Organizația Animals International a anunțat că depune plângere la DNA pentru „corupție sistemică a autorităților române” și cere Comisiei Europene să nu mai permită autorităților din România să autorizeze nave pentru exportul de animale vii, după ce a constatat că nava cu 14.000 de oi, răsturnată în noiembrie 2019 în port, era supraîncărcată.
Animals International susține că ultimele informații confirmă suspiciunea că pe nava Queen Hind erau oi nedeclarate, pe niște punți ascunse.
„Grupul Servicii Petroliere SA (GSP), compania care se ocupă de ranfluarea epavei a evidențiat că pe navă există punţi neincluse în cargoplan și care au fost pline cu oi nedeclarate. Queen Hind a fost autorizată de ANSVSA în martie 2019, autorizarea fiind validă pentru toate porturile din UE și a realizat 11 transporturi cu animale vii până la răstrurnarea în portul Midia”, a precizat, luni, un comunicat de presă al organizației, citat de Mediafax.
Organizația internațională va acționa pe două planuri: depune plîngere la DNA ”pentru corupție sistemică a autorităților române” și solicită Comisiei Europene să suspende activitatea de export cu animale vii în portul Midia și să nu mai permită ca ANSVSA să autorizeze nave pentru export.
„ (…) Odată autorizat de ANSVSA, un vapor poate încărca animale vii din orice port UE”, a spus Gabriel Păun, director UE al Animals International, potrivit sursei citate.
Organizația internațională a informat de două ori până acum Parlamentul European în legătură cu incidentul din portul Midia, o procedura de anchetă parlamentară pe tema exportului cu animale vii fiind demarată în luna decembrie.
Pe 1 februarie, operațiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, la două ore de la începerea lucrărilor, după ce cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutății.
Potrivit acestuia, nava este mai grea decât reieșea din documentația prezentată.
„Mă refer la greutatea navei cu tot cu încărcătura de la bord. Nu se cunoaște ce și cât s-a încărcat la bord", a declarat, pentru Mediafax, Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de evacuarea navei.
În timpul operațiunii de scoatere a epavei pline cu oi răsturnată în Portul Midia, scafandrii au găsit punți suplimentare cu încărcătură de animale la bord.
Prim-ministrul Ludovic Orban a precizat, la sfârșitul lunii noiembrie, că aproximativ 70% din transportul agricol al României este format din cereale vrac și animale vii. ”A interzice acum brusc exportul de animale vii ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman și în același timp este și mult mai rentabil”, a spus Orban.
Din cele 14.600 de oi aflate pe vasul care s-a răsturnat pe 23 noiembrie 2019 în portul Midia au fost salvate 230.