Linkuri accesibilitate

Afaceri ilegale cu jucării pentru copii. Cum a ajuns România un nod important între China și Vest


În jur de un milion de jucării contrafăcute sunt descoperite anual de autoritățile române.
În jur de un milion de jucării contrafăcute sunt descoperite anual de autoritățile române.

Fie că este vorba de punctele de frontieră rutiere, fie că e vorba de Portul Constanța, anual prin România trec transporturi cu jucării de contrabandă în valoare de milioane de euro.

Poliția de Frontieră și Birourile Vamale au descoperit, în fiecare din ultimii trei ani, jucării contrafăcute în valoare de peste zece milioane de euro. Este vorba de o evaluare minimă. Peste un milion de jucării de contrabandă sau jocuri au fost descoperite la frontieră sau în magazine.

Fiecare jucărie din acest milion de produse de contrabandă costă între 5 și 200 de euro.

O treime din aceste produse ilegale au intrat în România în ultimele trei luni ale anului. Asta pentru a fi vândute în luna cadourilor, în decembrie, când părinții sunt presați să aleagă un dar pentru cei mici.

Însă, mare parte din jucăriile de contrabandă care intră în România au ca destinație finală Spațiul Schengen, acolo unde produsele urmează să fie comercializate. Acestea sunt fie reproduceri ilegale, fie nu respectă regimul fiscal european.

„În Schengen un joc de tip lego contrafăcut se vinde minimum cu 100 de euro, asta într-un timp relativ scurt. În Româna, același produs ilegal se vinde cu 50 de euro și este vândut și în câteva săptămâni. Din acest motive este mai ușor ca o jucărie adusă din China să fie vândută ilegal în Franța, Italia, Germania sau alt stat din UE sau chiar în Marea Britanie”, ne-a explicat un reprezentant al Vămii din Constanța.

Sunt contrafăcute inclusiv jucării care portretizează cele mai cunoscute personaje din benzile de desene animate.
Sunt contrafăcute inclusiv jucării care portretizează cele mai cunoscute personaje din benzile de desene animate.

În baza datelor obținute de la Vamă, peste 80% din jucăriile ilegale care intră în România provin din China sau Turcia. Cele din China intră de obicei prin Portul Constanța, cele din Turcia, prin punctele rutiere de trecere ale frontierei din sudul țării.

La frontieră mai sunt descoperite transporturi de jucării din Ucraina sau Republica Moldova.

Cele trei rute ale jucăriilor care trec prin România:

  • China-România (Portul Constanța) - Ungaria (Spațiul Schengen)
  • Turcia - Grecia/Albania - Serbia/Bulgaria - România (punctele rutiere de frontieră) - Ungaria(Spațiul Schengen)
  • Ucraina/Republica Moldova - România - Ungaria (Spațiul Schengen)

Operațiunea europeană din timpul sărbătorilor 2020-2021

Aceste trasee au fost constatate și în timpul celei mai mari operațiuni ale autorităților din Uniunea Europeană. Investigația a avut loc anul trecut în perioada 19 octombrie 2020 – 31 ianuarie 2021.

Aproape 5 milioane de jucării contrafăcute în valoare de peste 16 milioane euro au fost confiscate ca urmare a operațiunii denumite „Ludus” organizată de Europol cu sprijin OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) și EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală). Anchetatorii au realizat peste 4.700 de percheziții în 24 de țări pentru detectarea transporturilor ilegale și depozitarea jucătorilor contrafăcute.

Printre țările implicate în ampla operațiune internațională sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Regatul Unit și Statele Unite.

Jucăriile contrafăcute forțează granița românească mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă
Jucăriile contrafăcute forțează granița românească mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă

Printre cele mai multe confiscate jucării se numără mașinile de jucărie, jocurile de masă și păpușile din emisiunile TV populare printre copii.

În România au fost confiscate 1.175 de jucării destinate sugarilor pentru că ambalajele lor nu conțineau informații esențiale privind riscul de rănire a unui copil – etichetarea vârstei, instrucțiuni de utilizare și o listă cu materialele care se află în cutie.

Operațiunea autohtonă pentru Crăciunul 2021

Investigația europeană de anul trecut a fost continuată de autoritățile românești și înaintea sărbătorilor de iarnă de la sfârșitul lui 2021

„În perioada 20-22 decembrie, polițiștii sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au acționat pentru prevenirea și combaterea comerțului ilicit cu mărfuri și produse contrafăcute destinate consumului general, în special cele specifice sărbătorilor de iarnă”, au precizat reprezentanții Poliției Române.

Poliția încearcă să limiteze comerțul cu jucării contrafăcute.
Poliția încearcă să limiteze comerțul cu jucării contrafăcute.

Astfel, s-au „desfășurat 112 acțiuni punctuale de verificare, fiind vizate 894 de obiective - 57 de unități de vânzare en-gros, 639 de unități de vânzare cu amănuntul, 44 de mijloace de transport și 154 de persoane fizice”, precizează sursele menționate anterior.

În urma controalelor au fost întocmite 199 de dosare penale. De asemenea, au fost constatate 222 de contravenții, în valoare de 563.170 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate 6.915 bucăți de jucării, în valoare de 241.185 de lei și 341 de jocuri în valoare de 13.680 de lei.

Exemple de contrabandă cu jucării:

  • Într-un complex comercial, din comuna Dobroești, județul Ilfov, au fost retrase din comerț, în data de 22 decembrie, 2.931 de jucării inscripționate cu însemnele unor mărci protejate, toate susceptibile a fi contrafăcute, în valoare aproximativă de 75.000 de lei. Au fost constituite 7 dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.
  • Tot pe 22 decembrie, s-au efectuat verificări la o unitate de vânzare cu amănuntul, constatând expunerea spre comercializare a unor articole vestimentare și jucării purtând însemnele unor mărci protejate. A fost întocmit dosar penal. Au fost confiscate 2.333 de articole vestimentare și jucării susceptibile a fi contrafăcute.

Jucăriile care sunt vândute în România

Atunci când jucăriile contrafăcute sunt comercializate în Româna, aceste produse sunt de obicei achiziționate din centre comerciale din Ilfov de către de firme mici din provincie. Localitățile de lângă graniță și Bucureștiul sunt punctele unde se găsesc des produse contrafăcute.

Jucării contrafăcute confiscate de autoritățile române. Multe dintre aceste capturi au loc în perioada premergătoare Crăciunului.
Jucării contrafăcute confiscate de autoritățile române. Multe dintre aceste capturi au loc în perioada premergătoare Crăciunului.

„Conform estimărilor noastre, valoarea comerțului cu produse falsificate ajunge la 25% în țara noastră. Complexele comerciale de la marginea Bucureștiului sunt de departe porțile de intrare ale unor astfel de bunuri. China e principalul furnizor de mărfuri falsificate, apoi spațiul ex-sovietic”, ne-au explicat reprezentanții Rețelei Europene pentru Combaterea Contrafacerilor.

Mărcile arhicunoscute sunt țintele predilecte ale rețelelor de contrafacere a produselor.

Imitațiile chinezești nu ratează nici produsele destinate bebelușilor, fiind contrafăcute chiar și scutece.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG