Polonia afirmă că rolul său de nod pentru transportul de provizii militare către Ucraina a transformat-o într-o țintă pentru spionajul rusesc și acuză acte de sabotaj și incendiere din partea Moscovei.
„Instanța a constatat că există dovezi solide că a existat o tentativă de sabotaj și că în spatele acestui sabotaj s-au aflat servicii secrete străine”, a declarat șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, potrivit Reuters.
„În calitate de ministru al afacerilor externe, am informații că Federația Rusă se află în spatele tentativelor de sabotaj din Polonia și din țările aliate. În legătură cu acest lucru, ne-am retras acordul pentru funcționarea consulatului rus din Poznan”, a anunțat el.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a calificat această măsură drept „un alt pas ostil” și a promis un răspuns „dureros”.
Măsura de închidere a consulatului rus din Poznan vine ca urmare a unui proces în care este implicat un cetățean ucrainean în vârstă de 51 de ani, acuzat că intenționa să incendieze o fabrică de vopsele în orașul Wroclaw din vestul Poloniei.
Procurorii au ajuns la un acord ca suspectul să execute o pepeapsă de trei ani de închisoare, însă un tribunal din Wroclaw a respins înțelegerea, considerând-o prea blândă, a declarat Parchetul Național, confirmând informațiile publicate săptămâna trecută de cotidianul Gazeta Wyborcza.
Cazul se află acum din nou la procuratură și este de așteptat să se întoarcă la tribunal pentru proces.
Parchetul Național de la Varșovia a mai declarat că au fost formulate acuzații de spionaj împotriva a aproape 20 de persoane în investigațiile pe care le-a demarat.
Serviciul polonez de securitate ABW a declarat că bărbatul ucrainean, arestat în februarie, a fost cea de-a 17-a persoană care a fost recrutată de serviciile ruse prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram pentru a efectua operațiuni de spionaj și sabotaj în străinătate.
Oficialii occidentali consideră că agenți plătiți de Rusia se află în spatele unor infracțiuni în Europa, inclusiv spargeri și incendieri la fabrici și infrastructuri critice, atacuri fizice și chiar un presupus complot de asasinat împotriva directorului general al Rheinmetall, cea mai mare companie de armament din Germania.
Rusia a negat în mod regulat orice implicare în aceste cazuri.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.