Linkuri accesibilitate

CCR: Secția specială pentru magistrați este constituțională


Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților
Gheorghe Stan, procuror-șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților

Sesizările depuse de PNL și USR au fost respinse de Curtea Constituțională

Judecătorii constituționali au decis cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență adoptată anul trecut (OUG 90) care face ca Secția specială de investigare a magistraților să devină operațională, este în accord cu legea fundamentală. PNL și USR au depus sesizări de neconstituționalitate în luna ianuarie la una dintre cele patru ordonanțe de urgență ale Guvernului care au reglementat funcționarea Secției Speciale.

Cele patru ordonanțe de urgență au fost adoptate după intrarea în vigoare a Legilor Justiției, în toamna anului trecut. Secția Specială de investigare a magistraților - SIIJ - a devenit un parchet cu puteri sporite, nu este subordonată procurorului general și a preluat dosarele DNA referitoare la magistrați. De la operaționalizare, SIIJ a deschis două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi, în care este acuzată de corupție și abuz în serviciu.

PNL și USR au cerut CCR să sesizeze și Curtea Europeană de Justiție în această speță și să aștepte pronunțarea forului paneuropean.

Între dosarele pe care le-a preluat Secția specială de investigare a magistraților se numără TelDrum, precum și dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru că există magistrați implicați în aceste dosare.

Protestele magistraților din cele peste 50 de parchete și instanțe au ca revendicare, între altele, desființarea SIIJ. Critici la adresa acesteia au fost formulate și de asociații care reunesc o parte importantă a magistraților din România. Parchetul General, Înalta Curte de Casație și Justiție, au criticat înființarea și organizarea acestei structuri, condusă de procurorul Gheorghe Stan.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) și Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor (MONEYVAL), organisme din cadrul Consiliului Europei, susțin că nu au fost informate sau consultate în legătură cu Ordonanța de Urgență 7, cea care dă puteri sporite Secției speciale de investigare a magistraților

Cele două organisme atenționează asupra recomandărilor anterioare prin care se preciza că numirea judecătorilor și a procurorilor în funcții de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experiența și rezultatele obținute”.

Intr-o scrisoare de răspuns către DNA este reiterată opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată.

În același document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă.

Și Comisia Europeană a criticat înființarea SIIJ, ca și experții Comisiei de la Venezia.

XS
SM
MD
LG