Linkuri accesibilitate

Buzatu și-a insultat colegii din PSD fără să știe că a uitat microfonul deschis (surse)


Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu
Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu

Pe fondul cotroversei despre coronavirus și adoptarea legii carantinării, blocată de PSD la Senat, liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu și-a insultat luni colegii din Comitetul Executiv al PSD numindu-i „proști”, neștiind că și-a uitat microfonul deschis.

Momentul a fost relatat de G4Media care citează surse din partid.

„Coronavirusul nu există” și „oricum, sunteți toți niște proști”, ar fi spus Dumitru Buzatu. Dacă prima aserțiune ar fi fost spusă pentru a fi auzit, completarea a fost auzită împotriva dorinței sale, pentru că Buzatu a uitat să închidă microfonul, relatează sursa citată.

Social-democrații s-au întrunit luni pentru a decide ce strategie vor adopta în legătură cu legea carantinării și izolării, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților, inclusiv cu votul PSD, dar blocată în Senat după ce președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a adus numeroase critici legii și a imputat guvernului că a trimis o lege cu numeroase probleme.

Inclusiv președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și-a schimbat în nici 24 de ore discursul și atitudinea: după ce a votat legea în Camera Deputaților în urma întâlnirii cu secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat, a doua zi, vineri, imediat după discursul lui Cazanciuc din Senat, a spus că legea conține „orori legislative”, și că PSD nu o poate vota.

Mai mult, el i-a imputat premierului că nu a venit la dezbateri, în ciuda faptului că Ludovic Orban nu fusese invitat.

Din acel moment legea zace blocată la Senat și este subiect al numeroaselor atacuri ale PSD la adresa guvernului, ultimul fiind lansat luni, când a fost luat în vizor și președintele Klaus Iohannis, căruia Ciolacu i-a reproșat că nu a organizat consultări cu partidele parlamentare pe marginea legii. Așa că, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că „nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție”.

Mai mult, Ciolacu spune că proiectul guvernului nu are avizul Ministerului Justiției.

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituționale carantinarea și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru, echivalând carantinarea cu privarea de libertate.

Judecătorii CCR reproșează măsurilor luate de guvern că ar fi lipsite de claritate şi previzibilitate, că ar avea „un caracter incert şi dificil de anticipat” și că nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Mai mult, CCR spune că însăși instituirea carantinei în România, prin OMS, ar echivala cu privarea de libertate și ar însemna o restrângere a drepturilor fundamentale.

Și pentru că privarea de libertate nu poate fi stabilită decât prin lege, atunci CCR a decis că Ordinul de ministru prin care s-au stabilit condițiile carantinării este neconstituțional.

CCR reproșează autorităților că atribuie ministrului Sănătății instituirea carantinei și a internării obligatorii pentru prevenirea unor boli contagioase, fără să stabilească prin legislație primară condițiile și limitele în care se poate acționa în sensul restrângerii unor drepturi fundamentale, fără să ofere garanții de protecție a cetățenilor față de o eventuală aplicare ilegală, discreționară și abuzivă a acestor măsuri.

CCR a stabilit că sunt neconstituţionale dispoziţiile prin care i se conferă ministrului competenţa de a stabili bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii. Curtea se referă la acele dispoziții prin care cei diagnosticați cu boli transmisibile sunt obligați să urmeze tratament și să fie internați chiar și fără consimțământul lor.

Astfel, din 2 iulie, zeci de mii de persoane au părăsit izolarea și carantina și s-au putut externa la cerere. Conform bilanțului oficial de luni, 573 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au fost externați la cerere.

XS
SM
MD
LG