Linkuri accesibilitate

Convorbire Aurescu-Pincher despre situația românilor post-Brexit


Șeful diplomației române Bogdan Aurescu (foto) și ministrul britanic pentru Europa și Americi, Christopher Pincher, au avut vineri seară o discuție telefonică, la solicitare părții britanice, cu doar câteva ore înainte de ieșirea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar
Șeful diplomației române Bogdan Aurescu (foto) și ministrul britanic pentru Europa și Americi, Christopher Pincher, au avut vineri seară o discuție telefonică, la solicitare părții britanice, cu doar câteva ore înainte de ieșirea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri seară o discuție telefonică cu Christopher Pincher, ministru de stat pentru Europa și Americi în cadrul ministerului afacerilor externe al Regatului Unit (Foreign and Commonwealth Office), la solicitarea părții britanice.

Discuția are loc cu doar câteva ore înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

Șeful diplomației române a exprimat regretul cu privire la decizia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, decizie pe care a spus că România o respectă, și a exprimat încrederea că UE și Regatul Unit vor rămâne parteneri apropiați și în viitor.

Bogdan Aurescu a arătat că Acordul de retragere agreat între Uniunea Europeană și Marea Britanie „reprezintă cel mai adecvat instrument pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice pentru toți cetățenii UE, inclusiv români, și ai Regatului Unit” și a „accentuat necesitatea concentrării eforturilor UE și Regatului Unit pe implementarea Acordului de retragere pe toate componentele acestuia, precum și inițierea discuțiilor privind relațiile viitoare UE-Regatul Unit”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Aurescu a reiterat „angajamentul României pentru agrearea unui parteneriat ambițios și cuprinzător, în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri, care să reflecte valorile comune și interesele convergente într-o arie largă de domenii” și i-a transmis ministrului Pincher că „România va urmări cu prioritate interesele cetățenilor români, drept componentă principală a viitorului Acord, pentru România fiind foarte important ca regimul pe care Regatul Unit îl va aplica cetățenilor europeni, în toate domeniile, să nu implice diferențe de tratament între aceștia.”

Ministrul de stat Christopher Pincher „a exprimat deschiderea pentru colaborarea cu privire la asigurarea drepturilor cetățenilor în urma Brexit, asigurând cu privire la implementarea cât mai cuprinzătoare a prevederilor relevante din Acordul de retragere” și a dat asigurări „cu privire la deschiderea deplină a autorităților britanice de resort pentru a răspunde oricăror cerințe punctuale în procesul de obținere a statutului de pre-settled și settled”, se mai spune în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu „a evidențiat însemnătatea Parteneriatului Strategic, cu precădere pe palierul de securitate și apărare, accentuând în același timp interesul pentru intensificarea contactelor de nivel, aprofundarea componentei economice și capitalizarea potențialului relației bilaterale. În acest context, șeful diplomației române a subliniat importanța pregătirii semnării noii Declarații Comune a Parteneriatului Strategic, care aduce la zi și dezvoltă Parteneriatul Strategic, adaptându-l la noile realități post-Brexit, la cel mai înalt nivel, mai ales în contextul în care în acest an se împlinesc 140 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice”, se mai spune în documentul citat.

Ministrul Bogdan Aurescu „a evocat și interesele și poziționările apropiate între cele două state pe dimensiunea de politică externă și de securitate, îndeosebi în ceea ce privește susținerea relației transatlantice, provocările din Vecinătatea Estică și cooperarea în cadrul NATO, mulțumind părții britanice pentru prezența militară pe Flancul Estic și la Marea Neagră, inclusiv prin misiunile de poliție aeriană din România. Cei doi oficiali au agreat continuarea eforturilor de coordonare și de acțiune comună în aceste domenii,”,se spune în finalul comunicatului.

Țările membre ale Uniunii Europene și-au dat, joi, acordul final pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, după ce acordul a fost ratificat și în Parlamentul European, ​miercuri seară, în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles. Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a fost votat de 621 de eurodeputați, 49 au votat împotrivă și 13 s-au abținut.

După vot, europarlamentarii au cântat, ținându-se de mâini, Auld Lang Syne, o melodie tradițională scoțiană, pe versurile poetului scoţian Robert Burns.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat vineri acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.

Johnson a salutat semnarea acordului, unul dintre ultimii pași necesari înainte ca Marea Britanie să înceapă procesul formal de părăsire a Uniunii Europene pe 31 ianuarie, numindu-l „un moment fantastic.” Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României).

O perioadă de tranziție va începe apoi până cel puțin pe 31 decembrie 2020, în care li se acordă timp celor două părți să negocieze viitoarea lor relație.

În Parlamentul European, din cele 73 de locuri care vor rămâne libere după retragerea britanicilor, vor fi redistribuite 27 între statele membre. 46 de locuri rămân vacante, în așteptarea unor noi state membre.

Parlamentul European va avea, de la 1 februarie, 705 deputați.

După Brexit, Marea Britanie devine, în relația cu Uniunea Europeană, o „țară terță” - un stat non-UE. Un vecin apropiat și un partener important pentru comerț și securitate, dar în afara clubului de piață unică din Europa, notează AFP.

Corpul diplomatic al UE l-a numit vinerea trecută pe viitorul său ambasador în Marea Britanie, în persoana portughezului João Vale de Almeida, care până de curând a ocupat funcția de ambasador al UE la Națiunile Unite.

Cu toate acestea, Barnier urmează să rămână principalul mesager al Bruxellesului în ceea ce privește Brexitul, rămânând în rolul său de negociator-șef.

El urmează să-și primească mandatul pentru negocieri cu privire la viitoarea relație în următoarele săptămâni.

Cele două părți au o mică fereastră pentru a încheia un acord comercial, dar și noi aranjamente care acoperă activitățile de pescuit, accesul la servicii financiare și schimbul de date importante pentru securitate.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Începem un nou capitol în calitate de parteneri și aliați ", a spus Michel vineri, la semnarea acordului.

Parlamentul britanic a ratificat acordul de retragere pentru Brexit, Regina Elisabeta a II-a dându-și, la rându-i, consimțământul regal.

Textul legal se întinde pe mai mult de 500 de pagini și specifică detaliile retragerii Marii Britanii, inclusiv dispoziții cheie privind drepturile cetățenilor, aranjamente pentru menținerea păcii de-a lungul frontierei terestre a Irlandei cu Regatul Unit și obligațiile financiare rămase.

XS
SM
MD
LG