Linkuri accesibilitate

Lucrători din căile ferate, cercetați după ce au fost prinși băuți la serviciu sau au lipsit din post


Incidentele recente de pe căile ferate din România au declanșat controale ample în rândul angajaților din domeniu.
Incidentele recente de pe căile ferate din România au declanșat controale ample în rândul angajaților din domeniu.

Aproape 20 de persoane, responsabile de siguranța circulației feroviare sunt cercetați după ce au fost depistate sub influența băuturilor alcoolice sau lipsind din post, în urma controalelor efectuate în lunile aprolie și mai în sute de stații CFR din țară.

Polițiștii din domeniul Transporturilor și Autoritatea de Siguranță Feroviară au efectuat în intervalul 3 aprilie - 5 mai aproape 1.500 de controale în rândul personalului feroviar, legitimând peste 2.700 de lucrători în domeniul siguranței feroviare, a transmis duminică Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Au fost verificate în total aproape 500 de stații de cale ferată și peste 370 de trenuri.

Aproape 2.600 de lucrători au fost verificați cu aparatul etilotest și aproape 500 de mecanici de locomotivă au fost verificați cu privire la depășirea timpului maxim de serviciu admis.

Sub influența alcoolului sau absenți din post

Un acar dintr-o gară din județul Satu-Mare a fost depistat cu o alcoolemie de 1,1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În Dolj, un șef de manevră a fost depistat de asemenea cu o alcoolemie de 0,84 mg/litru, fiind recoltate și probe biologice.

Doi angajați ai căilor ferate, cu atribuții de siguranța circulației vehiculelor feroviare ar fi părăsit postul, deși se aflau în timpul serviciului.

Sunt doar câteva din spețele menționate de IGPR, în care persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârșirea „infracțiunii de părăsirea postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, prevăzute de Codul penal.

Per total, „polițiștii au constatat 17 infracțiuni, fiind cercetate 18 persoane, dintre care 17 persoane au fost depistate în flagrant delict, iar 16 au fost conduse la spital, în vederea prelevării probelor biologice de sânge”.

Incidente la Galați și Roșiorii de Vede, cu bâlbe din partea autorităților

Controale au avut ca scop principal prevenirea evenimentelor feroviare, reducerea riscului incidentelor profesionale, dar și combaterea consumului de alcool în timpul serviciului.

Ele vin pe fondul evenimentelor feroviare recente.

La finalul lunii martie, o locomotivă a izbit cu viteză un tren staționat în gara Galați, iar șeful de tren, o femeie de 53 de ani, a decedat și alte trei persoane au fost rănite.

În cauză a fost deschis la scurt timp dosar penal, pentru semnalizare falsă, ucidere din culpă și vătămare din culpă. Pe parcursul cercetărilor, mecanicul locomotivei a declarat că aceasta s-ar fi accelerat singură, după care nu a mai putut-o opri, potrivit Econmedia.

Cu doar două săptămâni înainte, în zona gării Roșiorii de Vede din Teleorman mai multe vagoane ale unui marfar, încărcat cu autoturisme de la uzina Ford, au deraiat după ce au fost izbite puternic de un tren de călători. Mai multe persoane au fost rănite ușor.

Mecanicul trenului de călători este cercetat penal în acest caz, fiind dispusă măsura controlului judiciar.

După cele două accidente, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că toți mecanicii de locomotivă vor fi reexaminați, dar va fi verificat și materialul rulant.

El reclama subfinanțarea cronică a domeniului feroviar pe parcursul timpului.

Asta după ce reprezentanții Ministerului, dar și ai companiilor din subordine au oferit informații contradictorii în privința incidentului din Teleorman, CFR admițând tardiv că a fost vorba de coliziunea a două trenuri.

Europa Liberă a relatat în repetate rânduri despre situația precară din domeniul feroviar din România, cu întârzieri devenite frecvent o obișnuință, locomotive vechi din care unele inclusiv au ars, tronsoane de cale ferată cu numeroase restricții de viteză și răzmerițe între sindicaliști și conducerea companiilor feroviare de stat.

CFR are în plan investiții de peste 3,5 miliarde de euro în modernizarea a peste 400 de km de cale ferată, dintre care unele sunt însă întârziate. Sectorul feroviar este unul pentru care Ministerul Transporturilor a solicitat finanțări substanțiale prin PNRR și celelalte programe operaționale finanțate (și) din bani europeni.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG