Cel puțin cinci oameni au fost uciși și 34 răniți într-un atac cu drone și rachete rusești asupra orașului ucrainean Dnipro, a declarat Serghei Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, pe 3 iulie. Într-un mesaj pe Telegram, Lysak a declarat că atacul a provocat mai multe incendii în oraș.
Separat, Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat că au doborât cinci rachete, inclusiv o rachetă de croazieră Iskander-K, și șase drone, dintre care cinci erau drone kamikaze de tip Shahed. Acesta a declarat că atacul a vizat în principal orașul Dnipro.
Atacul l-a determinat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să facă un nou apel la aliații săi să ajute la consolidarea apărării aeriene și să furnizeze mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru a contracara atacurile rusești.
„Până acum, cinci persoane au fost ucise. Condoleanțe familiilor și prietenilor. Treizeci și patru de persoane au fost rănite, inclusiv un copil”, a declarat Zelenski într-o postare pe rețelele de socializare.
Forțele ruse au vizat orașul industrial și regiunea înconjurătoare în mod persistent. Atacul din 3 iulie este al treilea la care este supus Dnipro în ultimele cinci zile.
O clădire înaltă a fost distrusă într-un atac pe 28 iunie, iar, într-un atac cu drone din 1 iulie, cel puțin 12 persoane au fost rănite.
Rusia a mai bombardat și regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei la începutul zilei de 3 iulie. 14 case au fost distruse și un bărbat a fost rănit.
Cu câteva zile înainte, Rusia a lovit orașul Vilniansk din Zaporojie, omorând șapte civili.
În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât zece drone ucrainene în trei regiuni, dintre care cinci în Belgorod, patru în Briansk și una în Moscova. Ministerul a adăugat că au fost scufundate și două ambarcațiuni fără pilot care se îndreptau spre Novorossisk, în Marea Neagră.
Rusia atacă rețeaua electrică a Ucrainei de luni de zile, provocând întreruperi frecvente de curent.
În martie, prim-ministrul Denis Șmîhal a declarat că 80% din capacitatea de generare a energiei termice a țării a fost distrusă.
Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski a solicitat Uniunii Europene să crească exporturile de energie electrică către Ucraina, precum și să furnizeze echipamentul necesar și alte resurse pentru reparații.
În ultimele luni, Ucraina a țintit din ce în ce mai mult instalațiile de producere a combustibilului din Rusia, în special instalațiile de rafinare a petrolului care lucrează pentru armata rusă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.