Schimbarea de macaz ar fi trebuit să fie făcută mult mai devreme, măcar din luna februarie, pentru a le lăsa timp profesorilor să se pregătească pentru clasele online și, pe de altă parte, pentru a avea dotările necesare acolo unde este cazul, explică pentru Europa Liberă, fostul ministrul al Educației, Mircea Miclea.
„Trecerea la această paradigmă înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologiile necesare. Acest lucru nu este o mare problemă în condițiile în care avem acces acum la atât de mulți bani și vrem să facem investiții, aceasta este o investiție foarte rentabilă”, spune fostul ministru al Educației.
Fostul ministru subliniază că timp de zece ani a fost ingorată o prevedere din Legea Educației care stipula crearea cursurilor online, iar astfel România a fost prinsă din nou nepregătită: „10 ani s-a ignorat lucrul acesta. Am spus de mai multe ori cum trebuie făcute cursurile online și degeaba. Și acum suntem în situația aceasta”.
Prin ordinul ministrului Educației, emis miercuri, școala online va fi monitorizată de unitățile de învățământ, cursurile devenind obligatorii. Consiliul Elevilor a criticat ordinul emis de ministrul Monica Anisie, care nu ține cont că sute de mii de elevi din România nu au acces la instrumente digitale sau la internet și nu pot participa la cursurile online organizate în perioada pandemiei de COVID-19.
Monica Anisie a explicat, la Digi24 că elevii care nu au nici calculator, nici acces la internet vor recupera materia la școală, după reluarea cursurilor.
În prezent, circa 240.000 de elevi se află în această situație.
Totuși, precizarea, în ordinul de ministru, că părinții sunt obligați să ia „toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea preșcolarului/elevului la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ”, este, în opinia lui Mircea Miclea, „o modalitate de a deresponsabiliza sistemul și de a responsabiliza părintele”.
„Sunt sigur că tot ceea ce pot să facă părinții vor face: nu cred că au internet și nu îi lasă pe copii ca să își ia lecțiile online. E o modalitate de a disipa responsabilitatea, de a considera că responsabilitatea este împărtășită și de a considera că noi, ca stat și minister, nu suntem atât de responsabili de ceea ce s-a întâmplat”, mai spune fostul ministru al Educației.
Deocamdată, România lucrează la un plan pentru revenirea la clase. Sunt luate în calcul mai multe variante, cu revenirea treptată în unitățile de învățământ și respectarea normelor de igienă și a distanțării sociale, folosirea măștilor sau posibila începere a școlii de la 1 iunie pentru elevii din clasele terminale – a VIII-a și a XII-a.
Este luată în calcul și eventualitatea reducerii numărului de elevi din fiecare clasă și introducerea turelor de dimineață și după-masă. De asemenea, anul școlar ar putea fie să se încheie așa cum era prevăzut, fie să se prelungească o săptămână, a spus Monica Anisie, la Digi24. O decizie cu privire la modul în care se va relua anul școlar va fi însă anunțată după consultări și cu ministrul Sănătății.
Alte state europene au anunțat că pregătesc, în contextul pandemiei, clase mai mici, de maximum 15 elevi, completate de învățătură online, acolo unde se poate, iar întoarcerea la ore se face cu respectarea normelor sanitare și de distanțare socială pentru a se preveni înmulțirea numărului de îmbolnăviri.
În acest context, introducerea obligativității școlii online poate fi o metodă de a suplini învățarea față în față. Mircea Miclea este de părere că pandemia de coronavirus va schimba complet fața școlii românești în sensul în care „nu se va mai putea continua învățarea clasică față în față”, așa cum a fost cazul până acum.
„Varianta, care trebuie să ne intre foarte bine în cap că va trebui să o facem de acum încolo, este una blended, adică de mixare a învățării față în față cu învățarea online, pentru că ea corespunde modului în care funcționează mintea actualei generații digitale de copii care sunt în școală și care au crescut permanent cu aceste mijloace digitale”, argumentează fostul ministru al Educației.
În plus, faptul că școala online a devenit obligatorie are și o parte bună, fiindcă astfel statul arată că procesul de învățare este important, indiferent ce formă ar lua.
„Dacă statul dă semnalul că școala nu trebuie luată în serios, nu vă punem note și ce predăm acum nu are importanță pentru că nu e luat în calcul în evaluarea ulterioară, atunci înseamnă că statul ia în derâdere școala. Ce ne putem aștepta de la elevi decât la o atitudine similară, de a lua în derâdere școala? Dacă vrem ca elevii să aibă o atitudine serioasă față de școală, atunci modelul este statul”, mai argumentează Mircea Miclea.
În opinia lui, școala se poate prelungi cu două săptămâni, dar subliniază că ar trebui avută în vedere și începerea anului școlar următor de la 1 septembrie, și nu de la 15 septembrie „pentru a recapitula materia din anul precedent. În acest fel, statul dă semnalul că școala este ceva serios. Și atunci, ne putem aștepta cu o mai mare probabilitate ca și elevii să o ia în serios”.
Facebook Forum