„Am decis să convoc reuniuni informale ale miniștrilor de externe și apărării din UE la Bruxelles, după vacanța de vară”, a scris Josep Borrell luni, pe platforma de social media X.
Anunțul a venit după o întâlnire a miniștrilor de externe din UE, unde „statele membre ale UE au criticat în mod covârșitor lipsa de cooperare sinceră și loială a Ungariei”, a mai spus șeful diplomației europene.
„Trebuie să transmitem un semnal, chiar dacă e unul simbolic", a declarat Josep Borrel într-o conferință de presă, conform agenției germane de presă (DPA), care face referire la următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe, nu și la cea din domeniul apărării.
Agenția mai notează că mai mulți lideri UE s-au distanțat de vizita făcută de Viktor Orbán lui Vladimir Putin, la Moscova, în 5 iulie - urmată de o vizită în China, pentru o întrevedere cu președintele Xi Jinping - întrucât premierul maghiar nu avea un mandat UE pentru o astfel de întâlnire, pe care el a prezentat-o ca parte a unei misiuni de pace.
Înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin. Viktor Orbán a făcut o vizită surpriză la Kiev, unde s-a întâlniti cu președintele Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev a criticat, chiar dacă mai degrabă voalat, vizita lui Orbán la Moscova, într-un discurs susținut joi 18 iulie la summit-ul Comunității politicie europene organizat în Marea Britanie, așa cum a scris Europa Liberă.
Premierul Ungariei s-a întâlnit în 11 iulie și cu fostul președinte al SUA Donald Trump, candidat pentru un nou mandat de președinte.
Miercuri, 17 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condamnă fermn vizita premierului Ungariei în Rusia, considerând-o o „încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune”, după cum a scris Europa Liberă.
Vizita sa la Moscova a venit la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat, de la 1 iulie, președinția rotativă a UE.
Înainte de întâlnirea de luni, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că „ego vizitele din ultimele zile” (ale premierului maghiar) au produs mare iritare.
Au existat și țări, precum Luxemburg, Spania sau Slovenia, care au anunțat că nu susțin un plan de boicotare a organizării unor întâlniri ale miniștrilor în capitala Ungariei.
Ministrul de externe din Luxemburg, Xavier Bettel, a spus spre exemplu că o astfel de inițiativă ar duce la un joc „de-a șoarecele și pisica”, cu Budapesta.
Un diplomat UE, citat de DPA, a spus însă că ideea de a muta următoarea întâlnire a miniștrilor de externe de la Budapesta la Bruxelles este o mișcare bună, întrucât ar fi existat riscul ca întâlnirea care urma să aibă în capitala Ungariei să fie manipulată de media de stat maghiară.
Ar fi existat și propunerea ca următoarea întâlnire miniștrilor de externe UE să aibă loc în Ucraina, însă Ungaria s-a opus, potrivit ministrului de externe din Polonia, Radosław Sikorski, mai transmite agenția de presă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.