Linkuri accesibilitate

Procurorii ruși cer 15 ani de închisoare pentru o femeie cu cetățenie ruso-americană


Procurorii ruși au cerut o pedeapsă de 15 ani de închisoare în procesul de înaltă trădare al Xeniei Havana, născută Karelina, arestată la Ekaterinburg în februarie pentru că a strâns bani pentru armata ucraineană.

Tânăra de 32 de ani, judecată într-o cușcă de sticlă, a pledat vinovată iar agenția rusă de presă Interfax, preluată de Associated Press, l-a citat joi pe avocatul ei Mihail Mușalov care a spus că procurorii ar fi cerut 15 ani de închisoare.

Sentința este așteptată pe 15 august, a spus Mușalov, după ce ultimul termen a avut loc miercuri.

Havana ar fi obținut cetățenia americană după ce s-a căsătorit cu un american și s-a mutat la Los Angeles. Ea se întorsese în Rusia pentru a-și vizita familia.

Grupul de drepturi The First Department a declarat că acuzațiile au legătură cu o donație de 51 de dolari făcută de tânără către o organizație caritabilă din SUA care ajută Ucraina.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că femeia „a strâns în mod proactiv bani în interesul uneia din organizațiile ucrainene, care au fost ulterior folosiți pentru achiziționarea de materiale medicale tactice, echipamente, arme și muniții pentru forțele armate ucrainene”.

De când a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, Rusia a reprimat drastic disidența și a adoptat legi care incriminează criticile la adresa invaziei din Ucraina, pe care o numește „operațiune specială de denazificare”, și remarcile considerate a discredita armata rusă.

Rusia îi vizează în mod special pe cetățenii care au cetățenie americană pentru a-i aresta și acuza de trădare.

În cel mai mare schimb de prizonieri Rusia-Vest de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia i-a eliberat săptămâna trecută pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, precum și pe fostul pușcaș marin pensionar, acum director de securitate corporativă, Paul Whelan, întemnițați pentru condamnări pentru spionaj. Alsu are, ca și Xenia, dublă cetățenie, rusă și americană.

Rusia a eliberat, de asemenea, mai multe personalități proeminente ale opoziției care au fost întemnițate pentru că au criticat invazia rusească în Ucraina vecină.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG