Linkuri accesibilitate

3 minute | Blue Air: Înapoi din vacanță cu Tarom. Europa, „loc de promenadă pentru ucigașii ruși”


Mii de clienți Blue Air au rămas blocați pe aeroporturi marți, 6 septembrie 2022, după ce compania a anunțat că sistează activitatea pentru că i-au fost blocate conturile. Imagine din Aeroportul Henri Coandă, București.
Mii de clienți Blue Air au rămas blocați pe aeroporturi marți, 6 septembrie 2022, după ce compania a anunțat că sistează activitatea pentru că i-au fost blocate conturile. Imagine din Aeroportul Henri Coandă, București.

Câteva mii de clienți Blue Air au rămas aseară blocați în aeroporturi, după ce compania și-a sistat brusc toate zborurile - o poveste cu amenzi, miniștri ai Transporturilor și decizii controversate. Oalele sparte ale unei companii private sunt plătite, din nou, din bugetul public al României.

Bună ziua,

Iată principalele știri:

  • Guvernul României alocă 5 milioane de lei companiei TAROM pentru a aduce în țară clienții Blue Air rămași pe aeroporturi din străinătate. Compania low-cost și-a anulat brusc, aseară, toate zborurile, invocând blocarea conturilor.
  • Comisia Europeană anunță planurile de majorare a costului vizelor pentru cetățenii ruși. Președintele Ucrainei, Volodimir Zekenski, amintește Europei că propria securitate e afectată dacă „ucigașii se plimbă prin Europa”.
  • Ucraina sprijină apelul inspectorilor ONU de demilitarizare a zonei centralei nucleare Zaporojie. Aceștia spun că există riscul producerii unei catastrofe.

Saga Blue Air și intervenția statului

Guvernul României plătește compania Tarom pentru a-i aduce acasă pe clienții Blue Air rămași în diverse aeroporturi după ce compania și-a sistat brusc, aseară, toate zborurile. Circa 3.000 de persoane ar fi fost afectate, spunea premierul Nicolae Ciucă, care a intervenit aseară cerând chiar ridicarea popririi de pe conturile Blue Air.

Nu există semne că Ministerul Mediului, cel care a poprit prin una din agențiile din subordine conturile Blue Air, ar avea vreo intenție să îl asculte pe premier, remarcă Dan Tăpălagă, care scrie în G4Media că situația este încă o lovitură dată premierului Ciucă. Acesta este subminat inclusiv din interiorul partidului pe care îl conduce, iar „Nicolae Ciucă se află într-o vizibilă pierdere de altitudine, atât în partid, cât și în coaliție și în propriul guvern”.

Libertatea scrie despre poveștilor celor blocați aseară pe Aeroportul „Henri Coandă” din București (Otopeni), iar Hotnews.ro trece în revistă evoluția evenimentelor și a declarațiilor oficiale.

Potrivit relatărilor de miercuri dimineață, Blue Air a cerut reeșalonarea datoriei de 28 de milioane de lei, invocată în momentul în care a anunțat anularea curselor. O decizie ar urma să fie luată de Agenția pentru Fondul de Mediu.
Potrivit relatărilor de miercuri dimineață, Blue Air a cerut reeșalonarea datoriei de 28 de milioane de lei, invocată în momentul în care a anunțat anularea curselor. O decizie ar urma să fie luată de Agenția pentru Fondul de Mediu.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus că blocarea conturilor nu justifică suspendarea activității și a cerut Blue Air „să reia imediat zborurile", MAE a pus la dispoziție un număr de telefon pentru pasagerii care au nevoie de ajutor, iar fostul ministru al Transporturilor, acum în opoziție, Cătălin Drulă (USR) l-a atacat pe noul titular al portofoliului: „Grindeanu știa că Blue Air moare, dar n-a spus și românilor”.

Economedia.ro titrează: „Cine conduce compania aeriană romanescă Blue Air, cu pierderi uriașe și sute de mii de rezervări anulate”. Înainte de pandemie, compania avea profit. În 2020 a înregistrat pierderi de 403 milioane de lei. Afacerea a fost deținută inițial de Nelu Iordache, este controlată acum de omul de afaceri Rada Teodor Cristian și are peste 2.200 de dosare în instanță, printre care și cele depuse pentru a intra în faliment.

Rușii în Europa și pericolul nuclear

„Europa nu e loc de promenadă pentru ucigașii ruși și cei care îi susțin”, a spus aseară președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce Comisia Europeană a anunțat propunerile care îngreunează accesul cetățenilor ruși la vize de călătorie în UE. „Să fii turist în Europa nu e un drept fundamental”, a argumentat Comisia.

Potrivit Euronews, prețurile pentru vize UE solicitate de ruși vor fi majorate de la 35 la 80 de euro, timpul de procesare a cererilor va crește, vor fi necesare mai multe documente, iar acordarea de vize cu intrări multiple va fi mult mai dificilă. Zelenski a transmis că pe lângă datoria morală a Europei de a lua această decizie, ea e relevantă și din punct de vedere al securității blocului comunitar: „Rusia a trimis în mod repetat ucigași în Europa, care se declarau turiști”, a spus el.

Volodimir Zelenski a sunat, marți, virtual, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York.
Volodimir Zelenski a sunat, marți, virtual, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York.

În discursul de aseară, Zelenski a transmis și acordul Ucrainei pentru demilitarizarea zonei centralei nucleare Zaporojie. Recomandarea a fost făcută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, transmite Reuters. Anterior, inspectorii internaționali care au vizitat centrala au spus că e nevoie de măsuri urgente pentru evitarea unui dezastru, după cum explică RFE/RL.

Ziua de ieri a reamintit și că nu toate țările europene sunt la fel de ferme împotriva Rusiei. Ungaria își reconfirmă poziția „pro” și cere UE să nu sancționeze trei oligarhi. După cum transmite jurnalistul RFE/RL Rikard Jozwiak, Budapesta amenință că va bloca reînnoirea anumitor sancțiuni luate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei dacă liderii europeni nu renunță la sancțiunile luate împotriva a trei oligarhi ruși.

Între timp, în România, autoritățile recunosc că nu știu câți elevi ucraineni sunt în România și câți frecventează școala. Ce a aflat Europa Liberă, AICI.

Evoluțiile din Ucraina pe liveblog-ul Europa Liberă.

Liz Truss, prima conversație externă

Președintele Ucrainei a felicitat-o ieri pe Liz Truss, care și-a preluat funcția de premier al Marii Britanii. „A fost prima conversație pe care a avut-o cu un lider străin din noua funcție și este o onoare pentru Ucraina”, a spus Zelenski. În Marea Britanie, The Daily Mail transmite că Truss a acceptat invitația de a vizita capitala Ucrainei, în timp ce de la Kiev, președintele Ucrainei a trecut în revistă provocările începutului de mandat al premierului britanic: „șantajul energetic al Rusiei, eforturile continue ale Rusiei de a destabiliza mediul politic european, dezinformările constante.”

Primul discurs al noului premier al Marii Britanii, Liz Truss. 6 septembrie 2022
Primul discurs al noului premier al Marii Britanii, Liz Truss. 6 septembrie 2022

The Guardian notează că Truss a vorbit și cu președintele SUA, Joe Biden, iar temele au fost aceleași: războiul din Ucraina și criza energetică. „Coșmarul noului premier va fi umbra predecesorului ei”, estimează publicația, care prezintă și primele numiri în funcții făcute deja de Truss. La Apărare rămâne Ben Wallace, la Externe vine James Cleverly, politician implicat deja activ în eforturile Londrei de sprijinire a Ucrainei.

Din Europa Liberă, o recomandare pentru șoferii români: Ce se schimbă la polițele auto din septembrie. Și tot aici, analiza Oanei Despa despre prezența pe Facebook a premierului Ciucă.

Alte știri:

  • Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, se află azi în România. Ea se va întâlni cu președintele Iohannis și premierul Ciucă. Două mize ale vizitei, pe Hotnews.ro.
  • Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a păstrat documente care vizează capacitățile nucleare ale unei alte țări, au descoperit agenții FBI care i-au percheziționat casa, transmite The Washington Post.
  • Germania e sceptică față de planul CE de plafonare a prețului plătit pentru gazul rusesc. Analiză Politico înaintea discuțiilor de azi ale reprezentanților statelor membre. Miniștrii Energiei vor discuta vineri soluțiile comune pentru criza prețurilor.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.

Toate bune,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG