Linkuri accesibilitate

3 minute | Chișinăul „la dispoziția Rusiei”, NATO și noua ofensivă rusă, prietenia domnilor Ciolacu și Ciucă


Președintele Vladimir Putin a prezidat luni, 13 februarie, o ședință online a Consiliului de Securitate al Rusiei. În aceeași zi, șeful NATO a declarat că la un an de război împotriva Ucrainei, V. Putin nu se gândește la pace, ci la noi ofensive.
Președintele Vladimir Putin a prezidat luni, 13 februarie, o ședință online a Consiliului de Securitate al Rusiei. În aceeași zi, șeful NATO a declarat că la un an de război împotriva Ucrainei, V. Putin nu se gândește la pace, ci la noi ofensive.

Președintele Republicii Moldova prezintă un plan al Kremlinului de a aduce țara „la dispoziția Rusiei”. SUA transmit îngrijorarea, în timp ce fostul ministru român al Apărării pune avertismentul pe seama unor jocuri politice interne. De la Bruxelles, șeful NATO vede noua ofensiva rusă în Ucraina.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că instituțiile naționale au confirmat planurile Federației Ruse de a destabiliza țara inclusiv prin acțiuni violente și luări de ostatici.
  • Miniștri Apărării din țările membre NATO se întâlnesc la Bruxelles. Înaintea discuțiilor, secretarul general Jens Stoltenberg a avertizat că președintele Putin nu se pregătește de pace, ci lansează noi ofensive pe front, iar Ucraina are nevoie de ajutor urgent.
  • SUA au recuperat din Oceanul Atlantic rămășițele balonului doborât pe 4 februarie, despre care spune că era folosit de China pentru a spiona obiective militare.
  • Numărul morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria depășește 37.000.

Planul Rusiei, cu ostatici, în Republica Moldova

Președintele Maia Sandu a anunțat, luni, că instituțiile din Republica Moldova au confirmat declarațiile oficialilor ucraineni cu privire la planurile Rusiei de a destabiliza țara.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a spus Maia Sandu în declarația preluată de BBC, The Guardian, Reuters, The Washington Post etc.

Potrivit președinției de la Chișinău, „scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

Președintele Maia Sandu a anunțat vineri un nou premier, Dorin Recean, iar luni a vorbit despre ce a descris drept planul Rusiei de schimbare a puterii legitime de la Chișinău.
Președintele Maia Sandu a anunțat vineri un nou premier, Dorin Recean, iar luni a vorbit despre ce a descris drept planul Rusiei de schimbare a puterii legitime de la Chișinău.

Relatările sunt „profund îngrijorătoare”, a spus, la Washington, coordonatorul comunicării strategice a Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, răspunzând unei întrebări. SUA nu au informații independente care să confirme planurile anunțate de la Chișinău, dar „nu punem la îndoială capacitate și voința Rusiei și a dlui Putin de a face așa ceva. E o strategie 'de manual’ a acestuia”.

În România, întrebat de Europa Liberă despre declarația Maiei Sandu, președintele Consiliului Național al PSD, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a avut o cu totul altă interpretare: declarațiile președintei Maia Sandu ar fi o încercare de recâștigare a simpatiei publice pentru partidul pro-european care o susține, și nu rezultatul unei încercări a Moscovei de a prelua puterea de la Chișinău, prin interpuși.

Sprijin pentru Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina se află pe agenda reuniunii miniștrilor Apărării din țările NATO, care începe astăzi la Bruxelles.

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina

În declarația formulată înaintea reuniunii de la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, la un an de la invadarea Ucrainei, „președintele Putin nu se pregătește de pace, ci lansează noi ofensive”.

Ce îi lipsește Rusiei în calitate compensează prin cantitate: mai multe forțe aruncate în luptă. E așadar urgent, a adăugat Stoltenberg, ca Ucraina să primească mai mult armament.

Ucraina, 13 februarie - imagine din orașul Kupiansk, regiunea Harkov.
Ucraina, 13 februarie - imagine din orașul Kupiansk, regiunea Harkov.

Momentul este unul de răscruce, estimează The Washington Post în analiza cu privire la strategia ofensivă a Rusiei. SUA doresc rezultate pe câmpul de luptă, sprijinul viitor pentru Ucraina depinde de acestea, iar momentul e acum, în această primăvară, când Rusia ar urma să acționeze intens, pentru câștiguri teritoriale clare.

Situația de pe front nu e însă una a succeselor pe care le poate anunța Kievul. Atacul puternic de luni asupra orașului estic Bahmut, inclusiv cu ajutorul mercenarilor din grupul Wagner, e un semnal al hotărârii Moscovei de a obține o victorie, transmite Reuters.

Baloane, tehnologie chineză și Conferința de la München

Statele Unite au anunțat că senzorii recuperați din Oceanul Atlantic după doborârea balonului-spion chinezesc sunt analizați de FBI și au dat detalii despre obiectele neidentificate doborâte ulterior, scrie CNN.

Tensiunile între SUA și China sunt în creștere, notează The New York Times, iar Beijingul a acuzat, luni, SUA că dețin „cea mai mare rețea de spionaj din lume” și a desfășurat programe de supraveghere care „au invadat viața privată a cetățenilor din întreaga lume”.

Momentul distrugerii balonului despre care SUA spun că era folosit de China pentru a spiona obiective militare. 4 februarie 2023
Momentul distrugerii balonului despre care SUA spun că era folosit de China pentru a spiona obiective militare. 4 februarie 2023

Programele de spionaj ale celor două țări nu sunt o noutate, dar semnalul transmis de SUA este că intruziunea fizică în spațiul aerian al SUA și al aliaților nu e acceptată, explică The New York Times.

BBC prezintă detaliile despre rămășițele recuperate de americani până acum – senzori și piese electronice – și explicația deciziei de distrugere în aer a balonului și a celorlalte trei obiecte neidentificate: „O abundență de prudență”, după cum a spus John Kirby.

Viitoarea întâlnire a oficialilor SUA cu tehnologia chineză ar urma să aibă loc „pe pământ”, la München, în Germania, notează Politico. La Conferința de Securitate de la sfârșitul săptămânii, unde se vor afla vicepreședintele SUA Kamala Harris, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și alte sute de șefi de stat și de guvern, miniștri și demnitari străini.

Ei își vor conecta telefoanele mobile la echipamentele de telecomunicații chinezești pe care le folosește hotelul Bayerischer Hof, unde are loc conferința.

Viitorul lui Erdoğan

Numărul morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria depășește 37.000. Cel puțin opt supraviețuitori au fost găsiți luni, în Turcia, la o săptămână de la seism, transmite Reuters, care precizează că speranțele de a mai găsi supraviețuitori au început să dispară.

Operațiunile de salvare au început să își reducă din intensitate, din moment ce temperaturile scăzute fac ca speranțele de a mai găsi supraviețuitori să fie minime. Salvatorii polonezi din Turcia vor pleca mâine, iar din Siria, ONU transmite că planurile de salvare se apropie de final.

Operațiuni de salvare în Kahramanmaraş, Turcia, marți, 14 februarie. La peste o săptămână de știri după cutremure, șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt minime.
Operațiuni de salvare în Kahramanmaraş, Turcia, marți, 14 februarie. La peste o săptămână de știri după cutremure, șansele de a mai găsi supraviețuitori sunt minime.

Regimul lui Bashar al-Assad a acceptat să deschidă două noi puncte de intrare în Siria pentru a permite accesul ajutoarelor, în timp ce autoritățile din Turcia se confruntă cu critici pentru felul în care au acționat după cutremur.

În an electoral, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, e pus în fața a numeroase eșecuri ale administrației sale. Expertul în relații internaționale Ștefan Popescu spune pentru Europa Liberă că prima soluție avută la îndemână de acesta este amânarea alegerilor generale de vara aceasta.

Prietenia președinților PSD și PNL

Istoria Coaliției PSD – PNL, aflată la conducerea României nu a fost una lipsită de tensiuni, acuzații și strategii cu scop electoral, nu guvernamental. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, are însă un discurs „prietenesc” față de cel al PNL, premierul Nicolae Ciucă. Andreea Pora trece în revistă, în Europa Liberă, cei trei piloni pe care se bazează relația celor doi și miza acestora pentru viitorul Coaliției.

Libertatea publică motivele pentru care „rotația” premierilor la sfârșit de mai (înlocuirea lui Nicolae Ciucă cu Marcel Ciolacu) ar putea să nu mai aibă loc. Marcel Ciolacu nu ar dori să guverneze dacă banii alocați de Bruxelles prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu vor sosi la timp. De aceea, el cere respectarea strictă a „jaloanelor”, care asigură continuarea finanțării.

Alte știri:

  • Trei persoane au fost ucise și cinci rănite într-un atac armat la Universitatea Michigan/ SUA. Reuters precizează că suspectul pentru atac a fost găsit mort.
  • Circa 100.000 de persoane au ieșit în stradă la Ierusalim pentru a protesta față de schimbările din sistemul judiciar pe care le dorește guvernul lui Benjamin Netanyahu.
  • Opera din Budapesta cântă gloria Rusiei – The Guardian.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Toate bune,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG