Potrivit declarației finale de la summitul NATO, China a devenit un factor decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina, iar Beijingul continuă să reprezinte provocări sistemice pentru Europa și pentru securitatea aliaților.
„După cum știm cu toții, China nu este creatorul crizei din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii chineze la UE, transmite Reuters.
„Declarația summitului NATO de la Washington este plină de mentalitate de Război Rece și retorică beligerantă, iar conținutul legat de China este plin de provocări, minciuni, incitări și defăimări”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Declarația summitului NATO de la Washington consideră că Beijingul ajută Rusia în războiul pe care l-a pornit împotriva Ucrainei.
„RPC (China - n.r.) a devenit un facilitator decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei prin aşa-numitul său parteneriat «fără limite» şi prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei. Acest lucru sporeşte ameninţarea pe care Rusia o reprezintă pentru vecinii săi şi pentru securitatea euroatlantică”, documentul.
China a refuzat să condamne invazia Rusiei și anul trecut a lansat un document care solicită ceea ce Beijingul numește o „soluționare politică” a conflictului, despre care liderii occidentali spun că ar permite Rusiei să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.
China a devenit partenerul comercial cel mai important pentru Rusia după invazia din Ucraina, la începutul anului 2022. Statele Unite și UE au acuzat Beijingul că vinde componente și echipamente necesare care mențin funcțională industria militară a țării agresoare.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în aprilie că acest sprijin oferit de China include mașini-unelte, semiconductori, alte produse cu dublă utilizare și au ajutat astfel Rusia „să reconstruiască baza industrială de apărare pe care sancțiunile și controlul exporturilor au făcut atât de mult să o degradeze”.
Beijingul a negat acuzațiile că ajută efortul Rusiei de a lupta împotriva Ucrainei și a insistat că nu va accepta „critici sau presiuni” legate de relațiile sale cu Moscova.
China a avertizat că nu e de acord cu extinderea NATO în regiunea Asia-Pacific.
Miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că Beijingul se opune „ferm” activității NATO „dincolo de caracterizarea sa ca o alianță defensivă regională, inserându-se în Asia-Pacific pentru a incita la confruntare și rivalitate și perturbând prosperitatea și stabilitatea din această regiune”.
La rândul său, Rusia transmite că va lua măsuri pentru a-şi garanta securitatea ca răspuns la deciziile luate la summitul NATO de la Washington.
Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat că deciziile luate la summitul NATO de la Washington nu vor contribui la „nimic bun”, pentru că ar duce la escaladarea conflictului din Ucraina.
„Măsurile de răspuns vor fi elaborate de autorităţile politico-militare”, a spus diplomatul rus.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.