Eduard Harujen și-a anunțat demisia printr-un comunicat în care a acuzat presiuni pe care speră să le oprească prin retragerea sa din funcție. Demisia sa intervine pe fondul schimbărilor politice din Republica Moldova, soldate cu intrarea la guvernare a platformei proeuropene ACUM, alături de partidul controlat de Igor Dodon. Și judecătorii Curții Constituționale au demisionat. Vlad Plahotniuc, oligarhul care controla politica de la Chișinău, a fugit din țară.
Harujen susține că ultimele zile au fost cele mai zbuciumate din istoria Procuraturii Republicii Moldova, care, „în pofida contestațiilor de ultima oră, lucrează în interesul cetățeanului, și nu al politicienilor", scrie Unimedia.
El a acuzat încercarea de subordonare politică a Procuraturii.
Igor Dodon a scris pe Facebook că procurorul general i-a înaintat demisia, iar el a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție.
"Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația", afirmă Dodon.
El spune că noul procuror general trebuie "să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut".
Zeci de șefi de instituții publice acuzați că ar fi deservit politic fosta guvernare controlată de partidul oligarhului Vlad Plahotniuc și-au dat demisia sau au fost demiși de la preluarea puterii de către alianța formată din Blocul ACUM și socialiștii lui Igor Dodon.
Încă din ziua în care a preluat funcția, prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut demisia procurorului general, considerat unul dintre oamenii-cheie ai lui Plahotniuc.
Sâmbătă, Maia Sandu le-a transmis procurorilor să nu se ascundă prin birouri și să înceapă să lucreze, pentru că au toate pârghiile necesare.”Sunteți 660 de procurori și vreau să cred că sunteți diferiți de cei care au stat pe margine când țara era dusă în prăpastie", a spus Maia Sandu, potrivit Unimedia.
Ea a anunțat și că actuala conducere a Parchetului General va fi schimbată. ”Conducerea se va schimba cu siguranță. Mai mult decât atât, Eduard Harunjen (procurorul general- n.red) va răspunde în fața legii pentru inacțiunea și abuzurile comise. Și pentru faptul că, urmare a acțiunilor și inacțiunilor sale, miliarde și miliarde de lei au fost furate de la stat și de la cetățenii Republicii Moldova. Sunteți 660 de procurori. Și dacă veți aplica legea, nu veți executa indicațiile ilegale ale lui Harunjen și Bețișor (Adriana Bețișor, procuror-șef al parchetului anticorupție- n.red), veți deveni independenți, vă asigur că țara va fi de partea voastră. Nimeni nu vă cere nimic altceva decât să fiți procurori", a mai declarat ea, potrivit sursei citate.
Facebook Forum