Președintele Klaus Iohannis a primit vineri prima doză de vaccin cu ocazia debutului etapei a doua a campaniei de vaccinare din România. El se adaugă astfel unei lista de șefi de state și guverne care au trecut deja prin imunizarea împotriva Covid-19.
„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie", a declarat Klaus Iohannis după ce a primit vaccinul.
Klaus Iohannis a preferat să aștepte începutul etapei a doua pentru a se vaccina, în timp ce în alte state unii lideri au făcut vaccinul în primele zile pentru a încuraja populația să aibă încrede în campania de imunizare.
În conferința de presă de miercuri, Klaus Iohannis a arătat că a preferat să aștepte etapa a doua pentru a nu crea senzația că "se bagă în față".
Dacă Iohannis a făcut acum abia prima din cele două doze recomandate pentru a căpăta imunitate, președinte ales Joe Biden a primit luni, 11 ianuarie, cea de-a doua doză din vaccinul produs de Pfizer/BioNTech.
Campania de vaccinare a început în Statele Unite pe 14 decembrie cu personalul medical din prima linie a luptei cu pandemia. Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a primit pe 21 decembrie prima doză de vaccin anti-Covid, moment transmis în direct de televiziuni, la spitalul Christiana din Newark.
Foștii președinți Barack Obama, George W.Bush și Bill Clinton s-au oferit și ei să fie filmați când vor face vaccinul împotriva Covid-19.
Și actualul vicepreședinte Mike Pence și viitorul vicepreședinte Kamala Harris s-au vaccinat în direct în luna decembrie.
În schimb, Casa Albă a anunțat că președintele în funcție Donald Trump se va vaccina atunci când medicii săi vor decide că e necesar. Trump a trecut deja prin boală și s-a vindecat.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost prima persoană din Israel care a primit pe 9 ianuarie a doua doză de vaccin împotriva Covid-19. Israel, țara cu cea mai ridicată rată de vaccinare din lume, își propune ca până la jumătatea lunii martie să vaccineze cinci din cele nouă milioane de cetățeni, cu una și de ce nu, cu ambele doze de vaccin anti-COVID. Până în prezent, 75% din cetățenii de peste 60 de ani sau care suferă de afecțiuni grave au primit ambele doze.
Regina Elisabeta a II-a și soțul ei Prințul Filip s-au vaccinat pe 9 ianuarie împotriva Covid-19. Evenimentul a avut loc la Palatul Windsor, dar nu a fost televizat.
Papa Francisc a fost vaccinat împotriva Covid-19 miercuri, în prima zi a campaniei de vaccinare de la Vatican.
"Cred că din punct de vedere etic toată lumea ar trebui să ia vaccinul. Este o alegere etică, deoarece nu te joci doar cu sănătatea ta, cu viața ta, ci și cu viața altora", a spus Papa Francisc, într-un interviu acordat postului TV Canale 5.
Președintele turc Recep Erdogan s-a vaccinat joi în direct împotriva Covid-19, o acțiune despre care purtătorul de cuvânt al partidului său a afirmat că este menită să liniștească îngrijorările cu privire la eficacitatea vaccinului.
Serbia a început, pe 24 decembrie, campania sa de vaccinare împotriva coronavirusului utilizând vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Primul-ministru Ana Brnabic și un membru al grupului de gestionare a crizelor epidemice, Darija Kisic-Tepavcevic au fost primii care au primit vaccinul pentru a crește încrederea publicului în siguranța și eficacitatea vaccinului.
Președintele grec Katerina Sakellaropoulou și primul-ministru Kyriakos Mitsotakis au fost printre primii vaccinați când Grecia a început campania pe 27 septembrie.
În schimb, numeroși șefi de state și guverne din Europa au preferat să aștepte să se vaccineze pentru a evita controverse. Majoritatea statelor UE au început campaniile de vaccinare cu personalul medical și grupele de risc.
Mai mult de 35 de milioane de doze de vaccin au fost administrate la nivel global până vineri, 15 ianuarie.