Pe 4 mai, o activistă care face parte din grupul numit Inițiativa Feministelor din Ural a fost reținută în orașul industrial Celiabinsk (2.000 de kilometri est de Moscova) – femeia avea în mână o pancartă pe care scria „Child-free is not a crime” („Nu e o crimă să nu ai copii”) .
După cum scrie OVD-Info - un grup care urmărește represiunea politică din Rusia - tânăra a fost ulterior eliberată, fără a i se aduce vreo acuzație.
Mulți dintre trecători vedeau pentru prima dată bizarele cuvinte străine „chaildfri”, însă înalții oficiali din Rusia lui Putin folosesc această expresie de ani de zile – unii dintre ei chiar pun semn de egalitate între „child-free” și o ideologie ostilă, care amenință patria și „valorile ei tradiționale”.
Pe 27 iunie, ministrul adjunct al Justiției, Vsevolog Vukolov, a anunțat la o consfătuire pe teme juridice de la St. Petersburg că Executivul, împreună cu legiuitorii din parlamentul controlat de Kremlin, lucrează la un proiect de lege prin care va interzice „propaganda ideologiei child-free”, în special în rândul tinerelor femei.
Vukolov afirmă că această așa-zisă ideologie ar trebui caracterizată ca fiind „extremistă”.
Propunerea a fost imediat aplaudată de un înalt oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse.
„«Child-free» este o ideologie... care pretinde că copiii nu sunt obligatorii și, câteodată, chiar stimulează ura față de copii”, spune Fiodor Lukianoc, șeful Comisiei Patriarhiei pentru Familie și Apărararea Maternității și a Copilăriei. „Această ură față de copii, ideologiile de ură – mai ales child-free – trebuie interzise și asimilate extremismului, atâta vreme cât ne distrug viitorul, copiii”.
Criticii Kremlinului văd în aceste discuții afirmarea nevoilor statului, care se confruntă cu un declin demografic agravat de războiul Rusiei contra Ucrainei și care pune interesul societății desupra libertăților individuale.
„Ce vedem este un asalt asupra drepturilor femeilor”, spune sociologul Igor Eidman.
Putin încearcă să-și rezolve problema demografică „prin idei paranoice”, adaugă Eidman. „De aceea va vota acum Duma o serie de legi care nu vor motiva femeile să aibă copii, ci le vor restrânge dreptul de a nu avea copii”.
„Un program ultraconservator”
La începutul acestui an, Rossat, instituția de statistică a guvernului rus – a făcut proiecții demografice.
În varianta pesimistă, populația țării ar scădea, până în 2046, sub 130 de milioane de oameni (pe 1 iulie 2024, conform estimărilor ONU, populația Federației Ruse e de 143 de milioane).
Scenariul pozitiv al instituției, în care populația ar crește cu 4,6 milioane de oameni în aceeași perioadă, poate deveni realitate la o rată de 1,8 nașteri/femeie – ceea ce, spune expertul în demografie Igor Iefremoc, ar fi „cea mai mare creștere post-sovietică”.
În plus față de soldații morți și răniți, războiul Rusiei contra Ucrainei a mai adus ceva: separarea a sute de mii de familii tinere pentru perioade lungi de timp și fuga din țară a altor sute de mii, din cauza mobilizării.
Drept răspuns, guvernul lui Putin a început să dea decrete. Prima variantă a legislației de interzicere a ideologiei „child-free” a ajuns în Duma de Stat în septembrie 2022 – aceeasi lună în care președintele rus a ordonat mobilizarea militară, după eșecul victoriei rapide în Ucraina.
În februarie, cabinetul a cerut lecții de „studii de familie” în școli. Conform unui oficial din Ministerul rus al Sănătății, orele au scopul de a „forma o societate sănătoasă” prin „intoleranță la lipsa copiilor” și popularizarea familiilor numeroase.
Membrii Dumei au venit chiar cu ideea de a taxa familiile fără copiii, iar oficialitățile și Patriarhul Kiril au cerut reprimarea „inducerii” avorturilor.
Anul trecut în noiembrie, deputatul Sultan Kamzaiev a propus ca statul să cumpere bebeluși de la femeile care au de gând să facă avort și să „îi transfere în grija statului”.
Iar în mai, deputatul Nikolai Burliaiev a propus „lecții de castitate” în școli, care să „inculce în mintea fetelor înțegerea faptului că scopul lor în viață și scopul dăruit lor de Dumnezeu este să fie paznicii căminelor și, în măsura posibilităților lor, să fie obediente față de soții lor. Și băieții trebuie învățați că sunt apărătorii Patriei-Mamă”.
„Interzicerea avorturilor, lecțiile de castitate, represiunea comunităților LGBT+, toate sunt legate între ele”, spune Iaroslav Sirotkin, activist al grupului Kallisto pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT+, fost profesor de școală, care a plecat din Rusia.
„Toate astea sunt parte a unui program ultraconservator care e făcut în Rusia cu participarea Bisericii Ortodoxe Ruse. Creșterea represiunii este, de asemenea, legată de război și de drumul putinist spre conservatorism.”
Activismul pentru drepturile femeilor este de multă vreme sub asalt în Rusia, iar bărbații misogini le atacă cu amenințări și violențe.
Într-o postare pe Telegram, comentatorul Alexandr Nevzorov – care a fost numit „extremis” de către o instanță, pe 2 iulie, împreună cu soția lui – spune că legea propusă împotriva „child-free” nu îl miră.
Femeile, scrie el, ar putea ajunge în închisoare pentru că „nu îndeplinesc planul” de producere a cărnii de tun pentru războiul împotriva Ucrainei.
Professor Preobrazhensky, popularul canal anti-Kremlin de pe X, îi avertizează pe cei care cred că legea nu va duce, în final, la întemnițarea femeilor fără copii.
„Nu spuneți «nu, e absurd, nu vor ajunge la asta!»” arată un mesaj postat pe canal. „Se va ajunge. S-a ajuns deja la a judeca oameni pentru poezii și piese de teatru. S-a ajuns la a trimite oameni în pușcărie pentru că au spus «nu războiului!». S-a ajuns la oameni închiși pentru abțibilduri. Se va ajunge în curând la a primi închisoare pe termen lung pentru a nu dori să ai copii”.
Pe social media, mulți critici ai inițiativei au asociat ideologia „child-free” cu unele reguli ale grupurilor religioase – cum e, de pildă, Biserica Ortodoxă Rusă –, care impune celibatul pentru călugări și măicuțe.
„Ar fi bizar ca o măicuță să promoveze familii numeroase”, scrie pe Facebook călugărița ortodoxă din Iakuția Ielizaveta Senchukova.
„Nu cred că în paradigma creștină există vreo poruncă referitoare la asigurarea diversității genetice a umanității sau la îmbunătățirea situației demografice”.
Articol scris de Robert Coaslon (RFE/RL), pe baza relatărilor Serviciului Rus al RFE/RL și publicat inițial pe rferl.org
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.