Linkuri accesibilitate

Merkel felicită Ungaria. Picnicul care a dus la căderea Zidului Berlinului


Est germanii care în 19 august 1989 au putut pleca din lagărul comunist în spațiul european: gardul care separa Ungaria de Austria lângă Sopron, fotografie făcută în urmă cu 31 de ani.

Cancelarul german Angela Merkel a adus un omagiu Ungariei pentru rolul jucat în reunificarea germană în urmă cu 30 de ani, mulţumind acestei ţări pentru decizia din 1989 de a-şi deschide graniţele pentru locuitorii fostei Germanii Democrat

Angela Merkel este aşteptată luni într-o vizită în oraşul Sopron din vestul Ungariei, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Picnicul paneuropean, prima breşă în Cortina de Fier, alături de premierul ungar Viktor Orban.

Deutsche Welle explică de ce niciun cronicar n-ar fi scris un rând despre vestitul Picnic paneuropean, dacă, în acel 19 august 1989, n-ar fi existat "o combinaţie rară de oportunitate, determinare şi coincidenţă, printre toţi participanţii. Fiindcă, la sfârşitul zilei, aproape 700 de cetăţeni din fosta RDG, aflaţi ca turişti în Ungaria, au luat cu asalt poarta de lemn de la frontieră şi au reuşit să treacă în libertate, în Austria. A fost uvertura căderii Zidului Berlinului, trei luni mai târziu".

Picnicul paneuropean a fost o demonstrație pașnică ținută la granița austro-ungară pe 19 august 1989, cu o zi înainte de sărbătoarea dedicată fondatorului Ungariei, Ștefan I cel Sfânt, primul rege creștin al ungurilor. A fost vorba despre un gest simbolic pe care Austria și Ungaria au hotărât să-l facă: deschiderea granițelor timp de trei ore, la trei săptămâni după ce miniștri de Externe ai celor două state au tăriat gardul de sârmă ghimpată dintre Austria și Ungaria. Premierul ungar din acea perioadă Miklós Németh, remomorând acea zi a spus că pe 19 august 1989 a stat toată ziua în birou, "foarte nervos" și că "din fericire nimeni nu i-a bătut la ușă, nici măcar ambasadorul rus" și că nu a primit niciun telefon de la Moscova. Picnic-ul a fost organizat de patru formațiuni ungare din opoziție, Forumul Democrat Ungar, Alianța Liberilor Democrați, Fidesz și Partidul Civic al Muncitorilor din Agricultură. Totul a fost patronat de europarlamentarul german Otto von Habsburg, moștenitor direct al tronului habsburgilor și de ministrul ungar Imre Pozsgay, ministrul de stat al reformelor.

Angela Merkel consideră că Picnicul paneuropean "a fost un pas foarte important în sensul în care am putut să ajungem la prăbuşirea Zidului şi apoi la unitatea germană". Zidul Berlinului a căzut după trei luni de la manifestaţia paşnică de protest, iar cele două Germanii s-au reunificat oficial în 1990.

Vizita de luni a lui Merkel Ungaria, este prima vizită a cancelarei germane de după 2014.

Cei doi şefi de guvern s-au confruntat pe problema migraţiei, o altă sursă de fricţiune între ei fiind poziţia anti-UE şi apropierea de Rusia manifestate de Orban.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG