Linkuri accesibilitate

Mark Rutte, desemnat secretar general al NATO


Mark Rutte (s) a fost desemnat următorul secretar general NATO, după terminarea mandatului lui Jens Stoltenberg (d)
Mark Rutte (s) a fost desemnat următorul secretar general NATO, după terminarea mandatului lui Jens Stoltenberg (d)

NATO l-a numit miercuri pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianței. Astfel, premierul olandez în exercițiu va prelua de la funcția de la Jens Stoltenberg în octombrie, într-un moment critic pentru securitatea europeană, afectată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Numirea lui Mark Rutte a fost oficializată de ambasadorii NATO în timpul unei întâlniri la sediul alianței celor 32 de națiuni din Bruxelles. Președintele american Joe Biden și omologii săi îl vor primi oficial la masa lor la summitul de la Washington din 9-11 iulie.

„Consiliul Nord-Atlantic a decis să-l numească pe prim-ministrul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, succedându-i lui Jens Stoltenberg. Rutte își va prelua funcțiile de secretar general de la 1 octombrie 2024, când mandatul lui Stoltenberg expiră după zece ani la conducerea Alianței”, transmite un comunicat NATO.

Premierul olandez în exercițiu va prelua funcția de la actualul secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg, la 1 octombrie. Stoltenberg a petrecut mai mult de un deceniu la conducerea Alianței.

Mandatul său a fost prelungit în mod repetat, în parte pentru a oferi continuitate după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

„Salut călduros alegerea de către aliații NATO a lui Mark Rutte ca succesor al meu”, a transmis Jens Stoltenberg. „Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic și un constructor de consens. Îi doresc mult succes pe măsură ce continuăm să întărim NATO pentru provocările de astăzi și de mâine. Știu că las NATO pe mâini bune”, a adăugat actualul secretar general al NATO.

Secretarii generali prezidează întâlnirile și ghidează consultările adesea delicate între țările membre ale alianței. Deciziile NATO se iau pe bază de consens. Secretarul general are rol de mediator și se asigură că deciziile sunt puse în aplicare. De asemenea, secretarul general NATO vorbește în numele tuturor membrilor alianței.

Mai multe obstacole au stat în calea securității postului lui Rutte, chiar dacă a avut sprijinul Casei Albe și al majorității celorlalte țări membre mari, inclusiv al Germaniei. Rutte a devenit candidat unic după ce președintele României, Klaus Iohannis, și-a retras săptămâna trecută candidatura.

Ungaria a renunțat la obiecțiile sale față de candidatura lui Rutte la începutul acestei luni, după ce acesta a fost de acord că Budapesta să nu fie obligată în viitor să trimită personal sau să ofere fonduri pentru un nou plan de sprijin pentru Ucraina.

Procesul de decizie bazat pe unanimitate în interiorul NATO conferă oricărui membru dreptul de veto asupra proiectelor și operațiilor comune.

Turcia a avut, de asemenea, câteva condiții puse pentru a susține candiatura lui Rutte, legate mai ales de statutul țării în alianță. Ankara a renunțat în aprilie la obiecțiile față de candidatura premierului olandez.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG