Linkuri accesibilitate

Circuitul banilor între politică și presă. Cum se cumpără tăcerea


Felicitare de Paște de la președintele CJ Ilfov, publicată contra cost de site-ul metropolisnews.ro.
Felicitare de Paște de la președintele CJ Ilfov, publicată contra cost de site-ul metropolisnews.ro.

Instituții ale statului care, teoretic, nu au nevoie de publicitate au cheltuit deja, în 2023, zeci de milioane de lei pe astfel de servicii. Banii au ajuns la firme de casă, unele deținute de foști sau actuali politicieni. În schimb, au primit articole laudative și ignorarea problemelor reale.

Practica nu este nouă, dar apropierea anului electoral pare să fi dat un impuls dorinței de publicitate a aleșilor, precum și celei de a controla mai strict circulația informațiilor.

Sub pretextul unei publicități instituționale, primării de localități mici și mari, dar și companii naționale au plătit direct presa sau agenții de publicitate.

Dacă în primele șase luni din 2022, doar în achiziții directe, s-au contractat promovare și publicitate de 24 de milioane de lei, în toată țara, în 2023 suma a ajuns la 40 de milioane de lei.

Europa Liberă a analizat aceste achiziții făcute direct, majoritatea, sau prin licitație. Am ales instituțiile cu cele mai mari bugete alocate și care, de ani de zile, cotizează regulat la aceleași firme.

Municipiul Galați plătește televiziunea unui fost parlamentar PSD

Administrația locală din Galați, condusă de Ionuț Pucheanu (PSD), a încheiat contracte de promovare și publicitate, în acest an, de 405.000 lei.

Cea mai mare sumă, 120.000 de lei ajunge la firma Paf Media SRL, pentru transmisia ședințelor de Consiliu Local, la televiziunea TV Galați.

Și în 2018, 2019, 2020 și 2022 Primăria a plătit firmei Paf Media, pentru aceeași retransmisie a ședințelor de Consiliu Local, în total 264.000 de lei. În 2021, firma a câștigat un lot de 100.000 de lei, dintr-o licitație de servicii de publicitate a municipalității.

Ședință a Consiliului Local Galați, transmisă de firma Paf Media.

Anul acesta, aceeași firmă a mai primit de la municipalitate alți 120.000 de lei pentru organizarea Festivalului Scrumbiei.

Firma Paf Media îi are acționari pe Florin Pâslaru, fost parlamentar PSD și șef al cancelariei lui Marcel Ciolacu și pe soția acestuia, Valeria Pâslaru.

ERATĂ. Florin Pâslaru nu a fost șef al Cancelariei lui Marcel Ciolacu, în 2019, când acesta din urmă a avut primul mandat de președinte al Camerei Deputaților. Pîslaru a fost consilier în cancelaria șefului Camerei Deputaților în mandatul lui Liviu Dragnea și a rămas consilier pentru câteva luni și în cancelaria lui Marcel Ciolacu. Surse apropiate de actualul premier susțin că Pîslaru nu era agreat și a fost înlăturat atât de repede cât au permis procedurile legale.

Florin Pâslaru a fost declarat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) drept colaborator al Securității în 2010. Avusese numele de cod „Pintea”, iar după Revoluție depusese de câteva ori declarații pe proprie răspundere că nu ar fi colaborat cu poliția politică.

În 2021, același Florin Pâslaru a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

Florin Pâslaru a îndemnat alegătorii să voteze pentru Ionuț Pucheanu la Primăria Galați.
Florin Pâslaru a îndemnat alegătorii să voteze pentru Ionuț Pucheanu la Primăria Galați.

Soția sa, Valerica Pâslaru, a ajuns din șef de serviciu la Electrica, consilier la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare între 2019 și 2020.

Firma celor doi a încheiat în ultimii 5 ani contracte cu statul în valoare de peste 1 milion de lei.

Municipalitatea din Galați a plătit alți 96.000 de lei unei alte firme, Publimedian SRL, cea care are Monitorul de Galați, pentru servicii de informare si conștientizare a cetățenilor în ediția online a cotidianului. Și tot 96.000 de lei, pentru același lucru, în 2022.

Un rezultat pare a fi faptul că în ediția online a Monitorului de Galați, orice declarație a primarului Ionuț Pucheanu se transformă în articol.

Monitorul de Galați publică declarații ale primarului Ionuț Pucheanu.
Monitorul de Galați publică declarații ale primarului Ionuț Pucheanu.

Primăria din Galați a mai cumpărat publicitate și la Antidotul.ro, deținut de firma Primage Ad, de 93.000 de lei.

Municipalitatea plătește 72.000 de lei firmei Holder Idea pentru promovare si publicitate media la Reperul TV - realizarea şi difuzarea de emisiuni informative „Interviurile Reperul TV”. La fel și anul trecut.

Pentru articole în două ziare financiare, Primăria Galați a încheiat un contract de 7.600 de lei cu firma Grup Licitații Publice.

Consiliul Județean Ilfov, contracte cu firme conectate la PNL, promovare pe site-uri obscure

Și Consiliul Județean Ilfov, condus de Hubert Thuma (PNL) a încheiat deja contracte de aproape 400.000 de lei.

Pentru achiziționare unor servicii de campanii de vizibilitate - bannere on-line, timp de 9 luni, CJ Ilfov va plăti Agenției de presă RNews (cea care deține site-ul psnews.ro.) 112.700 de lei.

Firma îi aparține lui Cornel Stănilă, fost polițist, dar a fost înființată de Ion Dumitru-Relu. Acesta, partener de afaceri cu Cozmin Gușă și Silviu Mănăstire, l-a înlocuit pe Codruț Marta ca administrator special la lichidarea Realitatea.

Și anul trecut, CJ Ilfov a plătit aceleiași firme 130.000 de lei pentru promovarea Strategiei de dezvoltare a judetului Ilfov (…) prin două obiective majore:

  • O Europa Justă (echitabilă);
  • O Europă Verde, precum si șase priorități pentru dezvoltarea teritoriului european in ansamblul său si a tuturor teritoriilor sale.

Pe pagina psnews.ro, articolele mai vechi despre CJ Ilfov nu mai sunt active. Pot fi accesate doar cele din ultima lună, care nu sunt semnalizate ca publicitate.

Anul trecut, Europa Liberă a scris despre contractele de publicitate primite de Agenția de Presă RNews de la PNL.

Articol despre CJ Ilfov pe site-ul psnews.ro
Articol despre CJ Ilfov pe site-ul psnews.ro
Articolele mai vechi având ca subiect Consiliul Județean Ilfov au dispărut de pe site-ul psnews.ro.
Articolele mai vechi având ca subiect Consiliul Județean Ilfov au dispărut de pe site-ul psnews.ro.

Tot 112.500 de lei valorează și contractul încheiat de CJ Ilfov cu Bua Limited SRL pentru servicii campanii de vizibilitate - bannere online necesare promovării campaniilor publicitare pentru proiectele derulate de consiliu.

Firma a fost înființată de o fostă concurentă a emisiunii Bravo, ai stil!, Denisa Potecaru. La sfârșitul anului trecut, acționar al firmei a devenit Ioana Florentina Radu.

Bua Limited apare ca administrator al site-ului mediaflux.ro. Contractul cu Consiliul Județean Ilfov este primul câștigat de firmă în SEAP, la doar o lună de la înscriere în sistemul electronic. Și deocamdată singurul.

Articol pe mediaflux.ro care reia o declarație a președintelui CJ Ilfov, Hubert Thuma.
Articol pe mediaflux.ro care reia o declarație a președintelui CJ Ilfov, Hubert Thuma.

Pentru nouă albume digitale de fotografii de eveniment, CJ Ilfov va plăti 100.800 de lei firmei AT Video Creations. Și în anii trecuți Consiliul a avut contracte cu aceeași firmă, pentru servicii foto video, în valoare de 500.000 de lei.

Firma AT Video Creations aparține lui Vlad Adrian Țone, fost consilier de stat al lui Ludovic Orban unde răspundea de administrația publică locală. A mai fost consilier în mai multe ministere și AVAS, și fost candidat la CJ Ilfov și Primăria Afumați din partea ALDE.

În 2023, Țone a depus declarație de avere ca șef de serviciu la Universitatea de Medicină Veterinară București. De meserie este profesor de sport. Și face și afaceri cu statul.

În ultimii 5 ani, firma sa, AT Video Creations, a încheiat 19 contracte directe în valoare de 1,7 milioane lei. Cei mai buni clienți sunt CJ Ilfov, SC Apa Canal Ilfov și Consiliul Județean Galați.

Vlad Țone a fost consilierul premierului Ludovic Orban pe probleme de administrație locală. Este de profesie profesor de sport.
Vlad Țone a fost consilierul premierului Ludovic Orban pe probleme de administrație locală. Este de profesie profesor de sport.

Ceva mai modest, doar 35.000 de lei, este contractul încheiat de CJ Ilfov cu firma Metropolis News-Times, cea care deține site-ul metropolisnews.ro.

Firma a primit, în ultimii 3 ani, câte un contract de cam aceeași valoare de la Consiliu și unele ceva mai mici de la câteva comune din Ilfov. A strâns din bani publici 210.000 de lei.

Metropolis News Times a fost înființat de o fostă membră a PNL Berceni, Jenica Slav, condamnată la închisoare cu suspendare pentru mărturie falsă și instigare la mărturie falsă, într-un dosar de furt.

Ascensiunea firmei a fost rapidă, pe 9 martie 2021 a fost înregistrată la Registrul Comerțului iar o lună mai târziu, pe 5 aprilie, a încheiat primul contract în SEAP cu Consiliul Județean Ilfov.

Jenica Slav, într-o fotografie de la o manifestare a PNL Berceni, în 2019.
Jenica Slav, într-o fotografie de la o manifestare a PNL Berceni, în 2019.

De numele Janicăi Slav se leagă și achiziții din pandemie, făcute printr-o altă firmă în care era acționar. Ziariștii de la G4media au scris, în 2020, că societatea Romjenslav, fără activitate, a reușit să vândă, în plină pandemie, Spitalului Județean Sf. Ioan din Suceava 10.000 de combinezoane cu 500.000 de lei.

La sfârșitul lui 2021, Jenica Slav a cedat acțiunile sale din ambele firme mamei sale, Safta Slav.

Pe site-ul Metropolis News Times cele mai recente știri sunt din iunie 2023.

Pe site-ul metropolisnews.ro cele mai recente știri sunt din iunie 2023.
Pe site-ul metropolisnews.ro cele mai recente știri sunt din iunie 2023.

Și tot pentru promovare în mediul online, CJ Ilfov a plătit și anul acesta, și anul trecut, câte 30.000 de lei firmei Pater Advisor. Firma aparține fostului președinte al PNL Bihor, Bogdan Pater, care a demisionat din partid în octombrie 2022, după ce a fost acuzat că racola minore.

Bogdan Pater a depus declarație de avere anul acesta din funcția de consilier la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Bogdan Pater la un eveniment PNL alături de Mara Mareș.
Bogdan Pater la un eveniment PNL alături de Mara Mareș.

Consiliul Județean Prahova, cel mai generos buget, cea mai mare achiziție directă

Consiliul Județean Prahova, condus de la Iulian Dumitrescu de la PNL, a alocat, deja, peste 800.000 de lei de la buget pentru publicitate și promovare.

Cei mai mulți bani, 531.000 de lei, au ajuns la firma Dia Media Print care se ocupă în schimbul acestei sume de o campanie de educație nutrițională a copiilor. Europa Liberă a scris deja despre acest subiect aici. Dia Media Print SRL a încheiat, în ultimii trei ani, zece contracte cu CJ Prahova, în valoare de 10 milioane de lei.

271.000 lei va plăti CJ Prahova ziarului Observatorul Prahovean pentru publicitate online.

Este cea mai mare achiziție directă de promovare/publicitate din acest an. Ziarul mai are contracte de publicitate și cu alte primării din Prahova, în valoare de 118.000 de lei, doar anul acesta.

ACTUALIZARE. La solicitarea Europa Liberă, Observatorul Prahovean a transmis un punct de vedere, pe care îl publicăm integral.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, răspunsurile noastre sunt următoarele:

1. Observatorul Prahovean nu a publicat niciun articol plătit de care să nu fie marcat instituții publice, ”în special de Consiliul Județean Prahova”, ”care să nu fie marcat corespunzător”.

Dacă există în ziarul nostru articole pe care le-ați identificat ca putând fi articole publicitare nemarcate corespunzător, suntem deschiși unor discuții clarificatoare pentru oricare dintre ele.

2. În ceea ce privește vânzările de spațiu publicitar, la fel ca și platformele social media cu care concurăm pe piața serviciilor de publicitate online, noi nu facem nicio distincție între clienți. Mai clar, aplicăm aceleași reguli pentru Coca Cola, primăria Ploiești sau Patiseria X.

Politica de vânzări a ziarului nostru este aceea de a nu face distincție sau a discrimina în vreun fel niciun client de publicitate care dorește să își promoveze produsele, serviciile sau activitatea în mod legitim și legal.

Pe cale de consecință, nu există niciun conflict de interese între ”a primi bani de la Consiliul Județean și a reflecta corect problemele județului”, atâta timp cât noi nu primim bani de la Consiliul Județean, ci instituția cumpără afișări publicitare la noi – la fel ca alte zeci de clienți din țară și din afara țării - pentru promovarea activității.

În ceea cea ce privește a doua parte a întrebării, credem că este foarte simplu ca dumneavoastră să faceți propria analiză a articolelor publicate de noi despre activitatea Consiliului Județean Prahova.

Pentru înlăturarea riscului publicării unor informații false, incorecte sau insuficient documentate în ceea ce privește activitatea noastră, vă transmitem disponibilitatea totală de a vă răspunde oricăror întrebări.

Facem această precizare având în vedere termenul foarte scurt în care ne-ați solicitat răspunsul – mai puțin de 24 de ore până la publicarea articolului.

Vă mulțumim!”

Și tot Consiliul Județean Prahova a cumpărat, cu 11.800 lei, un pachet integral de servicii de publicitate la publicația Actualitatea Prahoveană, prin firma Carmedia Serv SRL.

„Nu există reportaje în paginile portalului Actualitatea Prahoveană. Publicația Actualitatea Prahoveană- marcă înregistrată - este fondată în anul 2007 și, ca orice publicație, publică machete de presă, advertoriale de la agenții de publicitate, anunțuri de presă, etc - atât de la entități private, cât si de la entități bugetare, la cerere, conform legii", a declarat, pentru Europa Liberă, directorul publicației.

Consiliul Județean Prahova a explicat, la solicitarea Europei Libere, de ce are nevoie de publicitate:

„Contractul încheiat cu SC Grupul Observatorul Prahovean SRL /.../ a fost încheiat în scopul corectei informări a cetățenilor referitoare la proiectele în derulare ale instituției”, a transmis CJ Prahova pentru Europa Liberă.

Municipiul Slatina, contracte cu firma soției unui deputat PSD

Primăria Slatina are o altă strategie privind publicitatea și reclama. Primar al Slatinei este Constantin Stelian Emil Moț, de la PSD.

Municipalitatea a scos la licitație anul trecut un contract uriaș, de 2 milioane de lei, desfășurat pe 2 ani. La fel a făcut și în 2020, când bugetul a fost de 1,6 milioane de lei.

Obiectul achiziției îl constituie încheierea unui acord-cadru, care are ca scop:

- Servicii de informare, promovare şi publicitate media a activității Primariei Municipiului Slatina prin intermediul unui post de televiziune locală cu emisie digitală: * Producții video * Anunțuri de tip info-text de interes public - Servicii de informare, promovare și publicitate media a activității Primăriei Municipiului Slatina prin intermediul unui post de radio local -Servicii de informare, promovare și publicitate media a activității Primăriei Municipiului Slatina în presa scrisă și online: * Presa scrisă * Portal on-line cu profil social media.

Firma care a câștigat ambele licitații (și în 2020 și în 2022) este Date Advertising, la care unic asociat este Andra Loredana Bărbulescu, soția unui fost deputat PSD de Olt, actualmente director general adjunct la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Firma deține televiziunea OltTV.

*Școlile din Slatina au nou aliat - Primăria. Știre realizată de OltTv.

Date Advertising are, în ultimii 5 ani, 71 de contracte de achiziții directe, doar cu instituții din Olt, în valoare de 1,1 milioane de lei.

Cei mai buni clienți, între 2018 și 2023 au fost Compania de Apă Olt, Clubul Sportiv Municipal Slatina și comuna Grădinari.

Și compania de apă și clubul sportiv sunt în subordinea Primăriei Slatina.

În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei. În acelasi an, contractele cu Primăria Slatina au fost în valoare de 1,15 milioane de lei, iar cele încheiate prin achiziție directă au fost de 263.000 de lei. În total, 1,4 milioane de lei, aproape cât cifra de afaceri.

Robert Negoiță pregătește un buget uriaș pentru promovare și publicitate, înainte de alegeri

Consilierii locali de la Sectorul 3 vor trebui să decidă, în următoarea ședință, dacă sunt de acord ca din bugetul sectorului, 30 de milioane de lei să fie investite în publicitate instituțională. Primarul Rober Negoiță a mai încercat să treacă prin consiliu acest proiect, la începutul anului.

Și tot înainte de alegeri, în 2019 și 2020, Primăria Sector 3 a mai avut încheiate două astfel de contracte pentru promovare instituțională. Suma totală a fost de 10,6 milioane de lei:

  • 2,3 milioane de lei pentru un „pachet de difuzare spoturi TV”;
  • peste 1 milion de lei pentru un „pachet de difuzare spoturi radio”;
  • peste 1 milion de lei pentru un „pachet publicitate online şi advertoriale în presa online şi tipărită”;

Digi 24 și Digi Sport au primit cea mai mare sumă, aproape 2,4 milioane de lei.

Antena 3 a primit 2,1 milioane de lei, urmată de România TV cu aproape 1,7 milioane de lei, după cum au relatat jurnaliștii de la Buletin de București.

În mediul online s-au investit 2,6 milioane de lei.

Sute de apariții de tip advertorial cu informații despre proiectele lui Robert Negoiță au fost afișate în anul electoral pe site-uri precum hotnews.ro, ziare.com, stiripesurse.ro, cancan.ro, libertatea.ro și gsp.ro.

Europa Liberă a solicitat puncte de vedere tuturor instituțiilor și firmelor mențioante în articol.

Democrație solidă, cultură civică și transparență

Politologul Cristian Pîrvulescu consideră că acest circuit al banilor între mediul politic și presă are efecte grave asupra sănătății societății.

„Problema este foarte gravă pentru că nu mai există pluralism în mass media românească, mai ales în provincie. Concentrarea mass media a atins cote de alarmă. Nu mai e vorba de cumpărarea bunăvoinței, ci de distribuirea banilor către clientelă. Iar în acest caz, vorbim de bani care, de fapt, finanțează deja indirect campania electorală de anul viitor sub forma mascată a unei publicități instituționale”, explică Cristian Pârvulescu.

Iar pentru eradicarea fenomenului e nevoie de mai mult decât de conștientizarea sa. E nevoie ca oamenii să ia atitudine. De o democrație solidă, de cultură civică și de transparență, spune el.

„Antidotul ar putea fi întărirea democrației, pe de o parte, și a transparenței pe de altă parte. Dar nu a transparenței de fațadă, ci a uneia autentice! Faptul că Europa Liberă a scris ani de zile, de nenumărate ori, despre această problemă gravă a deturnării democrației nu a schimbat cu nimic lucrurile. E nevoie de mai mult. Atâta timp cât opinia publică știe și acceptă situația, consecință va fi dispariția totală a pluralismului media”, mai adaugă politologul.

Cristian Pîrvulescu atrage atenția și asupra unui alt fenomen, declanșat însă pe aceleși principii - finanțarea presei de către politicieni.

„Un caz aparte este, de exemplu, situația presei maghiare din Transilvania. Controlul asupra presei de limbă maghiară din Transilvania este exercitat prin finanțarea directă de la Budapesta, care își impune, astfel, viziunea. Acest lucru complică și politica românească, pentru că alunecarea maghiarilor către naționalism și antieuropenism antrenează și deriva societății românești în ansamblu în aceeași direcție”, susține Cristian Pîrvulescu.

Și nu e singurul pericol, mai adaugă politologul. În România cultura civică este în decădere. E nevoie de susținerea culturii civice, a unei politici de promovare sustenabila a drepturilor și libertăților.

„Politicienii mimează democrația, dar sunt complet dezinteresați de educația pentru democrație a votanților lor. Pentru că un votant informat este mult prea liber!”, concluzionează Cristian Pîrvulescu.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG