Linkuri accesibilitate

Ministrul Transporturilor scoate sindicatele de la ședințele Consiliilor de administrație


Ministrul Cătălin Drulă spune că decizia ca participarea sindicatelor la ședintele Consiliilor de administrație să nu mai fie obligatorie se va aplica tuturor companiilor din subordinea ministerului.

După ce ieri a schimbat consiliul de administrație de la Metrorex, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat, vineri, că a anulat ordinul din 2014 care prevedea că reprezentanții sindicatului de la Metrorex erau invitați obligatoriu la ședințele consiliului de administrație.

Este vorba de un ordin emis de fostul ministru PSD al Transporturilor, Dan Șova, potrivit căruia „în scopul consultării angajatorului cu sindicatele în privința deciziilor susceptibile să afecteze drepturile și interesele salariaților”, reprezentanții sindicatelor urmau să fie invitați „în mod obligatoriu” la ședințele consiliilor de administrație.

Aceste decizii vin ca urmare a conflictului dintre minister și sindicatul din Metrorex, condus de Ion Rădoi, care protestează împotriva înghețării salariilor, dar și în baza raportului făcut în urma verificărilor Corpului de Control al ministrului, care a scos la lumină o mulțime de nereguli în modul în care a fost admistrată compania. Cătălin Drulă a anunțat că va sesiza DNA și Curtea de Conturi.

Decizia de a anula participarea obligatorie a sindicatelor la ședințele Consiliului de administrație este valabilă pentru toate companiile din subordinea sau aflate sub autoritatea MInisterului Transporturilor.

Prima măsură recomandată de Corpul de Control în dosarul Metrorex a fost îndeplinită. Am anulat ordinul din 2014, care făcea obligatorie invitarea sindicatului la ședințele consiliului de administrație. După numirea unui consiliu de administrație profesionist, ieri, astăzi facem încă un pas pentru a scoate managementul companiei din buzunarul sindicatului, a scris ministrul Drulă pe Facebook.

Ministrul Transporturilor precizează totodată că sindicatele vor continua să fie informate despre măsurile luate de conducerea companiilor.

Într-o intervenție la Digi 24, Drulă a argumentat că în ultimii ani fondul salarial s-a triplat în condițiile în care veniturile companiei au rămas aceleași.

În condițiile în care în 2020 veniturile companiei au scăzut drastic din cauza pandemiei, nu se justifică deloc acea creștere salarială de 18%. Ca să vă faceți o idee, diferența față de anul 2020 este de 210 milioane de lei, costuri numai cu personalul”, a declarat ministrul Drulă.

Acesta a mai precizat că, practic, până acum ”sindicatul a negociat cu sine” majorările de salarii, în condițiile în care ”consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli”.

Cătălin Drulă a prezentat pe Facebook și care sunt nergulile pe care le-a descoperit Corpul de Control al ministerului:

  • Dacă Metrorex nu va prezenta un buget pentru anul acesta cu cheltuielile salariale la nivelul bugetului aprobat în 2020, atunci acesta nu va fi avizat;
  • Raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul.
  • Sporul „de metrou” prevăzut în contractul colectiv de muncă, în cuantum de 20-40%, este aplicat abuziv, conform Corpului de Control, pentru că de el beneficiază toți angajații, nu doar cei care „lucrează în condiții deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”. Voi sesiza Curtea de Conturi pentru a determina valoarea prejudiciului și persoanele responsabile;
  • Contractul cu firma sindicatului SINDOMET SERVCOM SRL, care prevede decontarea a 99% din valoarea zilelor de recuperare a capacității de muncă pentru angajați în centrele de cazare ale sindicatului, a fost încheiat „cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile sectoriale”, conform raportului. În loc să facă licitație publică, a fost atribuit direct de Metrorex acestei firme. Între 2018 și 2020, Metrorex a finanțat sindicatul condus de Ion Rădoi cu 10,4 milioane lei în acest contract;
  • Contractul pentru valorificarea spațiilor comerciale de la metrou este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deși este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spații și le subînchiriază către terți, deși statutul Metrorex interzice subînchirierea lor;
  • Toate spațiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU. Unele îngreunează accesul la hidranți, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgență. Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficiențe, dar ele nu au fost remediate;
  • Contractul cu firma sindicatului pentru spațiile publicitare este, în mare măsură, într-o situație identică. A expirat în 2019, dar SINDOMET SERVCOM SRL refuză să predea toate spațiile și emite facturi liniștită pentru ele. Și de aici trebuie să dispară acțiunea de tip cartel.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG