Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea pierde recursul în casație și rămâne în închisoare. Decizia este definitivă


Liviu Dragnea rămâne în închisoare
Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți recursul în casație depus de Liviu Dragnea prin care cerea anularea condamnării la trei ani și jumătate de închisoare.

Decizia este definitivă și a fost dată de un complet de cinci judecători de la ÎCCJ.

Săptămâna trecută, pe 14 ianuarie, avocata Flavia Teodosiu a declarat că Liviu Dragnea ar fi fost condamnat pentru o fapta care nu este prevazută de legea penală, deoarece Curtea Constituțională a decis că abuzul în serviciu este infracțiune atunci când se încalcă legislația primară. Avocata a cerut judecătorilor să admită recursul în casație și să îl achite pe Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat în fața judecătorilor că este nevinovat. „Un neadevăr”, a spus Dragnea cu referire la acuzațiile procurorilor DNA pentru care a fost condamnat.

Recursul în casație a fost a doua încercare de a obține rejudecarea cauzei sale, după ce, pe 10 decembrie, Înalta Curte i-a respins contestaţia în anulare.

Recursul în casație este o cale extraordinară de atac a sentinței pronunțate, care, dacă ar fi fost admisă, ar fi șters condamnarea.

Liviu Dragnea, prin avocați, a mai depus două contestații, la începutul anului, la ÎCCJ și la Tribunalul București.

Fostul lider al PSD a fost condamnat, pe 27 mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea are și o altă condamnare definitivă, doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, și este urmărit penal în dosarul Tel Drum.

Tribunalul UE a respins, în decembrie 2019, acțiunea lui Liviu Dragnea în care acesta reclama că a fost condamnat de un complet de judecată nespecializat pe fapte de corupție și că Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dovadă de abuz de putere atunci când a ignorat mai multe prevederi europene, solicitând acestui for anularea condamnării.

În acest context, Liviu Dragnea a cerut forului european anularea condamnării și să dispună rejudecarea procesului, fără succes.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG