Linkuri accesibilitate

O senatoare USR depune un amendament privind alegerea primarilor în două tururi la o lege pe care Guvernul își angajează răspunderea


Florina Presadă, senator USR
Florina Presadă, senator USR

Senatoarea USR Florina Presadă a anunțat că va cere, printr-un amendament pe care îl va depune la proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.

Proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care modifică OUG 114, urmează să fie prezentat luni în Parlament, pentru angajarea răspunderii, de premierul Ludovic Orban, alături de legea bugetului pe anul 2020 și legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Amedamentele la cele trei proiecte pot fi depuse până luni, la ora 10.00.

Ludovic Orban a declarat, pe 18 decembrie, că angajarea răspunderii va permite fiecărui parlamentar și fiecărui grup parlamentar să prezinte amendamente și că are deschiderea de a ține cont de amendamentele „bine intenționate, care într-adevăr să poată să genereze efecte benefice”.

Ce amendamente are senatoarea USR

  • revenirea la alegerea primarilor în două tururi,
  • eliminarea pensiilor speciale pentru primari pentru ca ele să nu intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020,
  • desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, iar patrimoniul, obligațiile și contractele în derulare ale IRRD să fie preluate de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului. Prin amendament mai propun ca din bugetul IRDD 10% să se ducă la INST și 90% la Ministerul Educației.

Am toată deschiderea pentru discutarea acestor amendamente cu Guvernul Orban”, a declarat senatoarea Presadă pe pagina de Facebook.

Ludovic Orban a declarat, în această săptămână, că nu exclude angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, dar preferă o lege adoptată în Parlament.

Eu nu pot să fac ceea ce am atacat când eram în opoziție. Când era Ponta era la guvernare, a dat ordonanță pe legislația electorală în vederea alegerilor prezidențiale ca să-și creeze avantaje în competiția electorală. Nu poți să dai OUG, care poate fi atacată de Avocatul Poporului și sigur câștigă pe procedură. De asemenea, există procedura angajării răspunderii, pe care nu o exclud. Dar și aici există posibilitatea unui control constituțional. Cea mai bună și cea mai solidă soluție este dezbaterea în Cameră, iar atunci nu mai au motiv să o atace la CCR”, a spus Orban, miercuri seara, la Digi 24.

Ludovic Orban a spus că, potrivit calculelor actuale, făcute împreună cu USR, PNL ar putea obține numărul de voturi necesar pentru adoptarea legii ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Orban susține că în Camera Deputaților ar putea conta pe 170 de voturi, cu cinci mai multe decât cele necesare pentru adoptarea unei legi organice.

Proiectul legii de modificare a OUG 114, contestat de sindicate

Sindicatele grefierilor și ale angajaților din sănătate, precum și Confederația Cartel Alfa au criticat proiectul de modificare a OUG 114, pe care Guvernul urmează să își angajeze răspunderea, deoarece prevede reducerea sporurilor la salariu.

Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net”, precizează sindicatele grefierilor într-un comunicat de presă.

Grefierii anunță că următoarea etapă a protestelor, dacă Guvernul își asumă răspunderea pe modificarea OUG 114 cu reducerea sporurilor la salarii, va fi întreruperea totală a activității pe o perioadă nedeterminată, ceea ce înseamnă blocarea activității în instanțe și parchete.

Cartel Alfa și Sanitas au cerut, de asemenea, păstrarea modului de calcul al sporurilor

Lipsa dialogului social va conduce la acțiuni de protest. CNS Cartel ALFA solicită Guvernului eliminarea din proiectul de lege privind măsuri fiscal-bugetare a articolelor referitoare la modificarea modului de calcul al sporurilor”, precizează un comunicat de presă al Cartel Alfa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG