Linkuri accesibilitate

Emanuel Ungureanu (USR): „Asistăm la o acțiune criminală a statului împotriva cetățenilor săi”


România - deputatul USR, Emanuel Ungureanu
România - deputatul USR, Emanuel Ungureanu

Bucureștiul a intrat de mult în scenariul roșu, adică realitatea a luat-o înaintea raportărilor făcute de autorități, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma într-un interviu acordat Europei libere.

La nici 24 de ore, realitatea a venit să confirme spusele medicului - cercetător, specializat în SUA în neuroștiințe și pasionat de statistică și de studiul formal al sistemelor vii, biologice sau sociale, pe care le cuantifică matematic.

INSP și Grupul de Comunicare Strategică au dat marți numere diferite pentru cuantificarea realității Covid la nivel de București, prin raportarea la populații diferite ale Capitalei. Adică exact ceea ce le reproșa și medicul Jurma autorităților că fac, pentru a întinde cifrele „pe pâine precum untul” pentru ca pericolul și indicele să pară mai mici.

Octavian Jurma a spus în discuția cu Europa liberă că autoritățile modifică numărul care stabilește populația din București cu intenție, fiind lesne de înțeles că la o populație mai numeroasă scade și indicele Covid, adică pericolul nu mai pare atât de mare, un indice peste 3 înseamnă intrarea în scenariul roșu, în carantină. Dar, mai presus de toate, înseamnă că autoritățile ar trebui să recunoască faptul că au scăpat epidemia sub control pentru că:

  • au cuantificat-o prin indici care permit acumularea de cazuri la 14 zile – un indicator tardiv și lent pentru că abia peste 14 zile încep să se adune datele - , în loc de să o facă la trei zile pentru o intervenție rapidă;
  • în loc să facă testări masive s-au restrâns doar la teste făcute în anchete epidemiologice și nici acelea extinse, fără testarea tuturor contacților;
  • pentru că nu au mărit capacitatea DSP-urilor, de mult depășite.

Medicul-cercetător spune că autoritățile nu sunt doar defazate, dar că de circa două săptămâni epidemia a preluat controlul. El redă atitudinea greșită a autorităților printr-o metaforă de la cursurile de leadership.

„Dacă pui o cărămidă pe șină, locomotiva nu poate să plece, oprești trenul. În schimb, dacă ai lăsat locomotiva să ajungă la 100 de km pe oră, trenul va trece cu ușurință printr-un zid de beton de un metru. Asta se întâmplă și acum. Noi lăsăm epidemia să câștige momentul. Această masă uriașă de infectări va fi foarte greu de oprit, în vreme ce, dacă acționam la timp, când momentul epidemiei era mic, era altceva.”

Emanuel Ungureanu: Ministerul Sănătății a refuzat ofertele pentru testarea masivă a populației

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, unul dintre cei care au dezvăluit tarele sistemului medical din România și care a contribuit la demolarea multor false statui ale domeniului, nu doar că îi dă dreptate medicului Octavian Jurma, dar vorbește chiar despre o „acțiune criminală a statului împotriva cetățenilor săi”.

El spune că a cerut, fără niciun efect, creșterea capacității de testare încă din luna martie, lucru confirmat și de interpelările din parlament dar și din corespondența pe care a purtat-o cu Ministerul Sănătății și de registrul de audiență de la minister, unde a fost personal pentru a cere asta.

„În mod clar, noi am pierdut controlul complet asupra fenomenului”, spune Emanuel Ungureanu.

Și l-am pierdut din clipa în care am refuzat firme mari din Polonia, din Austria și din Ungaria, care au trimis oferte către Ministerul Sănătății pentru sute de mii de teste pe care le-ar fi putut face în fiecare lună. Nu știu de ce le-au refuzat. Vă rog să verificați ce firme au venit cu oferte care era prețul lor și care este motivația pentru care au refuzat. Am vorbit personal cu ministrul Sănătății despre creșterea capacității de testare, am vorbit despre aceste oferte, fără să intru în detalii tehnice, pur și simplu am întrebat dacă au venit și mi s-a confirmat. Le-am spus să ceară cel mai bun preț, cea mai bună furnizare și să le testeze. Întrebați când au venit ofertele externe de testare masivă și care a fost răspunsul guvernamental. Veți vedea de fapt o acțiune criminală a statului împotriva cetățenilor săi. Am spus întruna de la tribuna parlamentului: ‘Testați! Testați! Testați!‘ Am spus întruna: nu testăm destul, vom pierde controlul, pentru că statul este foarte slab la nivel de prevenție. Noi nu am avut testări nici în Cluj, unde este explozie de cazuri. 172 de cazuri avem și astăzi iar asta pe o testare minimală. Adică nu avem habar, de fapt, cât de reală este pentru că noi nu testăm contacții (...) Vorbesc despre un principiu: să acceptăm ajutor extern. Era simplu. (...) Au trecut patru luni de atunci.

Deputatul Ungureanu a deplâns lipsa de responsabilitate a politicienilor, care discută despre orice, inclusiv în parlament, mai puțin despre sănătatea populației.

„Gândiți-vă câte situații sunt de genul acesta. Practic, epidemia este scăpată de sub control și nicio secundă politicienii nu vorbesc despre sănătatea populației. Discuțiile care se poartă la această oră sunt legate de alegeri. Discuțiile de astăzi din sesiunea parlamentară au fost despre ce bani să se dea la autorități pentru ASF, de bonusuri. Nu s-a comunicat nicio secundă situația dramatică a sănătății populației. Toți spun că sunt acolo pentru popor, dar când auzi dezbaterile din parlament, nu auzi nimic despre situația dramatică a sănătății populației.”

În schimb, în timpul campaniei pentru alegerile locale, în Cluj Napoca s-au organizat diverse târguri, al recoltei, al meșteșugarilor, spune Ungureanu care descrie aparența idilică a iresponsabilității autorităților locale.

„Lumea se îmbulzea la târguri, polițiștii locali umblau cu masca pe sub bărbie, stațiile erau pline de oameni fără măști. Nimeni nu a cerut, în afară de mine, în timpul campaniei electorale distanțare fizică. Și apoi mi-au spus ba că nu există virus, ba că din cauza asta o să pierdem alegerile (...). Care este consecința? Cluj-Napoca este în acest moment vârf de pandemie, pentru că șeful DSP, deși este epidemiolog, are 100 de ani în acel post, nu-l deranjează nimeni. (...) Nimeni nu vrea să schimbe nimic. Se vorbește despre campanie electorală și alegeri pe 6 decembrie. Atât! Întreb: cum mergi să iei semnături fizic în Cluj-Napoca în condiții de pandemie? Cum mergi să le ceri oamenilor o semnătură? Adică, ne gândim la sănătatea oamenilor sau la alegeri?”

El spune că specialiștii care transmit avertismente privind evoluția epidemiei ar trebui consultați de guvern și că sunt singurii care ar trebui să vorbească.

„Octavian Jurma nu este Nostradamus, nu este Mama Omida. El face niște calcule matematice pe niște tipare care țin de disciplina epidemiologie. Nu face nimic spectaculos. Doar că aceste predicții trebuiau să fie în mâna INSP. Ei trebuiau să spună 'domnule avem un om bun și doar specialiștii să vorbească la televizor și niciun politician să nu-și dea cu părerea despre epidemie. Deci, domnul Jurma are dreptate. Din păcate, nu-l bagă nimeni în seamă.”

Alexandru Rafila: De ce aceea avem rata de infectare cumulată ca să luăm măsuri din timp

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății confirmă exact ceea ce spune medicul Octavian Jurma și spune într-un interviu pentru Europa Liberă că raportările Institutului Național de Sănătate Publică respectă procedura europeană. El a atras atenția că raportarea unor cifre diferite, făcută de instituții ale statului, șubrezește încrederea oamenilor în autorități.

„Niciodată nu poți să știi cu exactitate într-un oraș mare care e numărul real al cetățenilor”, spune Alexandru Rafila, punctând că ar fi mai degrabă în favoarea unui sistem de calcul mai flexibil, mai ales în orașele mari. „Din cauza asta eu cred că era mai bine să utilizăm acest tip de calcul și, eventual, să punem o marjă de 10-20% pentru orașele medii și mari, cu peste 500.000 de locuitori, de exemplu, încât să nu luăm o decizie legată de oprirea activităților strict în momentul în care se atinge un indice. Aș face un mod de aplicare mai elastic decât unul rigid și care îmi impune ulterior să fac calcule care mă duc la valori diferite.”

Rafila susține ceea ce spune Jurma și anume că indicatorul de incidență cumulată este dat pentru o imagine pe termen lung, dar că măsurile trebuie luate înainte să se ajungă în situația critică, nu după.

Cum s-au încurcat INSP și GCS în cifre

Marți, Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au anunțat cifre diferite cu privire la rata de incidență a Covid-19 pentru București.

INSP a anunțat un indice de 3,11 la mia de locuitori pentru București, ceea ce ar fi plasat Capitala în zona roșie și ar fi impus măsuri de carantinare, în timp ce GCS a anunțat că rata de incidență este de 2,69 la mia de locuitori în Capitală.

La scurt timp de la scandalul declanșat în urma controversei dintre cele două raportări, INSP a revenit și a anunțat o rată de incidență de 2,65 la mia de locuitori.

Diferențele de raportare proveneau din faptul că INSP ia în calcul populația rezidentă a Bucureștiului, adică cei care stau efectiv în limitele administrativ-teritoriale ale Capitalei, respectiv. 1,83 milioane de locuitori iar GCS pe cea cu domiciliul declarat în București, adică 2,1 milioane de persoane. Astfel, indicele anunțat marți de Grupul de Comunicare Strategică a fost de 2,69 la mia de locuitori.

INSP susține că face raportări la populația rezidentă pentru că astfel se fac raportările și în celelalte state europene și astfel poate fi trecută o zonă din zona galbenă în zona roșie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG