Linkuri accesibilitate

Analiză | Coaliția de dreapta, de la promisiuni pe hârtie și propuneri de sondaje, la drumul lung până la realitate


Nicolae Ciucă și Elena Lasconi par că se înțeleg foarte bine când interacționează, dar își cer unul altuia să se retragă din cursa prezidențială.
Nicolae Ciucă și Elena Lasconi par că se înțeleg foarte bine când interacționează, dar își cer unul altuia să se retragă din cursa prezidențială.

Despre coalizarea forțelor de dreapta se vorbește insistent după ce relațiile dintre PNL și PSD au început să scârțâie. Nu a ieșit însă nimic. În loc de negocieri apar acuze și somații între candidații PNL și USR. Ar putea fi posibilă o astfel de coaliție după alegeri? Sondajele nu sunt favorabile.

Campania prezidențială a intrat în linie dreaptă, e vremea angajamentelor pe teme sensibile, iar pentru credibilitate candidații fac gesturi neobișnuite. Nicolae Ciucă (PNL) semnează în direct promisiuni, iar Marcel Ciolacu (PSD) e dispus să și le tatueze pe mână.

„Sub conducerea mea, PNL nu va mai intra la guvernare cu PSD”, a scris Nicolae Ciucă pe o foaie de hârtie într-o emisiune electorală. După care a semnat în aplauzele membrilor liberali prezenți la dezbatere.

Greutatea unui astfel de angajament e însă discutabilă, pentru că se înțelege că PNL nu va mai face vreo alianță electorală cu PSD indiferent de rezultatul alegerilor.

Ciucă, angajament în nume propriu

Declarația lui Nicolae Ciucă are însă un bemol important, este făcută în nume personal: dacă va fi liderul PNL. Dar va mai fi după alegeri?

Sondajele de opinie arată că șansele lui de a intra în turul doi de scrutin sunt destul de reduse. Doar două sondaje, unul realizat de Avangarde-Insomar și altul făcut de Biroul de Cercetări Sociale, îl arată pe Nicolae Ciucă în cursă cu Marcel Ciolacu în turul doi.

Alte patru sondaje arată o competiție între George Simion (AUR) și Marcel Ciolacu.

Dacă Nicolae Ciucă câștigă alegerile și devine președinte, atunci nu va mai fi liderul PNL, deci angajamentul este fără valoare.

Iar dacă Nicolae Ciucă pierde prezidențialele, eșecul s-ar putea reflecta și la parlamentare pentru PNL.

Liberalii, ca și alte partide de altfel, nu ezită să-și sacrifice liderii care pierd alegerile. Este puțin probabil ca PNL să abdice de la această cutumă, mai ales că în partid au fost destule voci care l-au contestat pe Ciucă în postura de candidat.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că „întreaga relație cu PSD va fi judecată după alegeri” și că doar atunci se va putea lua o decizie în funcție de rezultat.

Nicolae Ciucă (aici în afara cadrului) a semnat angajamentul de a nu mai face alianță cu PSD, atât timp cât el va fi președintele PNL, în aplauzele colegilor de partid. 28 octombrie 2024.
Nicolae Ciucă (aici în afara cadrului) a semnat angajamentul de a nu mai face alianță cu PSD, atât timp cât el va fi președintele PNL, în aplauzele colegilor de partid. 28 octombrie 2024.

„Sincer, nu cred că noi împreună cu USR vom putea face o majoritate care să formeze un guvern. Totul depinde de performanța dlui Ciucă în alegeri. Dacă ajunge președinte poate forța o majoritate de dreapta, cum s-a mai întâmplat și altă dată. Eu cred că acum a vrut să transmită un semnal PSD-ului”, spune sursa menționată pentru Europa Liberă.

În partid, în pofida declarațiilor oficiale, există o doză zdravănă de scepticism în privința unei coaliții de dreapta, asta și din cauza neînțelegerilor care au existat cu USR în timpul guvernării comune (decembrie 2020 – august 2021).

În plus, există precedentul alegerilor trecute, când PSD a fost adversarul principal al PNL. Liberalii îi etichetaseră atunci pe social-democrați drept „ciuma roșie”, dar mai apoi au intrat cu ei la guvernare, în urmă cu trei ani.

PSD, reacție acidă

Angajamentul lui Nicolae Ciucă a deranjat PSD, tocmai pentru că Marcel Ciolacu declarase de mai multe ori că dorește o guvernare cu liberalii.

Europarlamentarul Mihai Tudose a ieșit la rampă și a spus că PSD vrea să facă un guvern cu PNL, „nu cu domnul Ciucă” și a lăsat să se înțeleagă că acesta oricum nu va mai avea vreun cuvânt de spus după alegeri.

Domniile lor se vor reaşeza, cred că pe alte baze, imediat după turul unu.
Mihai Tudose, președintele Consiliului Naţional al PSD

„Dacă domnul Ciucă, personal, nu vrea să mai facă ceva cu cineva, este opţiunea domniei sale, cu atât mai mult cu cât, apropo de sondajele pe care le invocaţi, eu cred că va avea suficient de mult timp liber să îşi aleagă calea în viaţă. Noi am spus că ideal este un guvern cu PNL-ul, dar cu PNL-ul, nu cu domnul Ciucă”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Tudose.

Refuzul lui Nicolae Ciucă pică prost și pentru că este făcut în contextul în care liberalii vehiculează insistent ideea unei înțelegeri între PSD și AUR.

PNL acuză PSD că urmărește să-l bage pe George Simion în turul al doilea pentru a reedita o finală prezidențială precum a fost în 2000, între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor.

Acum, PSD este acuzat că i-ar „ceda” candidatului acuzat de simpatii pro-ruse aproximativ 300.000 de voturi din propria-i tolbă.

Dar o alianță de guvernare cu acest partid suveranist ridică probleme mari de imagine pentru PSD.

Premierul Marcel Ciolacu a spus deja că nu va face „niciodată” alianță cu AUR, dar nu a mers până acolo încât să vrea să-și tatueze promisiunea pe braț.

După ultimele declarații ferme ale liderului PNL, Ciolacu a introdus o serie de nuanțe.

Este o certitudine că orice alianță de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul PSD.
Premierul Marcel Ciolacu

„Noi nu avem orgolii când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni.

Nu avem orgolii să ne așezăm la masă cu oricine susține finalizarea autostrăzilor și a spitalelor moderne, investițiile masive în educație, protejarea copiilor noștri de droguri și susținerea românilor din diaspora”, a declarat Marcel Ciolacu.

De ce a eșuat coaliția de dreapta și candidatul unic

Negocierile pentru crearea unui așa-numit pol de dreapta s-au împiedicat de la bun început în candidaturile la prezidențiale.

Nu mai departe de acum o săptămână Nicolae Ciucă îi cerea public Elenei Lasconi să se retragă din cursă și să-l susțină.

„Dânsa trebuie să înţeleagă care este valoarea numerică a cifrelor. Fac un apel la doamna să înţeleagă un pic aritmetica şi politica. 8% în alegerile locale înseamnă mult mai puţin decât 30%, motiv pentru care fac apel public la dumneaei să înţeleagă, să se retragă şi să vină să susţină cu adevărat un proiect de dreapta”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Nicole Ciucă i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursă.
Nicole Ciucă i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursă.

Cererea a ridicat semne de întrebare pentru că în toate sondajele de opinie Elena Lasconi are câteva puncte procentuale peste Nicolae Ciucă.

În contrapartidă, Lasconi a propus ca Nicușor Dan să aleagă trei case de sondare care să facă trei sondaje, iar candidatul cel mai bine plasat să devină „candidatul unic al dreptei”.

Altfel, spune Lasconi, vor intra în turul doi „omul rușilor și Marcel Ciolacu”.

„Trebuie să oprim asta. Pur și simplu, toată dreapta să se unească în jurul celui mai bine clasat candidat, fără combinații, fără interese personale”, scrie Elena Lasconi pe Facebook.

Nicolae Ciucă a respins însă oferta Elenei Lasconi.

„Nu cred că la începutul campaniei trebuie să avem o astfel de abordare. Doar dacă ne e teamă. Mie nu mi-e teamă. Dumneaei bag de seamă că îi e teamă. Se uită în continuare după sondaje. Sondajele, uitaţi-vă în ce fel se joacă cu ele şi în ce fel se poate manipula percepţia populaţiei”, a spus Nicolae Ciucă.

Poate că în final s-ar fi ajuns la o înțelegere, așa cum au fost multe în politica românească (de pildă, încuscrirea dintre „ciuma roșie” și liberali), dacă nu ar fi existat candidaturile la prezidențiale, orgoliile și mai vechile conflicte.

După ieșirea USR de la guvernare au urmat ani marcați de scandaluri și de multe acuze și atacuri, care au săpat falii peste care greu se mai pot construi punți.

De fapt, susține analistul Ovidiu Voicu, în afară de aritmetica electorală care se opune unei construcții de dreapta, cel puțin în acest moment există și o „incompatibilitate de fond” între cele două partide.

Dar principalul motiv a fost alianța PNL cu PSD, spune pentru Europa Liberă analistul politic Ovidiu Voicu.

„USR în primul rând nu voia să intre în alianță cu PNL atâta vreme cât e aliat cu PSD, pentru că ar fi anulat exact motivul principal al alianței, să fie împotriva PSD, a stângii. A fost un motiv important”, spune analistul.

De altfel, acesta a fost argumentul invocat de Elena Lasconi, faptul că în pofida ruperii formale a coaliției, liberalii au rămas la guvernare alături de PSD.

Ce spun sondajele despre coaliția de dreapta și cea PSD-AUR

Sondajele de opinie (CURS, INSCOP și Avangarde) nu sunt prea generoase în a credita formula unei coaliții de dreapta după alegeri.

Liberalii ar obține undeva între 12,7% și 22%, iar USR între 8,1 și 16%. Celelalte partide de dreapta - Reper, Forța Dreptei și PMP - nu ar intra în parlament.

În varianta mai pesimistă, PNL și USR ar obține un scor de 20,8%, iar în cea optimistă unul de 38%.

În această ultimă formulă, presupunând că în alianță ar intra și UDMR, s-ar putea atinge un maximum de 44%.

În schimb, o alianță între PSD și AUR ar fi posibilă pentru că cele două partide ar putea obține scoruri bune, undeva între 52,4% și 47%, ceea ce le-ar permite să formeze o majoritate stabilă.

Dacă s-ar mai alătura și SOS condus de Diana Șoșoacă, atunci procentele unei alianțe PSD-Suveraniști ar depăși lejer 50%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG