Linkuri accesibilitate

V. Putin ar fi sugerat negocieri cu SUA, de încetare a focului în Ucraina. Washingtonul ar fi respins discuțiile fără participarea Kievului


Președintele rus Vladimir Putin ar fi sugerat, prin intermediari, o negociere cu SUA privind încetarea focului în Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin ar fi sugerat, prin intermediari, o negociere cu SUA privind încetarea focului în Ucraina.

Sugestia președintelui Vladimir Putin de încetare a focului în Ucraina și de înghețare a războiului a fost respinsă de SUA după contacte prin intermediari, au declarat pentru Reuters trei surse rusești. O sursă americană a declarat că Washingtonul nu va discuta cu Rusia fără reprezentanții Ucrainei.

Vladimir Putin ar fi trimis semnale Washingtonului în 2023 prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu, că este gata să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina, au spus pentru Reuters sursele ruse.

Intermediarii s-au întâlnit în Turcia inclusiv la sfârșitul anului 2023, potrivit celor trei surse rusești citate de Reuters, la inițiativa Rusiei, dar discuțiile nu au dus la niciun rezultat.

Vladimir Putin propunea înghețarea conflictului la liniile actuale și nu era dispus să cedeze niciunul dintre teritoriile ucrainene controlate de Rusia.

„Contactele cu americanii nu au dus la nimic”, a declarat pentru Reuters o sursă rusă de rang înalt la curent cu discuțiile de la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, sub condiția anonimatului.

O a doua sursă rusă a spus pentru Reuters că americanii au spus Moscovei, tot prin intermediari, că nu vor discuta despre o posibilă încetare a focului fără participarea Ucrainei. Această condiție ar fi dus la încheierea schimbului de mesaje.

O a treia sursă rusească a spus că „totul s-a destrămat cu americanii” și a adăugat că SUA nu au vrut să facă presiuni asupra Ucrainei.

Relatările Reuters vin în condițiile în care președintele american Joe Biden insistă de luni de zile pentru mai mult ajutor oferit Ucrainei. El s-a confruntat însă cu opoziția grupului de parlamentari republicani aliați ai candidatului la nominalizarea prezidențială, Donald Trump.

Donald Trump critică sprijinul acordat de SUA Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că autoritățile de la Kiev nu vor accepta niciodată controlul Rusiei asupra teritoriilor ocupate și a scos în afara legii orice contact cu Moscova.

Un oficial american, vorbind la Washington sub condiția anonimatului, a declarat că SUA nu s-au angajat în nicio discuție cu Rusia și că Washingtonul și-a respectat promisiunea de a nu negocia cu Rusia fără participarea Ucrainei.

Oficialul american a sugerat și că regimul de la Moscova e frustrat că SUA au refuzat negocierile legate de Ucraina. Vladimir Putin a declarat în interviul de săptămâna trecută acordat lui Tucker Carlson că Rusia este pregătită pentru „dialog”.

Potrivit celor trei surse ruse, semnalul că Vladimir Putin ar fi deschis la negocieri legate de Ucraina a fost transmis la Washington și ar fi fost discutat de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, directorul Agenției Centrale de Informații, Bill Burns, și secretarul de stat american Antony Blinken.

Ar fi urmat ca Jake Sullivan să vorbească apoi cu consilierul de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, împreună cu care să stabilească următorii pași, a spus una dintre sursele ruse.

Dar într-o discuție din ianuarie 2024, Sullivan i-ar fi spus lui Ușakov că Washingtonul nu este dispus să discute despre o încetare a focului fără implicarea în discuții Kievului, a declarat una dintre sursele ruse.

Oficialul american a refuzat să afle detalii despre presupusele apeluri telefonice ale lui Sullivan sau dacă o astfel de conversație cu Ușakov a avut loc, notează Reuters.

În urma acestor discuții eșuate, spun sursele rusești citate, Kremlinul nu vede niciun rost în alte contacte cu Statele Unite pe această temă, astfel încât războiul va continua.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG