Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, miercuri seara, că miniștrii aliați ai Apărării au convenit, în principiu, să îmbunătățească misiunea de instruire a NATO în Irak, acesta fiind considerat un prim pas al unor măsuri care să contribuie la stabilitatea și securitatea în Orientul Mijlociu.
Stoltenberg a subliniat de câteva ori, în conferința de presă, că NATO se află în Irak la invitația guvernului irakian.
,,Și vom rămâne în Irak, atât timp cât suntem bineveniți. Pentru că NATO respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului”, a spus Jens Stoltenberg.
Ca primă măsură, NATO va prelua unele activităţi de instruire de la Coaliția Globală condusă de SUA pentru a învinge ISIS.
,,Miniștrii au convenit, de asemenea, să exploreze ce putem face mai mult, dincolo de acest prim pas”, a spus secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg a precizat că tot ceea ce va face NATO va fi ,,în strânsă consultare și coodonare” cu autoritățile irakiene.
,,Rămân în strânsă legătură cu conducerea irakiană. Și avem discuții constructive privind calea de urmat pentru misiunea NATO în Irak. Scopul nostru este să creștem capacitatea forțelor armate irakiene, astfel încât acestea să nu mai necesite sprijinul nostru. Împreună ne-am angajat să combatem terorismul (…) Urmărim un obiectiv comun pentru a ne asigura că ISIS nu se va întoarce niciodată”, a spus Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a dat asigurări că activităţi de instruire se vor desfășura în cadrul mandatului existent. Nu au fost stabilite încă detaliile, dacă vor fi sau nu transferate trupe de la Coaliția Globală la misiunea NATO sau ce activități specifice vor fi organizate.
Donald Trump a anunțat, pe 8 ianuarie, într-un discurs, noi sancțiuni împotriva Iranului, care „încurajează” instabilitatea în zonă.
„Vom cere NATO să fie mai implicată în procesul din Orientul Mijlociu”, a spus Trump.
Ulterior, NATO a anunțat, pe 8 ianuarie, că secretarul general Jens Stoltenberg a avut o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump cu privire la evoluțiile din Orientul Mijlociu și rolul NATO.
,,Președintele a cerut secretarului general ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. Au fost de acord că NATO poate contribui mai mult la stabilitatea regională și la lupta împotriva terorismului internațional. De asemenea, au fost de acord să rămână în contact strâns cu privire la această problemă”, a precizat NATO.
Președintele american Donald Trump și omologul irakian. Barham Salih. au convenit, pe 23 ianuarie, că este necesar ca militarii americani să își păstreze prezența în zona Orientului Mijlociu, la o întâlnire pe care au avut-o în Elveția.
„Cei doi lideri au convenit asupra importanței continuării parteneriatului economic și de securitate dintre Statele Unite și Irak", potrivit unei comunicări a Casei Albe, din 22 ianuarie.
Donald Trump și Barham Salih s-au întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos și a fost prima lor întrevedere de când Statele Unite l-au ucis pe generanul iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, și după ce Parlamentul irakian a votat, pe 5 ianuarie, o rezoluţie prin care cerea guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului.