Este vorba despre demisia Grațielei Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al mediului, de cea a lui Anton Anton, ministrul energiei, și de Viorel Ilie, ministru pentru relația cu Parlamentul.
Cei trei au demisionat după ce ALDE s-a retras de la guvernare, în vreme ce Ramona Mănescu, ministrul de Externe, a preferat să demisioneze din ALDE decât să plece din Guvern.
După vacantarea funcțiilor, premierul poate numi interimari în locul celor trei foști miniștri ALDE, însă doar pentru 45 de zile. După această perioadă, Guvernul își va completa portofoliile vacante doar cu aprobarea Parlamentului, pentru că, prin ieșirea de la guvernare a formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, s-a schimbat compoziția politică a Guvernului.
PSD este în acest moment în postura de guvern minoritar, dacă nu primește sprijin în Parlament din partea vreunuia dintre partidele cu care a avut în ultimii ani alianțe.
Mai multe voci din PSD susțin că nu este nevoie de desemnarea unor miniștri interimari și că restructurarea guvernului poate fi prezentată Parlamentului în două săptămâni.
Pe de altă parte, se poartă negocieri pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, care, dacă ar fi votată, ar schimba peisajul politic înainte de alegerile prezidențiale. Și asta pentru că, dacă Parlamentul respinde restructurarea Guvernului, nu este clar ce se va întâmpla - dacă se consideră că Executivul a picat în Parlament sau nu. Nici Constotuția și nici vreo altă lege sau decizie a CCR nu au prevăzut această situație. În acest caz, ar fi nevoie de interpretarea situației de către membrii CCR, dintre care majoritatea provin de la PSD.
Practic, restructurarea Guvernului va poziționa fiecare dintre partide, mai cu seamă pe ALDE și ProRomania, ca și pe UDMR, în raport cu intenția de a colabora pe viitor cu PSD.
În acest moment, PSD și-a pierdut majoritatea, Are, alături de jumătate din grupul minorităților, 198 de membri. Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de parlamentari.
Facebook Forum