Linkuri accesibilitate

Analiză | Dreapta și stânga bat palma pentru listă comună la europarlamentare. PNL câștigă, de ce a acceptat PSD?


Premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL Nicolae Ciucă s-au înțeles: comasare și liste comune la europarlamentare. Rămâne ca PSD și PNL să fie de acord și să voteze înțelegerea.
Premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL Nicolae Ciucă s-au înțeles: comasare și liste comune la europarlamentare. Rămâne ca PSD și PNL să fie de acord și să voteze înțelegerea.

PSD și PNL continuă negocierile prin care cele două partide speră să controleze politic România. Cea mai recentă decizie: comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele și liste comune la europene. PNL pare avantajat de strategie, nu și PSD. De ce a acceptat PSD și ce a primit la schimb?

PSD și PNL fac de cel puțin o lună diverse planuri care să le permită să guverneze împreună cel puțin încă cinci ani.

Ultimele discuții dintre cele două partide sunt despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și listă comună la cele din urmă.

O decizie finală va fi luată miercuri, la întâlnirea liderilor Coaliției care va avea loc înainte de ședința CSAT. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se vor întâlni cu președintele Iohannis. După aceea urmează Birourile Politice ale PSD și PNL.

Surse din cele două partide spun pentru Europa Liberă că s-au negociat inclusiv locurile pe lista comună pe care ar urma să le ocupe candidații: zece pentru PSD și nouă pentru PNL.

Liderii celor două partide mizează pe 19 locuri eligibile, care ar putea fi împărțite 1 la 1, formulă dorită de PNL, dar în fața căreia PSD e mai mult decât reticent. PSD se arată mai favorabil unei formule de 60% la 40%.

Lista ar putea fi deschisă de „o doamnă independentă”, cel mai probabil susținută de PSD, spun surse politice.

Analistul politic Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că, de regulă, alianțele, în special din zone ideologice diferite, nu adună tot atâtea voturi câte ar fi luat dacă cele două partide candidau separat.

O altă problemă ar putea fi la Bruxelles, unde cele două partide românești fac parte din familii politice diferite – popularii și socialiștii – între care există divergențe asupra multor subiecte importante.

Ciolacu, undă verde pentru o alianță electorală

Declarațiile de marți ale premierului Marcel Ciolacu, care a vorbit despre o alianță electorală, sunt un indiciu că PSD și PNL se îndreaptă spre formula listelor comune.

„Una dintre soluții împotriva extremismului, care există în România, este o alianță electorală sau o alianță politică care va da stabilitate României. Dacă venim cu un proiect de țară pentru anumite alegeri, venim cu un proiect pentru toate alegerile”, a spus premierul.

Ciolacu a repetat că își dorește „tot calendarul pentru alegeri” și a exclus varianta comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale”, pe care și-ar fi dorit-o însă liberalii.

Din informațiile Europei Libere, miercuri dimineață va mai avea loc o negociere la vârful coaliției, în care probabil va fi bătută în cuie comasarea localelor cu europarlamentarele și listele comune PSD-PNL. Atmosfera s-a tensionat după demiterea șefului APIA ( PNL) de către ministrul Agriculturii, un apropiat al baronului Paul Stănescu.

Vor urma apoi Birourile Politice ale celor două partide în care se vor comunica membrilor deciziile luate în cerc restrâns și se va vota.

„Șantajul” lui Ciolacu și „compromisul” liberal

Cu toate că sunt mulțumiți că au obținut comasarea alegerilor, fără de care scorul la europene ar fi putut fi foarte prost, mai mulți membri de la vârful PNL ne-au spus că este un „compromis” pe care partidul a trebuit să-l accepte din cauza „șantajului lui Ciolacu” , care a presat pentru candidatul comun la prezidențiale.

„PSD a vrut liste comune pe tot eșicherul, în special la prezidențiale, pentru că lui Ciolacu îi e frică că altfel nu iese președinte. Ai noștri au acceptat compromisul pentru că numai așa se putea face comasarea. Au acceptat pentru că a fost șantajul lui Ciolacu cu comasarea”, spune pentru Europa Liberă una dintre sursele menționate.

Din informațiile noastre, PSD va dori să reia discuția despre candidatul la prezidențiale după alegerile europene.

O problemă: își va schimba BPN al PNL votul?

Faptul că lucrurile se îndreaptă în direcția listelor comune o dovedește convocarea Biroului Politic Național (BPN) al PNL, cel care trebuie să valideze decizia de la vârful coaliției, miercuri la ora 16:00.

Problema care ar putea genera discuții în PNL este că partidul a votat anul trecut, tot în BPN, că va merge singur la toate rândurile de alegeri.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a susținut la Digi24 că orice decizie a BPN „poate fi modificată tot printr-o altă decizie a BPN”.

O sursă din PNL spune pentru Europa Liberă că „nu va fi nicio problemă să se voteze miercuri să mergem pe liste comune cu PSD, pentru că e în avantajul nostru”.

Alții spun însă că o decizie a Biroului Politic Național nu poate fi schimbată după cum „negociază Ciolacu și Ciucă, înțelegerile nefiind pe persoană fizică”.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se pare că au bătut palma pentru listele comune la alegerile europene.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se pare că au bătut palma pentru listele comune la alegerile europene.

Cine pierde și cine câștigă din listele comune

La prima vedere, cei care ies avantajați din această înțelegere sunt liberalii, mai ales dacă vor obține paritatea pe liste și, așa cum ne spune o sursă din PNL, candidatul la Primăria Capitalei.

„Dacă lista va fi făcută cu paritate, atunci clar PNL iese avantajat, pentru că el e la jumătate în sondaje față de PSD. Chiar dacă prin comasare își va mobiliza mai mult electoratul tot nu e la paritate cu PSD”, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu.

Problema e că, aparent, PSD nu câștigă nimic din listele comune cu PNL la europarlamentare. Partidul este cotat în sondaje cu scoruri în jur de 30%, deci putea miza oricum pe 9-10 locuri în Parlamentul European.

Noua socoteală, cea cu 19 locuri eligibile, înseamnă că alianța PSD-PNL mizează pe un scor care se apropie de 50%, ceea ce însă e puțin probabil.

La un scor mai mic, PSD poate obține mai puține locuri decât dacă ar fi candidat de unul singur.

Analistul politic Ovidiu Voicu consideră „bizar” faptul că PSD a acceptat această formulă, dar probabil că Ciolacu a obținut de la Ciucă ceea ce dorea.

„E bizar de ce PSD a acceptat. Un răspuns ar putea fi că Ciucă i-a promis lui Ciolacu că va fi candidatul comun la prezidențiale și va fi susținut de PNL. Trebuie să fie însă de acord și partidul, că nu e o înțelegere pe persoană fizică. E o cedare suspectă, PSD renunță la o treime din potențialele locuri”.

Pierd extremiștii?

Motivul oficial al listelor comune la europarlamentare este extremismul, dar în realitate efectul poate fi unul pervers.

Este adevărat că prin comasarea localelor cu europenele, AUR și SOS pot fi dezavantajate din cauză că nu au primari și nici organizații locale.

Liderul AUR, George Simion, și Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS, împărtășesc aceeași ideologie, dar totuși nu se înțeleg. (Parlamentul României, 19 decembrie 2023)
Liderul AUR, George Simion, și Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS, împărtășesc aceeași ideologie, dar totuși nu se înțeleg. (Parlamentul României, 19 decembrie 2023)

Dar mobilizarea electoratului celor două partide se face pe chestiuni ce țin de suveranism, populism, naționalism, antieuropenism și, mai ales, antisistem.

Or, toate acestea pot fi activate de nemulțumirea creată de lista comună a partidelor mainstream. Există riscul ca votanți ai PNL să dea un vot al frustrării, spune analistul Ovidiu Voicu.

Unul din efecte va fi că va lasa culoarul de dreapta liber fie pentru o drepta moderată cum e Dreapta Unită, fie pentru drepta extremă cum e AUR.
Analistul Ovidiu Voicu

„Există mai ales în PNL votanți care au înghițit broasca alianței cu PSD pentru binele țării, dar pasul de a vota o listă cu candidați PSD e mare. Vor fi votanți PNL care fie vor sta acasă, fie vor da un vot al frustrării , care ar putea merge spre Dreapta Unită sau AUR”, ne declară Ovidiu Voicu.

Ce a mai primit la schimb PNL

PNL ar urma să dea candidatul comun la Primăria Generală. Acesta ar putea fi Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei, sau un candidat independent, nominalizat de PNL.

În această variantă, liberalii își vor putea pune candidați doar la sectoarele 1 și 6, celelalte sectoare urmând să revină PSD.

Surse din PSD susțin însă că va fi vorba de un candidat independent care va fi numit prin negocieri între partide, și nu de către PNL.

Gabriela Firea se pare că a ieșit din cursa pentru București, ea urmând, din informațiile noastre, să ocupe un loc eligibil pe lista comună de europarlamentare.

Nu este clar dacă miercuri va fi luată o decizie pe subiectul candidatului unic la București.

Ștampila și pe populari, și pe socialiști. Cum va fi campania?

Una dintre problemele de esență ridicate de formula găsită de PSD și PNL este că alegătorii vor trebui să pună ștampila pe două partide din familii politice diferite, popularii și socialiștii, între care există divergențe asupra multor subiecte importante.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre „două programe care trebuie armonizate”.

Cum se va face asta, rămâne un mister, liderii celor două partide nedând până acum niciun indiciu despre cum vor fi abordate marile teme aflate în dezbatere la nivel european.

Este vorba de puncte importante în politicile europene, cum ar fi Green Deal, migrația, politica agricolă comună, și asupra cărora popularii și socialiștii au viziuni diferite. Sunt însă subiecte care interesează și publicul românesc.

Dar despre aceste teme probabil că PSD și PNL nu vor vorbi în campanie, pentru a nu intra în coliziune, este opinia analistului Ovidiu Voicu.

„Cel mai probabil vor veni cu un program axat pe securitate și stabilitate, împotriva extremismului și doar despre asta vor vorbi. Nu vor mai vorbi despre celelalte puncte importante de politici europene asupra cărora cele două mari partide europene, socialiștii și popularii, se află în divergență”, susține analistul.

Mai mult, rămâne un semn de întrebare cum va arăta campania noii alianțe în privința spitzenkandidat, adică a capilor de listă.

Ursula von der Leyen deja a anunțat că vrea un nou mandat în fruntea Comisiei Europene și va deschide lista PPE (Partidul Popular European), iar socialiștii urmează să anunțe și ei în scurt timp capul de listă.

După alegeri, candidații câștigători de pe lista comună PSD-PNL se vor duce către grupurile lor politice din Parlamentul European.

Cum văd românii comasarea alegerilor

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP arată că aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine.

Comasarea primului tur al prezidentialelor cu alegerile parlamentare are cei mai mulți sustinatori: 82,9%.

XS
SM
MD
LG