Linkuri accesibilitate

Cutremur | Peste 19.700 de oameni au murit în Turcia și Siria și peste 70.000 sunt răniți


 Numărul de victime a ajuns să-l depășească pe cel din dezastrul de la Fukushima/Japonia, din martie 2011.
Numărul de victime a ajuns să-l depășească pe cel din dezastrul de la Fukushima/Japonia, din martie 2011.

Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria este acum de cel puțin 19.738, potrivit autorităților.

În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 16.546 , iar alți 66.132 sunt răniți răniți, a declarat joi președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, citat de CNN.

Numărul total de decese în Siria a crescut la cel puțin 3.192 - inclusiv 1.930 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă Căștile Albe - și 1.262 de decese în părțile controlate de guvernul sirian, potrivit presei de stat siriene.

Numărul total de persoane rănite în Siria pe toate teritoriile afectate a crescut la 5.158, cu 2.258 în zonele controlate de guvern și 2.900 în zonele controlate de rebeli.

Cel puțin 71.290 de persoane au fost rănite în Siria și Turcia, potrivit cifrelor guvernului turc, Căștilor Albe și presei de stat siriene.

Numărul de victime îl depășește, astfel, pe cel al dezastrului de la Fukushima din Japonia, din martie 2011. Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a declanșat atunci un tsunami, care a ucis peste 18.400 de oameni.

De asemenea, Turcia și-a depășit și propriul record negativ din ultimii treizeci de ani. În vara anului 1999 seismul de la Izmit a omorât 18.000 de oameni și a avut o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter.

În schimb, cutremurul din 1939, din provincia Erzincan s-a soldat cu 32.000 de morți și a avut aceeași magnitudine cu cel de acum: 7,8 grade pe scara Richter.

ONU a anunțat joi că primul său convoi de ajutor a sosit în nord-vestul Siriei.

Șase camioane cu „articole de adăpost și truse de articole nealimentare, inclusiv pături și truse de igienă” au ajuns joi la Bab al-Hawa, singurul punct de trecere a frontierei autorizat de Consiliul de Securitate al ONU pentru livrarea ajutoarelor.

„Avem o licărire de speranță că putem ajunge la oameni”, a spus Muhannad Hadi, coordonatorul regional umanitar al ONU pentru Siria.

International Blue Crescent Relief and Development Foundation a declarat că găzduiește 9.000 de supraviețuitori în orașul turc Sanliurfa.

Și președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ministerul său de Externe a autorizat 5.709 de angajați internaționali pentru a ajuta în efortul de recuperare pentru a lucra alături de peste 20.000 de angajați turci.

Salvatorii nu au ajuns la supraviețuitori 3 zile din cauza lipsei de coordonare

Resat Gozlu, care locuiește în provincia Adiyaman din sud-estul Turciei - o zonă grav afectată de cutremur - a descris pentru BBC situația dificilă cu care se confruntă el și ceilalți supraviețuitor de patru zile.

Resat - care stă pe podeaua unui complex sportiv plin cu familia - spune că echipele de salvare nu au ajuns decât la trei zile după cutremur și susține că au fost blocate din cauza lipsei de coordonare.

El spune că mulți oameni rămân blocați sub dărâmături, iar alții au murit din cauza hipotermiei.

În timp ce companiile și persoanele fizice au furnizat hrană și apă, facilitățile de bază, cum ar fi toaletele, nu sunt disponibile, adaugă el. „Oamenii merg pe stradă sau în clădiri abandonate. Dacă acest lucru continuă, ar putea apărea probleme grave de sănătate și boli”, spune bărbatul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG