Linkuri accesibilitate

Cum sunt întâmpinați românii care vin din Italia și ce măsuri au luat autoritățile pentru a limita răspândirea coronavirusului


Autoritățile au stabilit liste cu măsuri pentru cazurile de infecții cu coronavirus

Ministerul Transporturilor a stabilit, luni, culoare speciale de debarcare în incinta aeroporturilor pentru persoanele care se întorc din Italia, țara europeană cu cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus, și echipe medicale la punctele de graniță, iar Ministerul Sănătății a precizat că persoanele care vin din zona de nord a Italiei vor fi incluse în categoria celor care trebuie să stea în condiții de carantină timp de 14 zile.

La Ministerul Transporturilor a avut loc, luni, o întâlnire de lucru cu decidenții din domeniul aviație, feroviar, naval, medical și rutier care implementează măsurile pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus, anunță un comunicat de presă al instituției.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Principalele măsuri care vor fi implementate în regim de urgență decise la Ministerul Transporturilor:

  • Asigurarea culoarelor speciale de debarcare în incinta aeroporturilor;
  • Stabilirea și punerea la dispoziție a locurilor special amenajate pentru completarea formularelor în aeroporturi;
  • Posibilitatea distribuirii formularelor, care trebuie completate, odată cu îmbarcarea pasagerilor în aeronave;
  • Diseminarea de informații privind măsurile de igienă și prevenție în incinta aeroporturilor, gărilor, trenurilor, stațiilor de metrou, a porturilor sau a oficiilor poștale, elaborate de către autoritățile competente;
  • Posibilitatea ca personalul specializat din cadrul spitalelor din subordinea MTIC să răspundă cu celeritatea cerințelor venite din partea Direcțiilor de Sănătate Publică;
  • Posibilitatea/recomandarea către toți operatorii aerieni, feroviari, rutieri sau navali, care desfășoară activități pe teritoriul României, să poată să pună la dispoziția tuturor pasagerilor măști de protecție;
  • Asigurarea materialelor necesare protecției personalului Poștei Române care manipulează corespondența (plicuri/colete) ce provine din zonele afectate de acest virus.

De altfel, Compania Națională de Aeroporturi București, a anunțat că pasagerii care vin în România din zonele de nord ale Italiei vor intra în țară pe fluxul destinat zborurilor charter și vor fi văzuți de un medic.

Ședințe ale comisiilor speciale sunt așteptate și la Ministerul Sănătății și la Ministerul de Interne, în cursul zilei.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că toate persoanele care vin în România dintr-o zonă unde a existat un focar de infecţie cu coronavirus vor sta în carantină timp de 14 zile și procedurile de achiziţie de echipamente şi medicamente sunt „în derulare”.

„ Autorităţile italiene au luat o serie de măsuri, trebuie respectate toate măsurile care au fost decise de către autorităţile italiene. Trebuie evitată pe cât este posibil orice fel de deplasare, prezenţa în zone unde există risc de îmbolnăvire. (…) Orice persoană care vine dintr-o zonă unde există un focar depistat noi am instituit condiţii de carantină. Nu numai în Bucureşti, ci şi în mai multe centre. Nu vom ezita să luăm această măsură de a ţine în carantină 14 zile persoanele care vin din focare”, a spus Ludovic Orban, duminică, într-o declaraţie telefonică la Digi24.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, de asemenea, luni, că Guvernul italian a decretat starea de urgență din cauza coronavirusului și i-a informat pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Italia autoritățile italiene au luat decizia de a interzice părăsirea sau intrarea în zonele în care s-au înregistrat majoritatea cazurilor, închiderea localurilor publice, anularea activităților sportive sau recreative, suspendarea cursurilor școlare și emiterea de alerte pentru urgență sanitară care sfătuiesc cetățenii să rămână în case în regiunile în care s-au înregistrat aceste cazuri.

Regiunile indicate în comunicatul de presă al MAE sunt Lombardia și Veneto, din nordul Italiei.

Cu o zi înainte, duminică, MAE a informat că ambasada României la Roma, prin intermediul task force-ului constituit la nivelul misiunii diplomatice, menține contactul în permanență cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației.

MInisterul de Externe nu a raportat niciun caz de coronavirus la cetățeni români din Italia.

Prefectura Arad a anunțat, după ședința de duminică seara a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad va solicita Ministerului Educației să fie de acord cu suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, ca măsură preventivă, pentru că la cursuri sunt înscriși mai mulți studenți din Italia.

Universitatea de Vest nu mai organizează cursuri începând de luni.

CJSU Arad a decis și alte măsuri, ținând cont de specificul Aradului ca județ de frontieră, de numărul însemnat de cetățeni italieni care desfășoară diferite activități în județ, cum ar fi centre de permanență în toate punctele de trecere a frontierei în care vor fi medici de la Direcția de Sănătate Arad și amenajarea unor centre de carantină.

„Cetățenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontieriei de pe raza Județului Arad din zonele afectate, vor completa un chestionar pus la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locația de îmbarcare precum și pe cea de destinație”, se mai precizează în comunicatul de presă al Prefecturii.

Ministerul Sănătății a anunțat duminică, pe fondul creșterii numărului de cazuri confirmate de coronavirus în zona de nord a Italiei, că persoanele care sosesc în România din localitățile din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele două săptămâni, vor fi incluse în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile.

„Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Italia a actualizat luni bilanțul coronavirusului : sunt cinci decese și peste 200 de infecții.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG