„Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”, a spus șeful liberalilor într-o postare video făcută luni pe pagina sa de Facebook.
Ciucă s-a referit la „consecințele ultimei decizii” ale Curții Constituționale, care a respins sâmbătă candidatura la prezidențiale a eurodeputatei Diana Șoșoacă, care „pune un mare semn de întrebare privind democrația din România”.
„Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de cinci judecători, din care patru numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine și cred că și pe orice cetățean care vrea ca România să rămână un stat democratic”, spune Nicolae Ciucă.
El a spus că-l „preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic” pe motiv că „ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat”.„ Astăzi elimină un candidat, mâine, altul poimâine, închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român”, a mai spus liderul liberal.
„Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla și România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare și credință față de țara noastră. Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici”.
El a spus că liberalii vor rămâne totuși în Guvern „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile.”
Liderul liberal spune că „PSD și-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele financiare ale bugetului în acțiuni populiste și către clientela de partid”.
„Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o”, a conchis Ciucă.
Pe de altă parte, spune liderul liberal, „apreciem demersurile pentru sancționarea legală a tuturor partidelor extremiste, șovine și antisemite. Aceasta este calea corectă pentru a contracara influența acestor curente periculoase”.
El a explicat că liberalii susțin cred că „limitarea influenței extremismului” se poate face doar „prin convingerea românilor să voteze opțiunile democratice.”
Ciucă, despre Ciolacu: Nu mai e nicio pauză operativă. Cu mine nu va mai avea dialog politic
Într-o emisiune televizată, tot luni seară, Nicolae Ciucă a spus că PNL „a întrerupt orice dialog politic” cu PSD, dar va rămâne la guvernare pentru a fi „gardienii democraţiei şi libertăţii”.
„Nu mai e nici pauză operativă, nici pauză de orice natură, este absolut o încetare a dialogului politic. Cu mine nu va mai avea dialog politic”, a spus președintele liberal la B1 TV referindu-se la partenerul său de coaliție, președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu.
„A fost o pauză operativă care în momentul de faţă s-a concretizat în a întrerupe orice dialog politic cu PSD. Rămânem la guvernare pentru că aşa ne-am angajat şi trebuie să asigurăm, în următoarele două luni, două luni şi jumătate, cât va fi până la decizia finală a votului românilor. Avem nevoie să protejăm în continuare şi să fim gardienii democraţiei şi libertăţii, să ne îngrijim, cum am făcut de fiecare dată, ca PSD să nu dispună de orice decizie în ceea ce priveşte atât cota unică de impozitare, cât şi modul în care se gestionează resursele financiare, să nu meargă banii către un anumit sector de activitate, să nu avem ingerinţe în justiţie, deci toate chestiunile astea ne determină să rămânem în continuare la guvernare. Dar din punct de vedere al dialogului politic, pentru că îmi doresc să fie foarte clar acest mesaj, el nu mai există. Nu mai e nici pauză operativă, nici pauză de orice natură, este absolut o încetare a dialogului politic. Cu mine nu va mai avea dialog politic”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă îi răspunde lui Marcel Ciolacă la telefon, acesta a răspuns „Nu”, nici măcar la vreun mesaj scris. „Nu înseamnă nu. Există staff tehnic desemnat să rezolve problemele de guvernare. Avem un prim-viceprim-ministru, avem secretarul general al partidului, avem miniştrii din cadrul Guvernului, ei fac parte din staff-ul tehnic care rezolvă toate problemele la guvernare”, a explicat el.
Întrebat, din nou, ce i-ar spune lui Ciolacu dacă l-ar suna, Ciucă a răspuns: „Tocmai v-am spus mai devreme, nu răspund”.
În noiembrie 2021, liderii PNL și PSD au semnat un acord politic de constituire a coaliției PSD - PNL - UDMR. Uniunea Democratică a Maghiarilor din România a fost eliminată între timp de la guvernare.
Protocolul Coaliției PSD-PNL-UDMR
- Protocolul de funcționare a Coaliției PSD-PNL-UDMR (cu numele complet Coaliția Națională pentru România) a fost semnat în noiembrie 2021 și a prevăzut rotația premierilor la guvernare, ceea ce s-a și întâmplat.
- Primul prim-ministru al coaliției a fost Nicolae Ciucă (PNL), între noiembrie 2021 și iunie 2023; al doilea: Marcel Ciolacu (PSD) din iunie 2023 și până în prezent.
- UDMR - care a avut trei ministere: Dezvoltarea, Mediul și Sportul - a ieșit de la guvernare pe 13 iunie 2023, după ce PNL a refuzat ca udemeriștii să preia Mediul și Energia, după ce au renunțat la Dezvoltare.
- Din punct de vedere politic, protocolul prevede că ședințele Coliției vor avea loc „săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare”. „În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului”.
- Același document mai prevede că acordul politic de constituire a Coaliției este valabil pe „durata mandatului parlamentar 2021-2024”.
Reacții la declarațiile liderului liberal
Lucian Romașcanu: „Nu înseamnă nimic decât un derapaj verbal inexplicabil. Domnul Ciucă pare întors din alte țări în vremea când la fel vorbea și președintele Iohannis. Între timp, PNL e la guvernare cu PSD și înțeleg că așa rămâne. Deci greu de comentat ceva emis pentru uzul intern al celor care pot crede în seriozitatea unui asemenea mesaj. Probabil foarte puțini”, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al PSD.
Marcel Ciolacu: „Cât de mult trebuie să ai atrofiat mușchiul bunului-simț să susții sus și tare că trebuie ca anumite partide să fie scoase în afara legii pe motiv de extremism, dar apoi să te faci scut pentru cineva care face apologia legionarismului și a urii împotriva evreilor?!”, a scris liderul PSD și premierul social-democrat luni seară pe pagina sa de Facebook după declarația video a liderului liberal.
„Chiar și într-o campanie electorală, există anumite linii roșii care nu trebuie trecute. Pentru a nu arunca societatea românească în urmă cu 50 de ani. Nu voi intra niciodată în acest galop electoral inconștient practicat de unii candidați.
Singura discuție rațională și serioasă din societate trebuie să fie legată de reforma CCR. Și asta voi face eu”, a spus Marcel Ciolacu într-un comentariu la decizia CCR prin care judecătorii constituționali au motivat respingerea candidaturii la prezidențiale a eurodeputatei SOS Diana Șoșoacă.