi uşoare”.
Sâmbătă, Blinken a declarat că Turcia s-a angajat să joace un rol „pozitiv şi productiv” pentru Gaza postbelică şi că este pregătită să îşi folosească influenţa în regiune pentru a împiedica extinderea şi mai mult a conflictului dintre Israel şi Hamas.
Comentariile au fost făcute după întâlnirea sa cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un critic puternic al acţiunilor militare ale Israelului în Gaza.
În timpul discuţiilor, care au durat mai mult de o oră, Blinken a subliniat necesitatea „de a lucra pentru o pace regională mai largă şi de durată, care să asigure securitatea Israelului şi să avanseze crearea unui stat palestinian”.
SUA susține Israelul, dar în același timp au cerut sporirea „imperativă” a ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza, pentru „a reduce numărul victimelor civile, de a lucra pentru o pace regională durabilă şi de a avansa spre crearea unui stat palestinian”.
De asemenea, sâmbătă seară, Armata israeliană a anunţat că a „încheiat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza” şi se concentrează acum pe destructurarea mişcării islamiste palestiniene „în centrul şi sudul acestui teritoriu”.
Ceea ce se va întâmpla în perioada postbelică în ceea ce priveşte reconstrucţia Gaza şi guvernarea acesteia se va afla, de asemenea, în centrul discuţiilor şefului diplomaţiei americane cu partenerii săi arabi, chiar dacă aceştia din urmă cer în primul rând o încetare durabilă a focului în această etapă.
Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au ucis 22.600 de persoane, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.
Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul fără precedent de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1.140 de persoane, majoritatea civili.