Linkuri accesibilitate

Instanța ignoră o altă decizie ANI. Astrid Fodor poate fi primar la Sibiu


România, Astrid Fodor - primar al municipiului Sibiu
România, Astrid Fodor - primar al municipiului Sibiu

O nouă decizie de incompatibilitate dată de Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul unui ales local a fost răsturnată în instanță. Marți, Tribunalul Sibiu a admis apelul formulat de Astrid Fodor și i-a validat mandatul de primar al municipiului Sibiu.

Inițial, Judecătoria Sibiu invalidase mandatul acesteia în baza unei decizii a Înaltei Curți, potrivit căreia Fodor ar fi fost în incompatibilitate.

Astrid Fodor a fost declarată incompatibilă, după ce Instanța Supremă a dat câștig de cauză ANI, printr-o decizie dată în mai 2019. Starea de incompatibilitate a fost constatată când Fodor era viceprimar, iar primar al Sibiului era Klaus Iohannis.

Fodor s-ar fi aflat, potrivit ANI, în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 - 3 iulie 2014, întrucât a deţinut şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional "Samuel von Brukenthal" Sibiu şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu.

Astrid Fodor declara pentru Europa liberă că „este o mișcare politică” și că „decizia vine de la adversarii politici”.

Am o stare de nemulțumire și lehamite. Decizia ANI m-a luat total prin surprindere, nu mă așteptam. Poate nu mă lua prin surprindere dacă mă anunța când am depus candidatura. Să faci acum aceste demersuri este suspect, nu are nimic de-a face cu niște principii de drept și de morală. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva, de aceea ridică o serie întreagă de suspiciuni asupra echidistanței ANI. ANI nu are competențe să se amestece în procesul electoral, trebuia să o facă dinainte dacă ei considerau că e atributul lor. Este o situație neobișnuită, este o mișcare politică, dar m-am obișnuit. Eu cred că da, decizia vine de la adversarii politici. Dacă nu mi se validează mandatul, eu am posibilitatea să fac apel la Judecătoria Sibiu. În cinci zile trebuie să se judece. Dacă instanța consideră că efectele încă sunt valabile, atunci se vor relua alegerile”, a declară primarul ales al municipiului Sibiu pentru Europa liberă.

Astrid Fodor a candidat, pe 27 septembrie, pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, și a câștigat alegerile cu 43,05%. Ea a fost urmată de candidatul liberal, Adrian Bibu, cu 31,13%, potrivit Biroului Electoral Judeţean.

Rolul ANI și cum sunt ignorate deciziile de incompatibilitate

Deciziile Agenției Naționale de Integratate au fost pe rând fie invalidate de către instanță, fie ignorate înainte de alegerile locale. Europa Liberă a scris luni despre cazul primarului de la Mihăilești.

O instanță judecătorească a ignorat decizia Agenției Naționale de Integritate în cazul edilului giurgiuvean, astfel că acesta își va putea prelua mandatul imediat, în ciuda conflictului de interese decis de ANI.

Tribunalul Giurgiu a decis luni, într-o sentință definitivă, că primarul orașului Mihailești, Mihai Dobre (PNL), va putea ocupa în continuare funcția de edil al orașului.

Așa cum Europa Liberă a mai relatat, pe numele său există o decizie din 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care i se interzice să ocupe o funcție publică timp de trei ani după ce i se termina mandatul anterior de primar. Agenția Națională de Integritate a reușit în primă fază să blocheze candidatura lui Mihai Dobre pentru un nou mandat, dar Tribunalul din Giurgiu a considerat că acesta are dreptul să candideze. Același tribunal i-a validat luni, la recurs, actualul mandat, deși în primă instanță, pe 16 octombrie, la Judecătoria Bolintin-Vale, judecătorii au decis că Dobre nu poate ocupa funcția de edil din cauza incompatibilității ANI.

Peste 60 de primari, viceprimari și consilieri locali sau județeni aflați în conflict de interese au fost realeși la alegerile locale, dar au interdicție, potrivit legii, să ocupe o funcție eligibilă. Majoritatea celor incompatibili sunt de la PSD, dar nu lipsesc nici PNL, Pro România, PMP, UDMR sau FDGR.

Când este pusă în discuție această problemă și de ce ei au putut candida în continuare, cei responsabili aruncă vina una pe alții. ANI susține că a trimis o listă cu 500 de candidați aflați în incompatibilitate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și că, teoretic, era de datoria ei să verifice și să comunice publicului. De partea cealaltă, AEP spune că problema nu e de competența sa și că doar ANI poate bloca o candidatură.

Instanțele sunt cele care decid în final dacă validează sau nu un mandat, deși nu ar trebui să mai existe interpretări, pentru că legea e clară și există deja decizii definitive ale altor instanțe care au s-au pronunțat asupra incompatibilității. Cu toate acestea, realitatea ultimelor zile a arătat că deciziile de incompatibilitate au fost ignorate, iar aleșii și-au putut prelua mandatele în ciuda unor decizii date în instanță.

XS
SM
MD
LG