Linkuri accesibilitate

Izolat de aliați și eliminat de pe Twitter, Trump se confruntă cu noi demersuri pentru a fi destituit


Donald Trump le-a vorbit susținătorilor în fața Casei Albe înainte de declanșarea violențelor de la Capitoliu, 6 ianuarie 2020
Donald Trump le-a vorbit susținătorilor în fața Casei Albe înainte de declanșarea violențelor de la Capitoliu, 6 ianuarie 2020

Un președinte din ce în ce mai izolat și supărat, Donald Trump, blocat de Twitter în zilele de final ale mandatului său, se confruntă cu un efort reînnoit de către democrați pentru a-l destitui din funcție după ce și-a incitat susținătorii să asalteze Capitoliul.

Twitter a suspendat definitiv contul personal al lui Trump și accesul la cei aproape 90 de milioane de următori ai săi vineri noapte, invocând riscul de a incita în continuare la violență, la trei zile după ce Trump i-a îndemnat pe mii de susținători să meargă la Capitoliul, în timp ce Congresul s-a întrunit pentru a certifica înfrângerea sa în față democratului Joe Biden.

Haosul rezultat, privit cu șoc în întreaga lume, a dus la moartea a cinci persoane, printre care un ofițer de poliție.

Folosirea frecventă a platformei Twitter a fost o parte esențială a campaniei sale, prin care a câștigat nominalizarea Partidului Republican și a învins-o pe Hillary Clinton pentru a câștiga președinția în 2016. De atunci a folosit-o pentru a-și mobiliza baza politică, atacându-i pe cei care i se opuneau.

Twitter a rezistat mult timp presiunii de a suspenda contul lui Trump. Dar, după o „analiză atentă” a tweet-urilor recente ale președintelui, compania a declarat vineri seară că „a suspendat definitiv contul din cauza riscului de incitare la violență”.

Trump s-a folosit ulterior de contul oficial @POTUS (nr. de președinte SUA) pentru a ataca Twitter, adresându-se celor 75 de milioane de „mari patrioți” care l-au votat: „Nu vom fi TACUȚI!”. Trump a spus că are în vedere construirea propriei sale platforme de socializare. Twitter a șters rapid aceste postări și, la scurt timp, a suspendat contul campaniei lui Trump.

Suspendarea a avut loc la o zi după ce un Trump supus a denunțat violența de miercuri într-un videoclip în care a jurat să asigure o tranziție lină a puterii.

Eforturile democraților pentru destituire

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat vineri că, în cazul în care Trump nu va demisiona, ea va însărcina Comisia pentru Regulamentul Camerei să avanseze cu o moțiune de punere sub acuzare și cu o legislație cu privire la cel de-al 25-lea amendament al Constituției SUA, care prevede revocarea unui președinte care nu este în măsură să se îndeplinească de îndatoririle sale oficiale.

O copie cu articolele propuse de punere sub acuzare care circulă printre membrii Congresului îl acuză pe Trump de „incitare la violență împotriva guvernului Statelor Unite”, în încercarea de a răsturna înfrângerea în față lui Joe Biden.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a trimis o notă senatorilor republicani în care detaliază un posibil calendar pentru un proces de punere sub acuzare. El a menționat că Senatul va ține următoarea sesiune de lucru pe 19 ianuarie și are nevoie de acordul tuturor celor 100 de senatori pentru a se convoca mai devreme - ceea ce înseamnă că un proces nu va începe până când Trump nu își va încheia mandatul, potrivit unei surse familiarizată cu documentul citată de Reuters.

„Acuzarea președintelui Donald Trump cu 12 zile rămase în funcția de președinte ar servi doar pentru a diviza în continuare țara”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.

Un sondaj Reuters / Ipsos efectuat joi și vineri a constatat că 57% dintre americani doresc ca Trump să fie îndepărtat imediat din funcție în urma violenței.

Rolul lui Trump în încurajarea haosului de miercuri o ruptură și în interiorul Partidului Republican. Senatorul Ben Sasse din Nebraska, un critic frecvent al lui Trump, a declarat pentru CBS News că „va lua în considerare definitiv” punerea sub acuzare, deoarece președintele „și-a nesocotit jurământul de funcție”.

Senatorul republican Lisa Murkowski a declarat vineri că Trump ar trebui să demisioneze imediat și, dacă partidul nu se poate separa de el, nu este sigură că are un viitor în el.

„Îl vreau plecat. A provocat suficiente daune ”, a declarat senatorul din Alaska pentru Anchorage Daily News.

Nu este clar dacă parlamentarii vor fi capabili să-l îndepărteze pe Trump din funcție, întrucât orice punere sub acuzare ar determina un proces în Senat, unde colegii săi republicani încă dețin puterea și două treimi din cei 100 de membri trebuie să voteze pentru condamnarea sa în ordine să fie destituit.

Casa Reprezentanților l-a pus sub acuzat pe Trump în decembrie 2019 pentru presiuni făcute asupra președintelui ucrainean pentru a începe o anchetă împotriva lui Joe Biden și a fiului său Hunter, dar Senatul l-a achitat în februarie 2020.

Pentru invocarea celui de-al 25-lea amendament, vicepreședintele Mike Pence și majoritatea cabinetului lui Trump ar trebui să declare că Trump nu poate îndeplini atribuțiile președinției. Pence se opune ideii de a folosi amendamentul, a spus un consilier.

Mandatul lui Donald Trump se încheie pe 20 ianuarie, când Joe Biden va depune jurământul și va fi învestit drept al 46-lea președintele al Statelor Unite.

XS
SM
MD
LG