Georgia a fost invitată să participe la summit-ul NATO de la Washington din 9-11 iulie, potrivit secretarului adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien. Invitația vine în ciuda adoptării de către autoritățile de la Tbilisi, pe 3 iunie, a unei legi privind agenții străini.
Legea agenților străini din Georgia impune organizațiilor neguvernamentale și grupurilor media care primesc cel puțin 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze ca organizații „care urmăresc interesele unei puteri străine”.
La o conferință de presă, James O'Brien, a condamnat legea promovată de partidul de la putere, Visul Georgian, pe care oponenții o numesc „legea rusă”.
„Violența împotriva figurilor opoziției, violența împotriva societății civile, legea privind agenții străini din Moscova și decizia aparentă de a acorda un nou port unei companii chineze sunt incompatibile cu dorința de a se alătura organizațiilor internaționale din SUA și UE”, a declarat O'Brien.
În același timp, oficialul SUA a declarat că poporul georgian dorește integrarea în UE și NATO.
„Vrem ca ei să înțeleagă că drumul pe care se află și retorica pe care o folosesc despre Occident este incompatibilă cu ceea ce 80% dintre cetățenii Georgiei spun că vor”, a mai declarat James O'Brien.
„Încercăm să fim cât se poate de clari că există o modalitate de a face un pas înapoi de la calea pe care au ales-o”, a mai spus el.
Legea privind agenții străini a stârnit îngrijorare în Europa și Statele Unite. Legea a generat proteste masive de stradă în Georgia, care au durat săptămâni de zile.
La 6 iunie, Statele Unite au impus restricții de viză împotriva a zeci de oficiali georgieni, inclusiv membri ai partidului Visul Georgian, membri ai parlamentului, forțe de ordine și cetățeni privați.
Washingtonul, unul dintre principalii susținători ai integrării Georgiei în instituțiile occidentale, a oferit țării din Caucaz sprijin de peste 390 de milioane de dolari în ultimii ani.
La scurt timp după adoptarea legii, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că orice persoană sau entitate care subminează calea către democrație în Georgia se va confrunta cu repercusiuni din partea SUA, dar nu a precizat vreo acțiune concretă.
Toate țările partenere ale NATO au fost invitate să participe la summit-ul NATO din 9-11 iulie de la Washington, a spus O'Brien, adăugând că prioritățile cheie ale summit-ului includ „sănătatea alianței, parteneriatele în Indo-Pacific și succesul Ucrainei”.
Oficialul SUA a subliniat participarea partenerilor din Indo-Pacific, cum ar fi Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
Alți parteneri NATO includ Algeria, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bosnia-Herțegovina, Columbia, Egipt, Irak, Irlanda, Israel, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Kârgâzstan, Malta, Mauritania, Moldova, Mongolia, Maroc, Pakistan, Qatar, Serbia, Elveția, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.