Linkuri accesibilitate

Orașul Dnipro din Ucraina i-a comemorat pe cei 46 de civili uciși anul trecut într-un atac al forțelor ruse


46 de civili din Dnipro au fost uciși anul trecut într-un atac cu rachete.
46 de civili din Dnipro au fost uciși anul trecut într-un atac cu rachete.

Locuitorii orașului Dnipro, din estul Ucrainei, s-au adunat pe 14 ianuarie pentru a marca prima comemorare a unei lovituri cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale care a ucis 46 de civili. Comemorarea are loc în timp ce, la Davos, a avut loc o întâlnire cheie a consilierilor de securitate națională globală pentru a discuta „formula de pace” propusă de Ucraina.

În Dnipro, localnicii au adus flori, jucării și alte obiecte în ruinele clădirii care a fost distrusă în lovitura cu rachetă din 14 ianuarie 2023. Șase dintre cei uciși erau copii, în timp ce alți 75 de oameni au fost răniți, care a avut loc într-un weekend în care mulți locuitori se aflau în clădire.

Deși Moscova neagă că a vizat civili de când și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, rachetele, dronele și rachetele rusești lovesc în mod regulat clădirile rezidențiale și infrastructura civilă din întreaga țară.

Între timp, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, s-a adresat la Davos la o întrunire a oficialilor de securitate reprezentând 81 de țări și organizații internaționale, cu o zi înainte de deschiderea acolo a Forumului Economic Mondial. A fost a patra întâlnire internațională pentru a discuta despre „formula păcii” ucraineană.

Într-o postare pe Telegram, Yermak a spus că a informat delegații „despre consecințele recentelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra orașelor ucrainene”.

„O simplă încetare a focului nu va fi sfârșitul agresiunii ruse în Ucraina”, a scris Yermak, „ci va oferi agresorului doar o pauză pentru a acumula forță. Cu siguranță nu aceasta este calea către pace. Rușii nu vor pace. Ei vor dominație.”

Zelenski și-a prezentat anul trecut formula de pace în 10 puncte care include, printre altele, retragerea forțelor ruse și restabilirea integrității teritoriale ucrainene.

Administrația militară a regiunii Herson a raportat pe 14 ianuarie 103 lovituri de artilerie peste noapte, pe lângă sute de obuze de mortar și atacuri cu drone. Se pare că douăzeci și opt de obuze au căzut în orașul Herson. Șase civili au fost răniți în lovituri.

În informarea zilnică din 14 ianuarie, Statul Major ucrainean a raportat 61 de incidente de luptă în ultimele 24 de ore, cu lupte deosebit de grele în jurul orașului regional Donețk, Avdiivka. În ultimele săptămâni, forțele ruse au luptat pentru a înconjura orașul și a disloca apărătorii ucraineni.

XS
SM
MD
LG