Linkuri accesibilitate

3 minute | Moscova prezidează planeta & cât costă o Mare Putere. Ortodoxia Rusiei și ofensiva ucrainiană. Fermierii români în NYT


Președintele Biden este așteptat azi să își anunțe candidatura pentru un al doilea mandat la Casa Albă. După ce i-a succedat controversatului Trump, Joe Biden are în față perspectiva noului Război Rece cu Rusia și relații tensionate cu China. Foto: 29 martie 2023.
Președintele Biden este așteptat azi să își anunțe candidatura pentru un al doilea mandat la Casa Albă. După ce i-a succedat controversatului Trump, Joe Biden are în față perspectiva noului Război Rece cu Rusia și relații tensionate cu China. Foto: 29 martie 2023.

Miza contraofensivei pregătite de Ucraina pentru mai are mize globale uriașe. Documente văzute de WP atestă planuri de atacuri în Rusia, oprite de Casa Albă. Biserica Ortodoxă Ucrainiană & Patriarhia Moscovei sunt și ele piese cheie în război. Fermierii români și necazurile lor, în New York Times.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Veștile de azi sunt de la primă oră de calibru global. Președinția prin rotație a Consiliului de Securitate ONU este deținută luna aceasta de Federația Rusă. Faptul - calificat de oficiali americani & europeni drept „o păcăleală de 1 aprilie” provoacă tensiuni. Și aceasta cu puține zile înainte de contraofensiva ucrainiană de primăvară.

Iată știrile:

  • Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate prezidat de Rusia că „riscurile de conflict între marile puteri se află la un maxim istoric".
  • Mai multe episoade tensionate sugerează că ofensiva Ucrainei pentru eliberarea teritoriului național a început deja în bisericile subordonate Patriarhiei Moscovei.
  • Guvernul Ciucă întâmpină dificultăți în gestionarea pensiilor speciale și a salariilor la stat. Magistrații își măresc salariile cu 25%. Profesorii și medicii, nemulțumiți.

Rusia la șefia Consiliului de Securitate ONU vs. cheltuielile americane

Legătura între pretențiile de mare putere ale Rusiei, alimentate în aprilie de coincidența președinției prin rotație în fruntea Consiliului de Securitate ONU, și cheltuielile bugetare ale admintrației de la Casa Albă nu e greu de înțeles.

Raționamentul este prezentat însă cu claritate într-un editorial din New York Times, de fostul secretar de stat Hillary Clinton. Ea îi acuză pe republicanii din legislativul american că așează obstacole politicianiste față de aprobarea unei majorări de cheltuieli absolut legitime.

Dacă e ca Statele Unite să își mențină statutul de mare putere, explică Hilary Clinton, atunci Washigtonul trebuie să își respecte promisiunile, adică să le finanțeze. China și Rusia abia așteaptă un semn de slăbiciune, dar lumea liberă are nevoie de o Americă puternică. Nu există alternativă.

După cum alternativă la victorie nu are nici Ucraina. Într-un articol de fond, semnat de trei jurnaliști, NYT atrage atenția asupra mizei uriașe a contraofensivei ucrainiene preconizate a avea loc în luna mai. O înfrângere ar duce la slăbirea ajutorului occidental și ar împinge forțat Kievul la masa tratativelor cu regimul Putin.

Un semnal teribil pentru întreaga lume democratică de vreme ce, spre exemplu, liderului opoziției ruse, Andrei Navalnîi, aflat în închisoare și cu sănătatea grav afectată de detenție, a primit o zi și jumătate ca să-și studieze dosarul de acuzații de 700 de pagini, după cum notează Europa Liberă.

Or, tocmai această miză națională, dar și globală enormă pare să împingă autoritățile de la Kiev spre măsuri drastice. Washington Post anunță că în februrie, la un an de la invazie, militari ucrainieni de rang înalt pregăteau atacuri asupra teritoriului Rusiei. Planurile au fost însă oprite de Statele Unite. Libertatea citează aceleași informații.

Bisericile ucrainiene subordonate Moscovei, puncte cheie în război

Există însă și alte direcții strategice pe care Kievul acționează categoric. Unul dintre ele ține de bisericile și comunitățile ortodoxe din Ucraina subordonate Patriarhiei Moscovei.

Într-un remarcabil articol, colegii RFE de limbă ucrainiană și rusă relatează un incident relevant: un medic militar protestează într-o astfel de biserică contra legăturilor periculoase cu Patriarhia Moscovei. Ce s-a întâmplat? Vedeți video.

Politico relatează, la rândul său, despre arderea unei minunate biserici din oblastul Cernăuți. Incendiul a fost provocat profesionist, spun polițiști și martori oculari, clădirea nu a avut nicio șansă în fața flăcărilor. Iar publicația continuă șirul incidentelor, dar și al presiunilor ca preoți și comunități din Ucraina să părăsească Patriarhia Moscovei.

Subiectul este tratat și de The Guardian.

Fermieri români din Galați, în New York Times

Publicația americană tratează într-un reportaj la fața locului problema amplă și teribilă a grânelor ucrainiene care, din cauza războiului, nu mai ajung la destinatarii tradiționali, ci invadează piețele europene, mai accesibile, cu prețuri de dumping.

Fermierii din Galați, de pildă, sunt copleșiți de această problemă. „Ne e tare milă de ucrainieni, dar avem acum mari probleme”, spune unul dintre ei, Robert Vieru, rămas cu sute de tone de grâu și floarea soarelui nevândute.

O problemă cu care se confruntă și polonezii sau slovacii și a fost relatată pe larg și de Europa Liberă România, cel mai recent în urmă cu câteva zile.

Tot Europa Liberă informează asupra unei surprize neplăcute pentru susținătorii cumpătării/austerității/înghețării cheltuielilor din Guvern și nu numai. În timp ce Executivul riscă să provoace proteste de stradă ale profesorilor și medicilor, refuzând orice cheltuieli în plus, magistrații tocmai se pregătesc să își majoreze salariile cu 25%.

Între timp, G4Media anunță că, în căutare de bani la buget și soluții, liderul PSD, Marcel Ciolacu propune suprataxarea oricărui salariu care îl depășește pe cel al președintelui. Și ar vrea ca măsura să se aplice și mediului privat. Cât despre interzicerea cumului pensiei speciale cu salariul, negocierile par să fi intrat în blocaj.

Alte subiecte:

  • Scandalul Eva Kaili, europarlamentar acuzat de corupție, continuă. Procurorul european cere ridicarea imunității parlamentare, scrie Politico.
  • Adevărul citează un studiu privind restricțiile pe care și le impun românii din cauza inflației de circa 20%. Unii nu mai merg la sport, alții nici la medic.
  • Copiii britanici și cei irlandezi au citit cu 25% mai mult anul trecut decât în 2021, relevă un sondaj prezentat de The Guardian. Deci nu tehnologia e de vină...

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG