Linkuri accesibilitate

Kelemen Hunor cere consultări cu Klaus Iohannis pentru data alegerilor. Cheia e la UDMR


O lege care se află la promulgare ar putea să anuleze Hotărârea de Guvern prin care e stabilită data alegerilor parlamentare.

Calendarul privind data alegerilor parlamentare poate să fie dat peste cap după motivarea Curții Constituționale asupra legii care conferă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor, dar și de creșterea numărului de infectări. Războiul politic se duce între tabăra care vrea ca alegerile să se desfășoare pe 6 decembrie și cea care vizează amânarea scrutinul pentru luna martie a anului viitor. Un rol-cheie îl deține UDMR, fără de care PSD nu își poate asigura majoritatea, așa cum s-a văzut la moțiunea de cenzură. Kelemen Hunor a declarat pentru Europa Liberă că președintele Klaus Iohannis ar trebui să cheme partidele la consultări pentru a discuta despre data alegerilor parlamentare.

Cabinetul Orban a stabilit pe 3 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, că alegerile parlamentare se vor desfășura pe 6 decembrie.

Curtea Constituțională a decis ieri că Hotărârea își va „înceta de drept efectele” după intrarea în vigoare a legii care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor.

Astfel, întreg calendarul pentru alegerile parlamentare ar putea să fie aruncat în aer. Contextul epidemiologic ridică și el semne de întrebare, în condițiile în care numărul infectărilor a ajuns la recordul de peste 4.000 de cazuri pe zi.

În tabăra celor care susțin ca alegerile să se desfășoare la termen regăsim PNL, USR-PLUS, UDMR și PMP. Amânarea scrutinului este dorită de PSD, care invocă motive sanitare, dar și de Pro România și ALDE.

Președintele Iohannis deține un rol-cheie. El poate promulga rapid legea și să anuleze astfel Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit ca data alegerilor să fie 6 decembrie. Totodată, într-un termen de zece zile, Klaus Iohannis are dreptul să trimită legea la reexaminare, câștigând astfel timp. Varianta a doua este așteptată să fie agreată de președinte.

În cazul în care ajunge din nou în Parlament, nu sunt șanse foarte mari ca președintele să aibă câștig de cauză. Cel mai probabil, legea o să rămână în forma actuală.

Am avut o discuție astăzi (n.r. – ieri) cu Marcel Ciolacu legată de proiectul de lege și întrebarea a fost ce facem dacă președinte întoarce legea în Parlament. Eu am spus că poziția noastră legată de lege nu se schimbă, Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor. Am votat acest proiect și îl vom vota și a doua oară”, a declarat Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.

PSD își poate asigura astfel votul alături de aliații săi și de UDMR.

Cu toate acestea, nici în aceste condiții data alegerilor nu se modifică automat. Legea reexaminată poate să fie din nou atacată la Curtea Constituțională și trebuie așteptată din nou motivarea deciziei.

  • Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea articolul 77 din Constituție

Abia după acest moment, dar având la dispoziție alte zece zile, Klaus Iohannis o să fie obligat să promulge legea prin care Parlamentul decide data alegerilor. Dacă acest lucru se întâmplă până în 6 decembrie, organizarea scrutinului e pusă în pericol, deoarece HG își va fi încetat efectele. Dacă promulgarea apare după aceasta dată, alegerile au fost deja organizate.

UDMR vrea consultări cu Klaus Iohannis

Moțiunea de cenzură din luna septembrie, dar și alte voturi din Parlament, au arătat că PSD nu mai deține majoritate dacă nu este sprijinit și de UDMR.

Kelemen Hunor a precizat pentru Europa Liberă poziția UDMR: susține legea prin care Parlamentul decide data alegerilor, dar susține și ca parlamentarele să aibă loc pe 6 decembrie.

Dacă amânăm alegerile, nu înseamnă că dispar brusc îmbolnăvirile. Am avut alegeri locale și din cauza scrutinului sunt convins că nu am avut mai multe cazuri. În alte state nu a existat un scrutin electoral și tot vedem o creștere a cazurilor. Nu există o legătură de nici un fel între o zi de alegeri și cazurile de coronavirus”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor îl avertizează pe președintele Iohannis că s-ar putea ajunge în situația în care să fie obligat să promulge legea care anulează data alegerilor.

„Președintele ar trebui să cheme partidele la consultări să vedem cum putem gestiona cât mai eficient situația creată de această lege, decizia Curții și situația sanitară. Președintele are obligația de a discuta cu toți liderii parlamentari. Altfel nu văd ce soluție va exista. Președintele are un rol constituțional extrem de important, ar trebui să intre în rolul său, consultări cu partidele parlamentare cât mai repede”, a precizat președintele UDMR.

Liderul Uniunii a adăugat că tema infectărilor nu ar trebui politizată, iar România trebuie să evite o prăbușire a sistemului sanitar.

PSD dorește pact pe sănătate și amânarea alegerilor

Creșterea numărului de infectări a fost motivul pentru care președintele PSD Marcel Ciolacu cere amânarea alegerilor parlamentare.

Întrebat în urmă cu o săptămână de la ce nivel de infectări se impune amânarea scrutinului, liderul PSD a răspuns că după 4.000.

Dacă vom avea patru mii de infectări pe zi, cred că este legitim un vot în Parlament de a se amâna alegerile”, susținea Marcel Ciolacu în urmă cu o săptămână. Întrebat de Europa Liberă dacă își menține punctul de vedere după ce în România s-a ajuns la acest număr, președintele PSD a răspuns afirmativ.

Ciolacu va propune ca toate partidele să facă front comun împotriva COVID-19 și să nu se mai preocupe exclusiv de alegerile parlamentare”, au declarat surse din PSD.

În pofida declarațiilor publice, liderii social-democrați recunosc că nu sunt siguri că se mai pot amâna alegerile în acest moment, după declanșarea procedurilor.

Terenul a fost însă pregătit în Parlament, deputatul neafiliat Adrian Dohotaru, ex-USR, a depus o inițiativă pentru ca alegerile să aibă loc în 14 martie 2021.

Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că amânarea alegerilor este soluția corectă. Președintele Pro România a venit și cu ideea introducerii a două amendamente la proiectul lui Dohotaru: Parlamentul să nu mai adopte măsuri cu caracter financiar- bugetar în perioada următoare, iar deputații și senatorii să nu își mai primească indemnizația după ce le expiră mandatul de drept.

Klaus Iohannis vrea alegeri pe 6 decembrie

În tabăra celor care insistă pentru ca alegerile să aibă loc la timp se află PNL, președintele Klaus Iohannis, USR-PLUS, UDMR și PMP.

„Sper ca lucrurile să nu scape de sub control și să putem avea alegerile la termen, așa cum sunt ele programate. Cât timp sistemul medical reușește să facă față, lucrurile pot fi considerate în control. Suntem într-o logică în care sistemul nu e la limită și sperăm că nu ajunge acolo”, a spus președintele USR, Dan Barna, pentru Europa Liberă.

Cu toatea acestea, liderul USR a menționat că trebuie văzut cum va juca președintele Klaus Iohannis și cum va acționa în cazul legii care i-a fost trimisă la promulgare.

Președintele Iohannis, în declarațiile oficiale, dar și în discuțiile informale, a pledat pentru ca data alegerilor să rămână neschimbată.

Esența democrației stă în alegeri, alegeri libere. În măsura în care mandatul acestui Parlament se termină în decembrie este obligatorie realizarea unor alegeri libere pentru a avea un nou parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va întâmpla pe 6 decembrie”, a fost mesajul președintelui.

PNL și PMP au anunțat că doresc ca alegerile să se desfășoare la termen. Cele patru partide care sprijină alegerile din 6 decembrie au șansele cele mai mari de a se regăsi și în viitorul Guvern.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG