Linkuri accesibilitate

3 minute | 9 Mai confiscat, sprijin pentru Ucraina, noi sancțiuni și generoasa Curte Constituțională


Vladimir Putin a transformat ziua de 9 Mai într-o sărbătorire a propriilor vise de mărire. Prin agresiune militară, după cum arată invadarea Ucrainei. Imagine din 9 Mai 2019, depunerea de coroane la Mormântul soldatului necunoscut, Moscova, după tradiționala paradă militară.
Vladimir Putin a transformat ziua de 9 Mai într-o sărbătorire a propriilor vise de mărire. Prin agresiune militară, după cum arată invadarea Ucrainei. Imagine din 9 Mai 2019, depunerea de coroane la Mormântul soldatului necunoscut, Moscova, după tradiționala paradă militară.

Presa internațională scrie de multe zile despre momentul 9 Mai 2022, parada lui Vladimir Putin, semnificația celebrării și ce s-ar putea întâmpla astăzi la Moscova. Ziua a fost precedată de o demonstrație majoră de sprijin pentru Ucraina, din partea comunității internaționale. Războiul e în ziua 75.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Moscova și alte orașe ale Rusiei organizează parade de 9 Mai. Lumea așteaptă discursul lui Vladimir Putin – „război total” sau doar false victorii în „operațiunea specială” din Ucraina?
  • G7, SUA, Marea Britanie și Canada anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei.
  • Washingtonul își reia activitatea diplomatică în Kiev. 9 Mai a fost precedat de vizite la nivel înalt, prin care comunitatea internațională încearcă să sprijine Ucraina.

„Z”-ul avioanelor rusești deasupra Moscovei

O scurtă istorie a Zilei Victoriei în Rusia notează cele 27 de milioane de victime comemorate an de an, dar și cum sărbătoarea, printre puținele evenimente post-sovietice care îi unea pe ruși, a fost confiscată de Kremlinul lui Vladimir Putin.

În plin război, scrie Anton Troianovski în The New York Times, avioane vor zbura deasupra Moscovei creând pe cer semnul Z, simbol al invaziei, iar semnificația va fi confiscată pe deplin de interesele lui Vladimir Putin. Aceasta ar reprezenta pentru unii ruși un „asalt asupra identității lor, denaturarea uneia dintre puținele experiențe comune care unește aproape toate familiile, folosită acum în sprijinul unui război de agresiune din secolul al XXI-lea”.

„Lumea așteaptă discursul lui Putin”, adaugă BBC, care citează anunțul Kremlinului: vor fi parade în 28 de orașe, vor participa 65.000 de oameni, 2.500 de echipamente militare grele și peste 400 de aparate de zbor. Întrebarea e dacă Putin va anunța război total sau doar „victorii majore” ale „operațiunii speciale”. Orice va spune, războiul este departe de a ajunge la final.

Forțele Rusiei au bombardat, sâmbătă, o școală din Bilohorivka, regiunea Luhansk. Imagine cu intervenția serviciilor de urgență după explozie.
Forțele Rusiei au bombardat, sâmbătă, o școală din Bilohorivka, regiunea Luhansk. Imagine cu intervenția serviciilor de urgență după explozie.

Ziua a fost precedată de bombardarea unei școli ucrainene în care au murit, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, 60 de oameni, notează BBC. Acesta a încercat însă să transmită un mesaj de încredere ucrainenilor: „Rusia va pierde pentru că răul pierde întotdeauna”.

Diplomații americani au revenit la Kiev, notează Reuters, iar prima doamnă a SUA, Jill Biden, s-a aflat, ieri, în Ucraina. A trecut granița din Slovacia și s-a întâlnit cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, într-o școală transformată în adăpost pentru ucrainenii strămutați.

Anterior, în România, prezența ei a fost dedicată tot Ucrainei – i-a vizitat pe militarii SUA de la Mihail Kogălniceanu și pe mamele refugiate la București.

Vizite, sancțiuni și o amintire despre soldații sovietici

La Kiev, premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat ieri noi alocări militare și financiare, redeschiderea ambasadei Canadei din capitala Ucrainei și renunțarea, pentru următorul an, la taxarea importurilor din Ucraina.

Justin Trudeau a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zeleanki, dar și orașul Irpin, grav afectat de atacurile violente ale Rusiei din prima parte a războiului.
Justin Trudeau a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zeleanki, dar și orașul Irpin, grav afectat de atacurile violente ale Rusiei din prima parte a războiului.

Trudeau a vizitat orașul Irpin, la fel cum a făcut și solistul trupei U2, Bono, după un mini-concert într-una din stațiile de metrou ale Kievului. La Kiev s-a aflat ieri și președinta Bundestag-ului, Bärbel Bas, care a călătorit de la Berlin cu trenul.

Din partea Germaniei este cea mai „înaltă” prezență în Ucraina de la începutul războiului. Ea a marcat Ziua Victoriei la Kiev (Occidentul, spre deosebire de Rusia, face acest lucru pe 8 Mai). În 9 Mai, UE celebrează Ziua Europei. Istoria acesteia, la Agerpres.

Din partea Rusiei, ieri, o vizită în teritoriile ocupate. Vicepremierul Rusiei, Marat Khusnullin, a mers în Ucraina, a vizitat, printre altele, Mariupolul aflat în ruină și a încercat să transmită un mesaj victorios, o avanpremieră la Ziua Victoriei.

Omagiul pe care Moscova îl aducea de obicei, pe 9 Mai, soldaților ruși naște și amintiri: Ce făcea Armata Roșie „eliberatoare” în urmă cu 80 de ani: jafuri, distrugeri, răpiri. Europa Liberă a consultat, la Arhivele Naționale, plângerile depuse atunci de români: abuzuri grave ale soldaților și ofițerilor, răpiri, furturi, jafuri, distrugeri, violări de domicilii, dezarmări ale forțelor de ordine.

Liderii G7 s-au întâlnit ieri, virtual, cu președintele Ucrainei și au anunțat noi sancțiuni economice la adresa Rusiei, inclusiv continuarea pașilor spre reducerea dependenței energetice față de Rusia.

Imagine din timpul video-conferinței liderilor G7. Palatul Elysée.
Imagine din timpul video-conferinței liderilor G7. Palatul Elysée.

SUA anunță și sancționarea unor companii media controlate de Kremlin, noi restricții de export către Federația Rusă și sancțiuni pentru peste 2.500 de membri ai Forțelor Armate ale Kremlinului, notează CNN.

Guvernul Marii Britanii adaugă: tarife punitive de import pentru metale prețioase rusești, precum și interdicții de export pentru anumite produse din Marea Britanie. Cel de-al treilea val de sancțiuni britanice, scrie The Guardian, e menit „să reducă capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul”.

Între timp, în război

Ministerul Culturii din Ucraina a publicat fotografii cu bisericile distruse de bombardamentele și atacurile forțelor Rusiei. Libertatea notează că peste 100 de clădiri cu semnificație spirituală din cel puțin 13 regiuni ale Ucrainei au fost distruse începând cu 24 februarie.

După evacuarea dramatică a civililor, forțele ucrainene încă blocate în combinatul Azovstal din Mariupol spun că vor lupta până la capăt.

Supraviețuitorii bombardamentului de sâmbătă asupra școlii din estul Ucrainei povestesc, la CNN, despre ororile atacului.

Rusia desfăşoară șase nave şi două submarine în Marea Neagră în apropierea Ucrainei, potrivit autorităților de la Kiev, citate de The Kiev Independent, scrie News.ro. Iar Adevărul explică miza Insulei Șerpilor.

Alte subiecte:

  • Curtea Constituțională a respins anularea pensiilor speciale. O concluzie: Dorneanu și Enache și-au salvat propriile pensii speciale de foști parlamentari.
  • Actrița Viorica Vodă: „În teatru se încurajează călcatul pe cadavre”. Interviu Europa Liberă cu actrița care a vorbit public despre hărțuirea sexuală în lumea filmului.
  • Consiliul Naţional al Elevilor cere 4,7% din PIB pentru educație. Alocarea este acum de 2,28%, cea mai mică din ultimii ani, mult sub media din UE, scrie G4 Media.

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

O săptămână bună,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG