Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Prahova au decis ridicarea carantinei asupra satului Gornet


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a adoptat în ședința de miercuri o hotărâre privind ridicarea carantinei din satul Gornet. Cu toate acestea, ea nu va intra în vigoare decât după emiterea ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Astăzi, 05 august 2020, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 43/05.08.2020, privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet din comuna Gornet, județul Prahova, începând cu data și ora emiterii ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta.

În perioada următoare, starea de sănătate a populației din satul Gornet, comuna Gornet, va fi monitorizată prin intermediul asistenței medicale primare (medici de familie, asistenți sociali), sub supravegherea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova", a transmis Prefectura Prahova, într-un comunicat de presă.

Decizia carantinării localității a fost luată după depistarea a 15 cazuri de cononavirus. De atunci, în sat au mai apărut 13 cazuri noi.

„Potrivit anchetelor epidemiologice, efectuate de către DSP Prahova, în perioada 22 iulie 2020 – 03 august 2020 au fost depistate 13 cazuri noi de infecție COVID-19, dintre care patru au fost din comunitate și nouă au fost din rândul contacților celor 15 cazuri confirmate înainte de instituirea carantinei zonale. Dintre cele patru cazuri din comunitate, două sunt izolate în spital, iar două la domiciliu. Pentru acestea au fost identificați zece contacți, patru având test RT-PCR pentru SARS-CoV-2 negativ, iar ceilalți șase fiind carantinați la domiciliu", arată Prefectura Prahova.

Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de plasare a satului cu același nume în carantină și cer despăgubiri de 500.000 de euro. DSU spune că, de fapt, ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.

Întregul demers a fost instrumentat de un avocat, Dumitru Bogdan, care locuiește în Gornet Cuib, o localitate din județul Prahova - focar de coronavirus, care a anunțat în presa locală că va ataca în instanță ordinul de carantinare pe motiv că nu se poate izola o întreagă o localitate „pentru câteva cazuri”, în ciuda faptului că legea adoptată cu o largă majoritate parlamentară îl contrazice.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea autorităţilor locale din comuna Gornet, judeţul Prahova, de anulare a ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) privind intrarea în carantină a localităţii. Asta nu înseamnă însă că se ridică și carantina la Gornet, ci va urma o rejudecare la o instanță superioară - respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, care va decide în complet de cinci judecători dacă se ridică sau nu carantina.

XS
SM
MD
LG