Linkuri accesibilitate

 
Ce institute de sondare estimează rezultatele alegerilor prezidențiale din 4 mai. Legăturile lor cu unii politicieni

Ce institute de sondare estimează rezultatele alegerilor prezidențiale din 4 mai. Legăturile lor cu unii politicieni


În 2020, niciun institut de sondare nu a prevăzut intrararea AUR în Parlament. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, institutele de sondare îl plasau pe Călin Georgescu, care a obținut primul loc în turul 1, pe pozițiile 5-6.
În 2020, niciun institut de sondare nu a prevăzut intrararea AUR în Parlament. La alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, institutele de sondare îl plasau pe Călin Georgescu, care a obținut primul loc în turul 1, pe pozițiile 5-6.

Ultimele rânduri de alegeri au prins în ofsaid institutele de sondare a opiniei publice. Cu câteva excepții, rezultatele oficiale ale alegerilor au contrazis total și exit-pollurile, și sondajele publicate cu câteva zile înainte de scrutinuri.

Și la alegerile prezidențiale din 2025, estimările procentelor care ar putea fi obținute de candidați fluctuează în funcție de cine anume face cercetarea sociologică – mai ales când vine vorba despre cei care s-ar situa pe a doua poziție, adică cei care ar intra în al doilea tur de scrutin.

Imediat după ce Biroul Electoral Central și, mai apoi, Curtea Constituțională au respins înscrierea candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale, au început să fie publicate sondaje de opinie. Dacă toate estimează că liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) ar ajunge, în primul tur, pe locul întâi, poziția a doua este intens disputată.

Majoritatea sondorilor de opinie își iau precauții. În cel mai recent sondaj, de pildă, cel al Avangarde, publicat luni, pe 24 martie, cercetătorii spun că 42% dintre cei intervievați nu au dorit să spună cu cine urmează să voteze.

Conform acestui sondaj, liderul AUR, George Simion, ar fi preferat de 30% dintre cei 58% de respondenți care au indicat un candidat. Pe poziția a doua s-ar clasa candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, cu 23% dintre opțiunile de vot, urmat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, la o distanță de două puncte.

Un sondaj CURS publicat cu o zi înainte dădea același podium, cu 29% - George Simion, 22% - Crin Antonescu și 18% - Nicușor Dan.

Alte două sondaje, publicate pe 19 și pe 23 martie, realizate de Sociopol, îl clasează pe candidatul independent Victor Ponta pe poziția a doua cu 23%, respectiv 22%. Pe poziția a treia s-ar clasa Nicusor Dan, iar ocupantul poziției doi din precedentele sondaje, Crin Antonescu, ar fi, de fapt, pe a patra poziție.

Sociopol făcuse un sondaj și în săptămâna 3-7 martie 2025, în care tot Victor Ponta ar fi pe poziția a doua cu 22% și un altul în perioada 10-15 ianuarie, conform fostul lider PSD ar avea 26%, dar era măsurat în varianta în care Călin Georgescu era încă în competiție.

Primul sondaj făcut după descalificarea oficială a lui Călin Georgescu a fost cel al Atlasintel, care îi măsura atât pe liderul AUR, George Simion, cât și pe lidera Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, ca potențiali candidați unici ai partidelor extremiste la președinție.

În ambele variante, cei doi s-ar fi aflat pe prima poziție - George Simion cu 30,4% și Anamaria Gavrilă cu 30,2%, urmați de Nicușor Dan cu 26%, respectiv 25%.

Ale cui sunt institutele de sondare a opiniei publice

CURS - jurnalistul cu soția deputată

Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS S.R.L. este un jucător important pe piața sondajelor de opinie.

Este deținut în totalitate de fostul jurnalist Iosif Buble. El este proprietar și al Online Research SRL, companie care se ocupă tot cu activitati de studiere a pieței și sondare a opiniei publice.

Soția patronului CURS Iosif Buble - Diana Tușă - este parlamentar din 2008, aleasă pe listele PNL, apoi de la PSD. În actuala legislatură, e deputat social-democrat de București.
Soția patronului CURS Iosif Buble - Diana Tușă - este parlamentar din 2008, aleasă pe listele PNL, apoi de la PSD. În actuala legislatură, e deputat social-democrat de București.

Soția patronului CURS, Iosif Buble, Diana Tușa, a fost aleasă în Parlament pe listele mai multor partide.

În 2023, CURS a avut o cifră de afaceri de puțin peste 5 milioane de lei (aproximativ un milion de euro) și profit de 3,5 milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro). Cu un an în urmă, cifra de afaceri a fost aproape similară, iar profitul – de aproximativ 800.000 de euro.

Online Research, firma înființată în 2019, a avut în 2023 o cifră de afaceri mai mică (290.800 de lei) și profit de 145.000 de lei (32.000 de euro).

CURS a obținut, în 2024, o parte din venituri și din contracte cu statul, pentru sondarea opiniei publice. Toate contractele au fost câștigate prin atribuire directă:

- februarie - aproape 200.000 de lei, contract cu CFR Călători S.A.;

- martie - 39.000 de lei, contract cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea;

- martie - 139.000 de lei, contract cu Ministerul Familiei;

- iunie - 40.000 de lei, contract cu Euronews;

- iulie - 5.000 de lei, contract cu Ministerul Justiției, pentru o cercetare sociologică cu tema „Barometrul Opiniei Publice cu privire la prioritățile sistemului juridic”;

– august – 99.000 de lei, contract cu Curtea de Conturi;

– august – 140.000 de lei, contract cu Administrația Străzilor București;

- noiembrie – 50.000 de lei, contract cu Universitatea –Politehnică București.

În 2023, a semnat cu Consiliul Județean (CJ) Ilfov un contract în valoare de 75.000 de lei, de sondare a părerii locuitoriilor privind campaniile de sănătate ale instituției.

Iosif Buble a fost jurnalist la Antena 3 și are, pe lângă institutele de sondare a opiniei publice, site-ul www.stiripesurse.ro.

Conform declarației de avere depusă de soția sa, doar în 2023 a încasat dobânzi de peste jumătate de milion de euro.

INSCOP - un institut relativ nou

Fondat în 2013, INSCOP Cercetare SRL este deținut de Remus Ioan Ștefureac și Ada Cornea Luca.

În 2022, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 350.000 de euro (1.615.196 de lei).

Pe SEAP, site-ul de licitații publice, e menționat că INSCOP a avut, în 2021, un contract în valoare de 119.000 de lei cu Universitatea Politehnică București.

Remus Ioan Ștefureac este unul dintre cei șase administratori ai Niro Investment Group.

Patronul Niro, Dumitru Nicolae, a fost condamnat la 2 ani și 4 luni în dosarul Microsoft pentru trafic de influență, în 2016, și a fost eliberat un an mai târziu.

SOCIOPOL și fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta

Tot în 2013, au fost înființate alte două firme de cercetare și consultanță sociologică. Ambele includ numele Sociopol.

În prima, Sociopol S.R.L., unic acționar este fostul purtător de cuvânt (între 2009 și 2013) al Guvernului Victor Ponta, Mirel Palada. În cea de-a doua, Palada deține 95% din acțiuni.

Mirel Palada, patronul institutului care îl creditează pe fostul premier Victor Ponta cu poziția a doua în competiția pentru președinție în 2025, este și fostul lui purtător de cuvânt.
Mirel Palada, patronul institutului care îl creditează pe fostul premier Victor Ponta cu poziția a doua în competiția pentru președinție în 2025, este și fostul lui purtător de cuvânt.

Până la înființarea Sociopol, Mirel Palada era asociat cu Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, condamnat în dosarul Grivco, și cu Mihai Motoc, în Compania de Cercetare Sociologică și Branding Forum S.R.L..

În 2024, Mirel Palada a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la un an şi opt luni închisoare cu suspendare pentru că a refuzat să-i fie prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge, în timpul unui control în trafic din 2020.

El mai are o condamnare după ce, în 2017, l-a bătut în direct într-un studio de televiziune pe fostul senator USR Mihai Goțiu.

Conform site-ului de licitații publice, Cercetare Consultanță Sociologică „Sociopol S.R.L” a câștigat o atribuire directă și a participat la o licitație deschisă.

În 2023, Sociopol a avut cifră de afaceri de 60.000 de lei și profit de 1.143 de lei.

La alegerile prezidențiale din 2024, Sociopol a făcut un exit poll la comanda România TV.

Avangarde & The Center, ale sociologului Marius Pieleanu

La Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde SRL, acționar unic este sociologul Marius Pieleanu. Firma a avut o cifră de afaceri de 1.285.185 de lei în 2022 și un profit de 613.141 de lei.

Și la The Center, acționar majoritar este tot sociologul Marius Pieleanu, care deține 60% dintre acțiuni, alături de Vladimir Ionașc - 40%.

Sociologul Marius Pieleanu, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, a decis să se retragă din învățământ după ce numele său a apărut într-un scandal în care era acuzat că le făcea avansuri studentelor sale.

În februarie 2025, Comisia de Etică a facultății a închis cazul, din lipsă de probe, și Pieleanu s-a întors la catedră.

AtlasIntel

AtlasIntel, care are sediul în Brazilia, este înființată în 2017 și e condusă de un român - Andrei Roman.

Compania se ocupă cu big data, consultanță de management, riscuri politice, instrumente de sondare, estimări, blockchain, dezvoltare de aplicații, și are contracte în America de Sud și Centrală, în Statele Unite și în România.

Pe piața românească, a apărut în iunie 2024, la alegerile locale, când a avut cele mai apropiate estimări de rezultatele reale ale scrutinului pentru Primăria Generală a Municipiului București.

În cazul rezultatului lui Nicușor Dan, ales în iunie primar al Capitalei, cu 47,94%, estimarea de dinainte de alegeri a Atlas Intel a fost de 45,2%.

IMAS este deținută de un fost deputat PSD

Principalul acționar al IMAS, institut care nu a făcut sondaje politice la alegerile din 2024, este și el un apropiat al PSD.

Sociologul Alin Teodorescu, care deține aproape 54% din acțiunile IMAS, a fost șef al Cancelariei ex-premierului Adrian Năstase și deputat PSD de Brăila în perioada 2000-2004.

După ieșirea de pe scena politică, a criticat guvernările PSD pentru slaba eficiență.

Metro Media Transilvania & IRES, controlată de fostul vicepremier PSD

Metro Media Transilvania, care nu a făcut nici ea sondaje la alegerile din 2024, este deținută, din 2021, în proporție de 100% de Maria Dîncu, soția fostului ministru Vasile Dîncu.

Politicianul din Cluj, care a fondat institutul de sondare a opiniei publice în 1994, a fost deputat în același județ, ales pe listele PSD, în legislatura 2004-2008, ministru al Informațiilor Publice în guvernul condus de Adrian Năstase, ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale în guvernul Dacian Cioloș și, din 25 noiembrie 2021 până pe 24 octombrie 2022, a fost ministrul Apărării Naționale în guvernul Nicolae Ciucă.

Fostul vicepremier Vasile Dîncu a fost legat de două mari institute de sondare care și-au redus activitatea în ultima vreme.
Fostul vicepremier Vasile Dîncu a fost legat de două mari institute de sondare care și-au redus activitatea în ultima vreme.

Vasile Dîncu, fondatorul Metro Media Transilvania și IRES, a demisionat din guvernul Nicolae Ciucă după mai multe declarații controversate despre războiul din Ucraina.

La începutul războiului ruso-ucrainean, el a afirmat că românii ar trebui să se obișnuiască cu ideea de a fi vecini cu Federația Rusă.

Vasile Dîncu, actual europarlamentar al Partidului Social Democrat, a mai afirmat în 2022 că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia” și „ideal ar fi să se ajungă la o situație de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict înghețat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum”.

Vasile Dîncu a fost unicul acționar al Institutului Român pentru Evaluare și Strategir (I.R.E.S.) S.R.L. până în 2016. El i-a cedat atunci părțile sociale lui Ovidiu Iacob Turcu - 95% și Cornel Hirian - 5%. Motivația renunțării la participațiuni era că urma să fie numit vicepremier.

Datele financiare arată că, după ieșirea lui Vasile Dîncu din acționariat, cifra de afaceri a IRES a crescut constant. IRES este una dintre firmele de sondare a opiniei publice cu cele mai numeroase contracte de la stat.

Doar în 2023 a primit bani de la Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală - 149.868 de lei, de la Radiodifuziunea Română - 66.950 de lei și Universitatea Babeș Bolyai - 42.558 de lei, toate pentru sondarea opiniei publice.

ARA Public Opinion SRL

ARA Public Opinion SRL este o societate relativ nouă de sondare a opiniei publice. Acționari sunt Laurențiu Andrei Vasile (85%) și firma Lincoln Strategy Group LCC, (15%), cu sediul în Statele Unite.

Laurențiu Andrei Vasile este fostul ginere al lui Dan Voiculescu, conform unui articol din G4Media, publicat în aprilie 2024. El a fost căsătorit cu fiica cea mică a lui Voiculescu, Corina.

INSOMAR S.A. - o afacere suspendată, teoretic, din 2013, controlată de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă

Institutul Național pentru Studii de Opinie și Marketing (INSOMAR S.A.) a fost înființat în 1999 și era controlat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Oficial, INSOMAR S.A. și-a suspendat activitatea pe 1 iulie 2013 și are acum ca acționar principal compania petrolieră PSV Company S.A.

La rândul ei, PSV Company este deținută majoritar de offshore-ul cipriot Elbahold Ltd., cumpărat în 2011 de oamenii de afaceri Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Acesta din urmă a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare. În decembrie 2024, pedeapsa i-a fost anulată, pe baza unei decizii a Curții Constituționale.

Fostul deputat Cozmin Gușă este unul dintre cei care, alături de patronul Realitatea TV, Maricel Păcuraru, deține INSOMAR.

Într-un interviu din 2011, Cozmin Gușă explica că a cumpărat Elbahold și pentru că INSOMAR era unul dintre obiectivele sale.

Cozmin Gușă este unul dintre patronii INSOMAR.
Cozmin Gușă este unul dintre patronii INSOMAR.

„Dupa ce am părăsit politica în 2008, (...) am tot asteptat oportunitățile potrivite pentru un business de anvergură. (...) Această investiție am făcut-o tocmai din dorința mea de a-mi extinde business-ul de consultanță și prognoză geopolitică. În urma cu vreo trei luni de zile, aducându-mi aminte de brandul INSOMAR, care stătea nefolosit, ne-a venit ideea mie și partenerului meu, Maricel Păcuraru, să încercăm această achiziție. (...) Vazând apoi portofoliul de participații în mass-media, fie majoritare, fie minoritare, am început să ne uităm cu atentie”, declara Gușă pentru Hotnews.

PSV Company S.A. a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 9.972 de lei și un profit de 2.185.553 de lei, potrivit bilanțului depus la Ministerul de Finanțe.

Pe lângă INSOMAR, PSV mai deține active la Realitatea Media S.A., alături de o altă firmă controlată de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, în procente egale (50%). Strategies - Research - Investment S.R.L. are ca obiect principal de activitate „cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste”, dar nu mai derulează afaceri cel puțin din 2017, conform declarațiilor depuse la Ministerul de Finanțe.

În noiembrie 2024, INSOMAR îi dădea pe Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu drept candidații care ar fi intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ciucă s-a situat pe poziția a cincea, iar Ciolacu a prins doar locul 3.

Călin Georgescu, un candidat nevăzut

Sondajele de dinainte de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 spuneau că premierul în funcție Marcel Ciolacu era favoritul alegerilor.

La fel au arătat și cele trei exit-polluri din seara alegerilor, date publicității pe 24 noiembrie, la ora 21:00.

Conform acestora, pe locul trei sau patru, cu scoruri între 14 si 16%, era Călin Georgescu. În săptămânile precedente era considerat un outsider.

Remus Ștefureac conduce INSCOP Research.

Pe 24 noiembrie 2024, în ziua turului I al alegerilor prezidențiale anulate, compania lui a făcut un sondaj, nu un exit-poll. Ștefureac spune că, conform datelor pe care compania sa le-a strâns, în cazul lui Călin Georgescu s-a înregistrat o creștere semnificativă cu doar o săptămână înainte de alegeri – atunci Georgescu ar fi ajuns la 10-11%, conform unui sondaj de calibrare.

„Ni s-a părut, la acel moment, o exagerare și am făcut verificări pentru a depista eventuale erori de corectare. Nu au fost erori”, spunea Ștefureac într-o postare de pe 26 noiembrie 2024.

AtlasIntel estima, de asemenea, un procentaj de 8,1% pentru Călin Georgescu.

Într-o intervenție pentru Europa Liberă, Stefureac spune că această creștere – de la 10% în estimări la peste 20% în rezultatele finale – în ultimele trei zile de dinainte de alegeri a fost posibilă doar pe fondul unei campanii agresive pe TikTok.

Sondajul pe care compania lui l-a realizat telefonic în ziua votului s-a apropiat, afirmă el, de rezultatele oficiale.

Cui folosesc sondajele false

Majoritatea sondajelor de opinie de dinainte de turul întâi al alegerilor din noiembrie au estimat rezultate cu mult peste cele obținute de candidați.

Nicolae Ciucă, de exemplu, avea între 17 și 19% conform unor sondaje realizate chiar și cu câteva zile înainte de alegeri. Scorul final al candidatului Partidului Național Liberal (PNL) a fost sub jumătate față de estimări (8,78%).

Marcel Ciolacu, prezentat în sondaje ca favorit, s-a plasat pe poziția a treia, cu 19,14%.

Remus Ștefureac spune că este o impresie greșită că sondajele care favorizează un candidat sau altul au un efect asupra electoratului.

„Nu înțeleg de ce se face asta, nici de cei care plătesc, și nici dei cei care publică cu trei zile înainte de alegeri. Cifrele umflate nu mișcă electoratul. Electoratul poate fi mobilizat dacă sunt prezentate cifre defavorabile și care au scop mobilizarea propriului bazin cum s-a întâmplat cu Nicușor Dan la locale”, explică Ștefureac.

Sociologul spune că, deși lucrurile par tranșate cu mult înainte, electoratul este extrem de volatil, în funcție de dinamica în campanie, de dezvăluirile din ultimele zile și că, până la alegeri, se poate întâmpla orice.

Pentru realizarea exit-pollurilor la turul 1 programat pe 4 mai 2025 până la momentul scrierii acestui articol au cerut acreditatre Avangarde și CURS.

Europa Liberă i-a contactat și pe patronii celorlalte institute de sondare, dar nu a obținut puncte de vedere până la publicarea acestui articol.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG