Curtea Constituțională a respins miercuri cu unanimitate de voturi sesizările înaintate de USR și PNL împotriva alegerii lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ.
Cele două formațiuni reclamaseră că alegerea în Parlament s-a făcut cu votul majorității senatorilor și deputaților prezenți în plen și nu 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor precum scrie în Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.
Hotărârea de numire a lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind invocat un articol din Constituție și nu legea care spune că era nevoie de majoritatea senatorilor și deputaților. CCR a consfințit miercuri procedura drept una constituțională.
În 20 octombrie, senatorii și deputații au numit, în ședința de plen, o nouă conducere a Consiliului Legislativ. Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales președintele instituției, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare.
Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi, lucru ce a generat un conflict între PNL și USR care s-au acuzat reciproc de un blat cu PSD.
La vot, care a fost unul secret, au participat doar 36 din cei 113 parlamentari PNL, iar de la USR doar 21 din 37.
Întrebat de Europa Liberă dacă a existat o strategie cu USR, premierul Ludovic Orban a răspuns că „noi (nr. liberalii) l-am sprijinit pe candidatul lor (nr. George Dîrcă) la funcția de vicepreședinte și ne așteptam să fie susținut și candidatul pe care l-am susținut noi pentru funcția de președinte, fostul președinte al CCR”.
„Când te uiți acolo, vezi că vicepreședintele din partea USR a fost votat și de parlamentarii PSD, e de domeniul evidenței, în timp ce candidatul propus de PNL a beneficiat de un număr de voturi egal cu numărul de parlamentari PNL prezenți în sală", a arătat premierul.
În replică, Dan Barna l-a acuzat pe Ludovic Orban că mințit și a rostogolit un fake-news când a spus că deputații USR au votat pentru ca Florin Iordache să ajunge președintele Consiliului Legislativ.
„Eu am un dialog deschis cu premierul Orban și atunci când alege să promoveze fake-news, cum a fost cea cu Iordache. Aia e o minciună evidentă pe care, din păcate, premierul a acceptat să o rostogolească. În momentul în care rostogolești o știre falsă, putem să îi spunem opinie, dar tot minciună rămâne. E foarte clar ce s-a întâmplat acolo, o parte din traseiștii PNL au votat cu domnul Iordache, nu e nici un fel de dubiu”, a declarat liderul USR pentru Europa Liberă.
Disputa politică dintre USR și PNL privind numirea lui Florin Iordache a ridicat și semne de întrebare privind capacitatea celor două partide de a forma viitorul guvern, iar Cătălin Drulă, liderul deputaților USR, a condiționat o posibilă colaborare la guvernare de îndepărtarea lui Ludovic Orban din funcția de premier.
Întrebat în conferință de presă despre acest conflict, președintele Klaus Iohannis a spus că: ”Ar fi ciudat dacă s-ar certa, fiindcă, în definitiv, aici a câștigat majoritatea toxică pesedistă și cred că între timp a devenit foarte clar pentru toată lumea că nu se poate continua în acest fel”.
Numirea lui Florin Iordache a venit ca o recompensă pentru acesta după ce PSD nu l-a mai susținut pentru a candida în alegerile parlamentare. Iordache era deputat din 2000 și a fost în centrul tuturor modificărilor controversate făcute de PSD în justiție, fie din postura de inițiator de legi, fie din cea de ministru al Justiției în perioada OUG 13, sau de președinte al comisiei parlamentare care îi purta numele pentru modificarea legilor justiției.
Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este una pe viață, nefiind precizat în lege niciun mecanism pentru revocarea din funcție și niciun termen al mandatului.
Consiliul Legislativ funcționează pe lângă parlament și are ca principale atribuții analizarea și avizarea proiectelor de lege, a inițiativelor legislative, a ordonanțelor și hotărârilor guvernului.
Înainte de Iordache, instituția a fost condusă timp de 17 ani de Dragoș Iliescu, până când acesta s-a retras la 77 de ani. El a fost numit de parlamentul condus la acea vreme de Valer Dorneanu, actualul președinte al Curții Constituționale, și de Doru Ioan Tărăcilă, fost ministru PSD de Interne.
Premierul Ludovic Orban declarat pentru Europa Liberă că va schimba în viitorul legislativ legea privind funcționarea Consiliului Legislativ și îl va înlătura de la șefie pe Florin Iordache.
Florin Iordache, vârf de baionetă în masacrarea legilor justiției
Florin Iordache s-a remarcat în timpul guvernării PSD prin faptul că a condus în Parlament modificările aduse legilor justiției.
Tot de numele său se leagă și controversata Ordonanță de Urgență 13 din iarna lui 2017, care a scos în stradă sute de mii de oameni, prin care se modifica Codul penal și Codul de procedură penală, introducându-se aminstia și grațierea.
Deputatul Florin Iordache a fost un personaj important și în „Marțea neagră” din 2013, când a coordonat acțiunea din Parlament pentru modificarea legii amnistiei și grațierii și alte modificări la Codul Penal.
Tot lui Florin Iordache i se datorează și declararea ca neconstituționale, de către CCR, a protocoalelor SRI-Parchet care au permis anularea probelor obținute de procurori cu ajutorul interceptărilor făcute de SRI. Contestația la CCR a fost făcută de Florin Iordache în ziua în care Liviu Dragnea, fost președinte al PSD și al Camerei Deputaților, acum în închisoare, i-a delegat atribuțiile de șef al Camerei.