Linkuri accesibilitate

Diferențierea alocațiilor, poveste de amăgit copiii | Politicienii dau declarații, cei mici se culcă flămânzi


Alocația copiilor este un drept constituțional, iar statul încearcă să găsească scuze pentru a nu o majora.
Alocația copiilor este un drept constituțional, iar statul încearcă să găsească scuze pentru a nu o majora.

În condițiile în care unul din trei copii români merge la culcare flămând, Guvernul încearcă să dea o tentă negativă familiei sărace pentru a scuza amânarea majorării alocației.

Coaliția de guvernare a început în urmă cu o săptămână a adevărată paradă a declarațiilor, cu diferite scuze, menită să distragă atenția de la faptul că, la 1 iulie, copiii vor rămâne cu aceeași alocație.

„Sunt copii în România care nici măcar nu miros alocaţiile pe care statul le dă pentru că părinţii sau aparţinătorii le cheltuie pe altceva”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.

La câteva zile după această declarație, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că o variantă ar putea fi diferenţierea alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor. Ideea nu e nouă și, potrivit directorului de programe George Roman, de la Salvați Copii, a fost declarată neconstituțională acum 15 ani.

Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a declarat, luni, Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Dan Barna, confirmă și el varianta neconstituțională a lui Kelemen Hunor

După această declarație venită dinspre partenerii de coaliție din UDMR, co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, a precizat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

„S-a convenit, într-adevăr, că avem creşterea de la începutul anului viitor, aşa cum e deja comunicat în spaţiul public, urmând apoi să vedem şi în funcţie de buget cum va fi următorul cadru. A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie”, a afirmat liderul USR PLUS.

PSD vrea în continuare „dublarea alocațiilor”

Social-democrații au avut și ei o poziție publică pe acest subiect. Prim-vicepreședinte Gabriela Firea a anunțat că va depune un proiect de lege prin care va propune ca alocaţiile copiilor să fie majorate la nivelul adoptat prin lege în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copiii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi.

Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu.
Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu.

„Trist! După ce Cîţu şi Orban au promis înainte de alegeri că vor eşalona în 5 tranşe dublarea alocaţiilor adoptată de PSD, acum anunţă că anulează două dintre acestea. Spun că nu au 2,1 miliarde de lei pentru copii, dar alocă prin PNRR 2,9 miliarde de lei pentru unul din sponsorii de partid. Cîţu şi Orban fură peste 500 de lei din buzunarul fiecărui copil între 2 şi 18 ani şi peste 1.000 de lei de la cei sub doi ani sau cu dizabilităţi”, a scris Firea pe Facebook.

Orban: Majorarea alocațiilor copiilor, din 1 ianuarie 2022

Marți, PNL a anunțat că următoarea creştere a alocaţiilor pentru copii va fi de la 1 ianuarie 2022.


„Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii”, a afirmat Ludovic Orban, președintele PNL.

Alocația copiilor, un drept constituțional

Potrivit lui George Roman, reprezentant al Salvați Copiii, alocația de stat este un drept constituțional care se acordă cu o singură condiție: cel care o primește să fie copil.

„Deci nu există un alt sistem de împărțire a beneficiarilor, gen, un copil care ar merita pentru că părinții săi au venituri mai scăzute sau un copil care nu ar merita alocația și ar trebui scăzută pentru că există venituri suficiente pentru creșterea și educarea lor. Acest drept constituțional se acordă în mod egal fără nici o discriminare tuturor copiilor, tuturor persoanelor sub 18 ani din România. Așa spune Constituția”, ne-a declarat Roman.

În 2006, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o legislație care stabilea că minorii care participă la cursurile școlare primesc alocație, în timp ce cei care abandonează școala nu, ne-a mai precizat George Roman.

„Curtea Constituțională a intervenit și a declarat neconstituțional acest articol tocmai din considerentul că alocația este un drept constituțional și se acordă fără discriminare. Aceasta este rezolvarea dilemei pe care o au cei de la UDMR. În ceea ce privește responsabilitatea părinților, evidențiată prin te va cheltui banii așa cum crede de cuviință pentru că nu există un mijloc de control”, a mai spus George Roman.

Soluții, dezagreate de stat

Organizația „Salvați Copiii” a propus în urmă cu câțiva ani ca acești bani să fie oferiți sub forma unor tichete ale copiilor așa cum se dau tichetele de masă, fie pe un card.

„Poți cere ca banii să îți vină sub forma tichetelor de masă și astfel poți evita, nu în totalitate, cheltuirea banilor în alte direcții. Acele tichete vor putea fi speciale, în sensul că nu le poți folosi decât la alimente pentru copii, sau îmbrăcăminte, sau rechizite școlare, sau chiar jucării și alte lucruri care sunt necesare pentru dezvoltarea unui copil”, este de părere Roman.

Acesta consideră că România nu are cum să verifice cum sunt cheltuite alocațiile, dar asta nu înseamnă că poate reînterpreta Constituția.

Imaginea distorsionată a familiilor sărace

„Salvați Copiii a fost implicată și acum șase ani în această problemă. Și din analiza pe care noi am făcut-o reieșea că părinții care sunt nevoiași nu cheltuie banii pe lucruri care nu sunt utile, fie că era vorba de întreținere, sau de plata unor taxe sau de plata unor alimente pe care le consuma toată familia, sau transport ori asistență medicală pentru toți membrii familiei. Banii erau cheltuiți în scopuri legitime. Puține erau situațiile în care banii erau luați de către tată și cheltuiți pe alcool. Situațiile nu erau atât de des întâlnite, cel puțin din interviurile noastre și din analizele din comunității”, a afirmat George Roman.

Această situație cu alcoolul consumat de părinți din alocațiile copiilor s-a transformat în timp într-o marotă a politicienilor care au vorbit despre asistența socială, a mai arătat Roman.

„Exact așa s-a făcut și cu această discuție interminabilă cu cei care primesc ajutoare din partea statului. România cheltuie în continuare foarte puțin pentru asistența socială. Avem 11 sau 12 procente pe an, în condițiile în care media europeană se situează undeva la 18-20 de procente”, a mai opinat expertul.

Statul ar trebui să se țină de cuvânt

„Cred că dezbaterea aceasta ar trebui să se încheie cu respectarea Ordonanței de Urgență de anul trecut. Acolo sunt prevăzute majorări succesive pe care Guvernul trebuie să le urmeze așa cum de altfel și-a propus singur și pentru un consens al partidelor care formau alianța la acel moment. Nu cred că trebuie să se revină asupra unei decizii pe care chiar ei au impus-o societății românesti, cu toate nemulțumirile din acea perioadă, iar acum, din nou, constatăm că se prorogă aceste obligații de a mări alocația”, a conchis reprezentantul organizației Salvați Copiii.

Articol de Paul Barbu.

XS
SM
MD
LG