Linkuri accesibilitate

Cronologie | O retrospectivă a atacurilor teroriste care au avut loc în Rusia în timpul mandatelor lui Putin


O femeie se închină pe 1 septembrie 2023 la un eveniment de comemorare a 19 ani de la criza ostaticilor de la Școala nr. 1 din Beslan, la 20 km nord-vest de orașul Vladikavkaz, în Osetia de Nord, Rusia.
O femeie se închină pe 1 septembrie 2023 la un eveniment de comemorare a 19 ani de la criza ostaticilor de la Școala nr. 1 din Beslan, la 20 km nord-vest de orașul Vladikavkaz, în Osetia de Nord, Rusia.

Peste o sută de oameni au fost uciși în atacul armat de pe 22 martie 2024 de la Crocus City Hall, o sală de spectacole dintr-un mall din apropierea Moscovei. Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri de acest gen comise în Rusia în ultimele decenii.

1999 - Blocuri aruncate în aer

Între 7 și 16 septembrie, la scurt timp după numirea lui Vladimir Putin ca succesor de către fostul președinte Boris Elțîn, mai multe blocuri din Moscova, Buinaksk şi Volgodonsk sar în aer.

Peste 200 de persoane au fost ucise. Moscova a dat vina pe ceceni care, la rândul lor, au dat vina pe serviciile secrete ale Rusiei.

Pe 30 septembrie, tancurile Rusiei intră în Cecenia dinspre regiunea Stavropol și Daghestan.

8 august 2000 - Bomba din pasaj

O bombă ucide 13 persoane şi răneşte 90 într-un pasaj subteran aglomerat din Moscova.

5 decembrie 2003 - Atac la gară

Un tren de navetiști e aruncat în aer de o explozie. Atacul are loc dimineaţa, chiar în faţa gării Essentuki din sudul Rusiei. 46 de persoane sunt ucise şi 160 rănite.

Explozia a avut loc cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, iar Putin a descris-o drept un efort de destabilizare a țării.

23-26 octombrie 2002 - Moscova - ostatici și măcel la teatru

Rebelii ceceni iau 700 de ostatici în clădirea Teatrului Dubrovka din Moscova. Trupele ruseşti iau cu asalt clădirea şi folosesc gaze pentru a-i pune la pământ pe atacatori. 41 de rebeli sunt ucişi. Mor însă și 129 de ostatici, mulţi din cauza gazului.

„Rusia nu poate fi pusă în genunchi”, a declarat a doua zi președintele rus Vladimir Putin, catalogând operațiunea drept un succes.

6 februarie 2004 - Atac la metrou

39 de persoane mor în urma unui atentat sinucigaş cu bombă. Încă o sută de oameni sunt rănite. Atacul, atribuit de poliție separatiștilor ceceni, s-a produs într-un tren de metrou din Moscova.

24 august 2004 - Avioane explodate

Două avioane ruseşti de pasageri sunt aruncate în aer aproape simultan de femei kamikaze, provocând moartea a 90 de persoane. Un Tu-134, care zbura spre Volgograd, se prăbuşeşte la sud de Moscova. Câteva momente mai târziu, un Tu-154 cu destinaţia Soci se prăbuşeşte lângă Rostov pe Don.

1-3 septembrie 2004 - Măcelul de la Beslan. Sute de copii morți

Bărbați înarmați au luat peste 1.000 de ostatici - elevi, părinți și profesori care participau la începutul anului școlar - la Şcoala nr. 1 din oraşul Beslan din Osetia de Nord.

Școala fusese ocupată de rebeli care cereau independenţa Ceceniei şi încetarea imediată a războiului din această ţară.

Peste 300 de ostatici - jumătate dintre ei copii - mor. Multe dintre victime au fost ucise când şcoala a fost luată cu asalt de forțele ruse.

Cel puțin 334 de persoane, în mare parte copii, au fost ucise în operațiunea de salvare ratată de la Beslan.
Cel puțin 334 de persoane, în mare parte copii, au fost ucise în operațiunea de salvare ratată de la Beslan.

Confruntarea a durat două zile și jumătate, dar tocmai finalul ei a fost cel mai sângeros. În ultimele ore ale asediului, pe 3 septembrie, sute de oameni au murit - majoritatea copii - într-o intervenție haotică a forțelor de securitate care au intrat în școală cu sprijinul artileriei grele.

De la începutul tragediei, autoritățile au mințit opinia publică, în special subestimând masiv numărul ostaticilor, ceea ce a dus la dubii serioase privind versiunea oficială a desfășurării evenimentelor.

Cu toate acestea, o investigație oficială a ceea ce avea să primească numele „masacrul de la Beslan” a ignorat orice posibilitate ca autoritățile federale sau centrul local de comandă să fi fost responsabile pentru numărul uriaș de victime.

21 august 2006 - Bombă la Moscova

O bombă ucide 10 persoane şi răneşte alte 50 într-o piaţă dintr-o suburbie a Moscovei. Autoritățile ruse au declarat atunci că este vorba despre un atac cu motivație rasială îndreptat împotriva comercianților din Asia Centrală și Caucaz.

27 noiembrie 2009 - Tren deraiat

Explozia unei bombe deraiază trenul Nevski Express dintre Moscova şi Sankt Petersburg, care avea aproximativ 700 de persoane la bord. Cel puţin 26 de oameni sunt uciși şi 100- răniți.

Un grup condus de militantul cecen Doku Umarov a revendicat responsabilitatea pentru explozie.

29 martie 2010 - Din nou, bombe la metrou

Cel puţin două explozii au loc în mai puțin de o oră în două staţii de metrou din Moscova la ora de vârf, provocând moartea a 40 de oameni.

Autoritățile ruse au atribuit atacul unor femei kamikaze, iar militantul cecen Doku Umarov a revendicat din nou responsabilitatea.

Doku Umarov.
Doku Umarov.

24 ianuarie 2011 - Atentat la aeroport

Peste 30 de persoane sunt ucise şi aproximativ 130 rănite într-un atentat sinucigaş cu bombă la aeroportul Domodedovo din Moscova.

Ulterior, același Umarov a revendicat atacul, jurând să perturbe Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, organizate de Rusia la Soci.

29-30 decembrie 2013 - Atacuri kamikaze

Doi atacatori kamikaze se aruncă în aer şi ucid 34 de persoane în atacuri comise într-o gară şi într-un troleibuz din oraşul rus Volgograd, cu mai puţin de două luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci.

3 aprilie 2017 - Explozie la metrou

Şaisprezece oameni, inclusiv presupusul autor, sunt uciși într-o explozie dintr-un vagon de metrou din oraşul Sankt Petersburg.

Autoritățile l-au identificat pe atacatorul sinucigaș ca fiind Akbarjon Jalilov, un cetățean rus de origine uzbecă, născut în Kîrgîzstan. Un pic mai târziu, un bărbat a fost condamnat la închisoare pe viață pentru finanțarea exploziei, iar alți zece au primit pedepse lungi de închisoare.

A fost ultimul atac major din Rusia, până la cel de pe 22 martie 2024.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor RFE/RL și News.ro | Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG